Babytaal en Dunstan
Babytaal , Dunstan en de why cry mini analyzer
Janet en natuurlijk ouderschap
Als nieuwe ouder is je leven één grote ontdekkingsreis en helaas worden baby’s niet afgeleverd met gebruiksaanwijzing. Toen mijn man en ik ruim 3 maanden geleden om 7:00 thuis kwamen uit het ziekenhuis met een klein hummeltje in de maxi-cosi, keken we elkaar aan. “Wat nu?” Gelukkig kwam dezelfde dag nog de kraamzorg, die ons aardig op weg hielp. Maar uiteindelijk moet je het zelf doen.
Niets is zo frustrerend als een huilende baby, terwijl je geen idee hebt wat er aan de hand is. Ik ging altijd maar het gebruikelijke riedeltje af: luier verschonen, flesje geven, knuffelen. Dat was ook het advies van onze kraamhulp.
Why cry mini analyzer
Maar na een maand ontdekte ik de why cry mini analyzer. Een geweldig apparaatje dat het huiltje van je baby analyseert en door middel van lampjes laat zien wat er aan de hand is. Manlief keek me aan of ik knettergek geworden was. Maar na een paar dagen moest hij toch toegeven dat dat apparaatje het vaak bij het juiste eind had.
Dankzij de why cry mini analyzer ben ik gaan lezen over Dunstan Baby language. In de jaren 90 heeft de Australische Priscilla Dunstan ontdekt dat er patronen zijn in de huiltjes van baby’s. Dit ontdekte ze bij haar zoontje, en vervolgens ontdekte ze dat deze huiltjes wereldwijd hetzelfde zijn. Dat komt omdat deze huiltjes worden veroorzaakt door reflexen. Het is alleen goed hoorbaar voordat je kind echt overstuur raakt. Het gaat dus om de geluidjes die het kindje maakt in de “aanloop naar het huilen toe”””. En niet als hij eenmaal voluit brult.
Wat is Dunstan babytaal?
Dit zijn de geluidjes. En alhoewel het bij iedere baby anders klinkt, zijn de klanken altijd hetzelfde.
- Owh = moe
- Eh = boertje
- Eairth = darmkrampjes
- Heh = ongemak
Vorige week was ik bij een beurs waarbij er lezing werd gegeven over dit onderwerp door de vrouw die de Dunstan Baby language in Nederland heeft geintroduceerd. Volgens haar interpeteren ouders het huilen van hun baby vaak verkeerd. Zo geven ouders hun baby vaak eten terwijl er eigenlijk een boertje dwars zit. Met als resultaat dat er nog meer lucht in het buikje komt en het kindje kort na het voeden wéér gaat huilen.
Ik vind de Dunstan Baby language echt fasinerend en ik hoop met dit stukje meer mensen enthousiast gemaakt te hebben hierover.
Meer informatie kan je vinden op deze website: www.babytaal.nl
Lees meer van Janet en natuurlijk ouderschap
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!