World Vision

world vision

World Vision

Over World Vision

Kinderen in armoede verdienen een leven dat helemaal tot bloei komt. Dat samen waarmaken is een van de mooiste dingen die je kunt doen. World Vision staat met de voeten in de modder en bewerkt de harten van leiders. Gods onvoorwaardelijke liefde voor alle mensen is wat ons inspireert en kracht geeft. Doe mee! Geef met een warm hart en een scherpe blik. Help een kind en zijn omgeving. Geloof in verandering. Je zult zien dat het werkt. www.worldvision.nl

Hulp voor HIV moeders in Zambia

Een verloskundige van World Vision aan het woord

Patricia Mubanga, een verloskundige bij de door World Vision-ondersteunde Zamtam Prevention of Mother-to-Child Transmission (PMTCT) Clinic in Zambia, vertelt over de procedures in de kliniek, die HIV-positieve moeders helpt bij de bevalling van hun hun gezonde hIV-negatieve baby
Door Collins Kaumba, World Vision Zambia, and Rachael Boyer, World Vision U.S.
Wannneer een vrouw HIV-postief getest wordt in de kliniek, krijgt ze onmiddelijk anti-retroviral (ARV) treatment. Daarna krijgt ze van de verloskundige een medicijn genaamd Niverapine, die de vrouw mee naar huis kan nemen, en kan innemen zodra de weeen beginnen. “wij geven de medicijnen van te voren, omdat je nooit weet wanneer de bevalling begint en het kan heel goed zijn dat de vrouw op dat moment niet in staat is om naar de kliniek te komen”,legt Patricia uit.
Nog voor de bevalling plaats vindt, wordt met de moeder gesproken over de manier waarop zij haar baby wil voeden. Omdat HIV ook via borstvoeding over gedragen kan worden, wordt er op aangedrongen, zoveel mogelijk van flesvoeding gebruik te maken, als de vrouw dat tenminste kan betalen. Degenen die voor borstvoeding kiezen, of die flessevoeding niet kunnen betalen, worden dringend geadviseerd, dit niet langer dan 6 maanden te doen.

Moeders met HIV onder controle

Een HIV-positieve moeder komt voor controle naar de kliniek tot de bevalling begint. Gedurende de bevalling doen de verloskundigen er alles aan om inscheuringen te voorkomen. Ook procedures als het vergroten van het geboortekanaal worden vermeden. Immers, dat vergroot allemaal de kans dat de baby wordt blootgesteld aan zijn moeders vloeistoffen en daarmee aan haar HIV.
Wanneer de baby eenmaal is geboren, wordt het kindje snel helemaal schoongeveegd, om het bloed en andere lichaamssappen van de moeder te verwijderen. Die kunnen immers ook het virus bevatten. Het babytje krijgt een week lang Zidovidin.De moeder gaat door met haar ARV-medicatie.

De baby wordt bij de geboorte getest op HIV en dat wordt met 6 maanden herhaald. Natuurlijk blijven moeder en kind onder controle van de kliniek.

Uitdagingen in Zamtan

Volgens Patricia ( de verloskundige ) zijn er HIV positieve moeders, die hun man niet willen vertellen wat er met ze aan de hand is. “wij adviseren sero-postieve moeders, ook hun echtgenoot mee te nemen”,zegt zij, “maar de vrouwen zijn bang dat dit hun hun huwelijk zal kosten.” En het resultaat van dit alles is dat moeders en hun kinderen heel kwetsbaar blijven met een grote kans op re-infectie.
De regering van Zambia moedigt het testen van zwangere vrouwen op HIV aan. Maar er zijn nog steeds heel veel vrouwen die het liever niet willen weten. Er zijn zelfs vrouwen die de uitslag van de test niet willen horen. Soms, accepteren zij het pas op het moment dat de bevalling begint. Maar dan is de zo belangrijke ARV behandeling al ernstig vertraagd.
Soms ook stoppen vrouwen niet na 6 maanden met borstvoeding, met als resultaat dat hun gezond geboren kindje als nog besmet wordt.

Successen

Het afgelopen jaar zijn er 42 baby’s geboren uit HIV-positieve moeders. Van deze kinderen zijn er maar 4 ook HIV-positief.
Wij begeleiden deze moeders en kinderen, en zorgen ervoor dat het goed met hen gaat.
Daar voegt Patricia nog aan toe dat actieve AVR-behandeling er ook voor zorgt dat de ouders langer leven. Zo worden de kinderen niet op heel jonge leeftijd al wees .
Ongeveer 3 jaar geleden dreigden HIV-positieve baby’s In Zambia op heel jonge leeftijd te sterven door gebrek aan medicijnen, klinieken en een infrastructuur die het mensen onmogelijk maakte behandeld te worden. Nu met behulp van overheidsteun en organisaties als World Vision begint een verandering ten goede..

Op de foto zie je Violet en Mabel, een sero-positieve moeder en haar gezonde dochter.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *