De kinderen thuis:maatregelen opvolgen, hoe gaat dat?

kinderen thuis

Wat een rare tijd leven we nu. Door Corona mogen we een heleboel dingen opeens niet, of moeten we juist een aantal zaken opeens. Als ouder is de grootste verandering dat de kinderen opeens verplicht thuis zijn.

Wat een maatregelen…

Kinderen mogen niet naar school op het moment. Vandaag mogen we verwachten dat er vanuit de regering een verder beleid wordt af gegeven Mag het na 6 april wel? Of worden de maatregelen doorgezet tot 1 juni? Misschien gaan onze kinderen dit schooljaar wel helemaal niet meer naar school. Blijven ze verplicht thuis? Wie zal het zeggen in deze tijden?

verplicht thuis, wat nu?

Dat dit twee weken geleden voor de nodige onrust in ons gezin zorgde zal voor niemand als een verrassing komen. Wie had dat nu niet? Verplicht thuis werken, de kinderen op elkaars lip en dat ook nog je partner thuis. Iedereen moet zich aanpassen, maar dat kan best lastig zijn. Zeker voor kinderen.

Onzekerheid

Dochter van 12 lijkt zich na een eerste paar keer aangepast te hebben aan het online les krijgen. Lijkt, want ik bespeur ook heel vaak onzekerheid. “ Mama, ik weet niet zo goed wat ik moet doen!” of “Mama, ik heb een proefwerk maar ik weet echt niet wat ik nu moet leren…”.

Lastig dus! Het is gewoon moeilijker focussen als je er niet daadwerkelijk bij bent. Helemaal voor iemand met, onder andere, ADD. Gelukkig bestaat er ook online huiswerkbegeleiding. Dit helpt haar plannen en eventuele leervragen op te lossen.

Toch is het ook wel fijn voor haar. Want thuis, op haar eigen kamer, zijn er minder prikkels. We merken dat ze wat opgewekter is. De druk van school lijkt toch letterlijk wat verder weg.

Afraffelen is er niet meer bij

Zoon van 11, ASS en ADHD, zit ook beter in zijn vel. De afgelopen twee weken heeft hij het schoolwerk met twee vingers in zijn neus gedaan. Wat dat betreft kan hij goed meekomen maar maakt hij soms fouten door een en ander af te raffelen. De PlayStation roept hem namelijk constant.

Vanaf vandaag start de school met Zyngy. Daarop wordt ook bijgehouden hoe lang de leerlingen aan de slag zijn. Gelijkertijd werden er dan ook eisen gesteld aan de leertijden. Minimaal 30 minuten lezen, minimaal 40 minuten spelling en minimaal 50 minuten rekenen. Per dag! En de juf heeft, op afstand, inzicht of je het wel of niet doet.

Dat viel ons manneke een beetje rauw op het dak. Vandaag maar eens nagaan of het hem allemaal lukt en waar nodig bijsturen.

Doordat hij minder interactie heeft met anderen is hij relaxt. Het opgefokte manneke is een beetje naar de achtergrond verdwenen en hij is wat makkelijker in de omgang. Daar waar je de grootse problemen zou verwachten door een gewijzigde structuur, zijn die er juist niet.

De andere kant van verplicht thuis

Dochter van 7 daarentegen heeft het zwaar. Ze mist school, de juf, vrienden, buitenspelen op het plein en afspreken met andere kinderen. Ze vindt het virus maar stom en wil gewoon dat alles heel snel weer normaal wordt. Net als mijn man trouwens. Die is er gewoon niet op gebouwd om 24/7 thuis te zijn.

Vakantiegevoel

En ik? Ik ervaar een beetje het vakantiegevoel nu iedereen verplicht thuis is. De kinderen doen het allemaal goed. Ik heb geen gestresste ochtendspits op het moment en vind het stiekem wel gezellig als we allemaal gezamenlijk lunchen.

Ook alle afspraken die wij voor onze kinderen hadden zijn uitgesteld. Dit betekent dat we opeens tijd “over” hebben.

Dat virus mag van mij snel weg, maar dat gevoel… dat zou ik graag, ook na de Corona-crisis, vast willen houden.

2 antwoorden
  1. Kaat Krabbel zegt:

    Wat zijn jullie goed bezig!

    Herken dat goede gevoel wel! Probeer er ook echt van te genieten.
    Wat ik wel pittig vind is dat mijn zoontje van 8 continue alleen is.
    Buitenspelen met andere zit er even niet meer in en zijn volwassen zus woont op zichzelf.
    Hij mist zijn vriendjes dus wel enorm.

    We gaan nog een paar weken zo verder 🙂

    Beantwoorden
    • Shirl zegt:

      Hier ook kinderen die “alleen” zijn. Oudste dochter en zoon zijn vaak water en vuur. Jongste kan met allebei goed overweg en gezellig spelen, knutselen etc. Alleen 24/7 met elkaar zet dat toch ook wel een beetje onder druk.

      Je merkt dat ze het alledrie op de eigen manier zwaarder gaan krijgen. We proberen de leuke dingen te blijven benadrukken. Soms is dat toch wel echt even zoeken.

      We blijven ons best doen! 👊🏻

      Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *