Tips voor het vertellen van verhalen
Rian Visser: kinderboeken
Rian Visser ( geboren 1966) heeft een groot aantal kinderboeken op haar naam staan.
Een paar jaar geleden schreef zij dit artikel voor Babyenkind, ik heb het weer eens te voorschijn gehaald omdat ik het zo leuk vind.
Een – heel – korte biografie:
Rian Visser studeerde in 1989 af in grafische vormgeving aan de Academie voor Kunst en Vormgeving in ’’s-Hertogenbosch In 1994 begon ze haar eigen ontwerpbureau, waarin ze zich voornamelijk bezighoudt met boekvormgeving. Van vormgeving naar schrijven bleek een kleine stap.
Rian Visser: tips voor het vertellen van verhalen.
Toen mijn kinderen klein waren vertelde ik vaak voor het slapen gaan een verhaal. Soms uit een boek, maar vaak vonden ze het leuk als ik uit mijn hoofd iets vertelde. Dan gebruikte ik een gebeurtenis van die dag of ze gaven mij een opdracht. Mijn prentenboek” Het toverstokje” is zo ontstaan. (staat op mijn site, bij boeken). Mijn zoontje had een plastic toverstokje uit een goocheldoos en toverde mij om tot hondje. Ik deed mee door te blaffen. Maar toen hij vroeg of hij wat mocht eten, blafte ik alleen maar. Hij moest mij eerst terug toveren. Het werd een spelletje en ’s avond in bed vertelde ik een verhaal over een jongetje Timo, dat iedereen in huis omtoverde, maar toen zijn toverstokje kwijtraakte. Meteen ’s avonds schreef ik het verhaal op en later stuurde ik het naar uitgeverij Gottmer. Mijn kinderen gaven ook vaak opdrachten. Bijvoorbeeld: vertel een leuk verhaal over een appel.
Een paar handig trucjes bij het bedenken van een verhaal:
- Je hoeft zelf nog niet te weten hoe het eindigt. Vaak is een verhaal juist leuker en meer verrassend als je het niet weet.
- De kinderen kunnen mee helpen bedenken hoe het afloopt
- Begin met nadenken over een probleem. Wat voor probleem zou (in dit voorbeeld) de appel kunnen hebben? Is hij bang om opgegeten te worden? Is hij minder mooi dan andere appels? Heeft hij een verkeerde kleur. Is hij verliefd op een peer?
- Je begint het verhaal met het vertellen van het probleem. De rest volgt vanzelf.
- Wees niet bang dat het verhaal mislukt. Bij mij waren de meeste verhalen erg middelmatig: maar heel af en toe zat er een pareltje tussen. Je kinderen zullen het prachtig vinden en ze leren zelf ook heel goed om hun fantasie te durven gebruiken.
Groetjes, Rian Visser www.rianvisser.nl
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!