Je plicht als dierenarts.

dierenmishandeling

Kindermishandeling… gemiddeld 1 kind per klas krijgt ermee te maken. Je denkt altijd dat het ergens anders voorkomt dan in je eigen vriendenkring. Niets is minder waar: huiselijk geweld komt in alle lagen van de bevolking voor.

Landelijk expertise centrum Dierenmishandeling

Er zijn verschillende instanties waar je als burger melding kan maken bij vermoedens van huiselijk geweld. Maar er zijn ook specialistische instanties. Zo is er sinds 2017 een Landelijk Expertisecentrum Dierenmishandeling. Hier kunnen dierenartsen hun vermoedens van dierenmishandeling en verdachte gevallen voorleggen aan een team van experts. Die vellen binnen 48 uur een oordeel op basis van het verhaal. En eventueel aanvullende (röntgen-)foto’s. Met dit oordeel kunnen dierenartsen naar de politie stappen.

de cijfers in de pilot-fase

Al in de pilot-fase zijn er door 12 van de 25 meewerkende dierenartsen verdachte gevallen gemeld. Waarbij in de helft van de gevallen ook daadwerkelijk sprake was van dierenmishandeling. Deze gevallen worden doorgegeven aan de dierenpolitie (ook te bereiken via 144).

Omdat in 70% van de gevallen van dierenmishandeling ook sprake is van kindermishandeling of huiselijk geweld, werkt het Landelijk Expertisecentrum Dierenmishandeling nauw samen met het Landelijk Expertisecentrum Kindermishandeling. Een deel van deze gevallen van dierenmishandeling betreft seksueel misbruik…

de relatie tussen dierenmishandeling en huiselijk geweld

Dit zijn verschrikkelijke cijfers. Maar daarom is het des te belangrijker dat signalen vroeg opgepakt worden. Want de relatie tussen dierenmishandeling en huiselijk geweld is zo sterk, dat aanwijzingen van dierenmishandeling kunnen dienen als ‘early warning signals’ voor de ontwikkeling van psychopathologie bij kinderen en volwassenen. Vroegtijdige interventie van dit gedrag is essentieel om te voorkomen dat er in de toekomst ernstiger misbruik plaatsvind.

“When animals are abused, people are at risk. When people are abused, animals are at risk” (Arkow, 1996)

Zo blijkt maar dat huisdieren een cruciale rol kunnen hebben in de ontwikkeling van kinderlevens. Als het goed gaat… maar ook zeker als het fout dreigt te gaan!

lees ook van Marij Stolp: Mijn kind is bang voor honden, wat nu ?

1 antwoord
  1. MamaPlaneet zegt:

    Vreselijk! En hoewel het eigenlijk heel ‘logisch’ klinkt vergeten we vaak dat als de mensen mishandeld worden, de dieren vaak ook de slachtoffers zijn en andersom.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *