Je kind als museumdirecteur
Help mijn kind heeft last van verzamelwoede !
Je kleine museumdirecteur.
Als jouw 5 jarige kleuter nog geen verzameling is begonnen, nou dan begint hij beslist morgen. Kijk dus niet raar op als je ineens de vloer bezaaid vindt met: mooie steentjes, schitterende papiertjes, oude Donald Ducks…
Vijfjarigen zijn dol op: categoriseren, sorteren en organiseren. Dat is een deel van de aantrekkelijkheid om een verzameling op te bouwen. De ander is (en dat zal menig volwassene begrijpen): de spanning van de jacht…..
Kortom nu je kind wat groter wordt, kan hij zich ontpoppen tot een rasechte verzamelaar.
Dat heeft – zoals alles in het leven – voor en nadelen.
3 voordelen van de verzamelwoede.
Er zit aan deze hobby een groot voordeel, dat je als ouder moet koesteren: Zaken waar je kleuter belang aan hecht, zijn zaken waarvoor hij goed zal zorgen. Dus een kind dat zich nu werkelijk geen moment druk maakt om de beestenbende in zijn kamer, kan uren zoet zijn zorgvuldig de juiste steen in het juiste doosje te doen. Het juiste papiertje in het juiste boek te plakken. Kleuters kunnen enorme ingewikkelde sorteersystemen bedenken. Zorg dat je aan hem vraagt waarom hij het op deze manier organiseert! En geloof me: je zal verbaast zijn. En waarschijnlijk ook wel een beetje trots.
Een ander voordeel van verzamelwoede is dat kinderen als ze iets verzamelen daar ook graag alles van willen weten. En dan in staat blijken kennis te absorberen die eigenlijk ver boven hun leeftijdsniveau ligt….
En tenslotte, wanneer je kind iets leuk vindt, dan zal hij daar ook graag over praten. Op die manier vergroot hij zijn woordenschat en verstevigt hij zijn sociale vaardigheden.
Een kleuter met een verzameling: heel goed!
Nadelen van de verzamelwoede
Ik moet er wel op wijzen dat er een klein nadeeltje zit aan die verzamelwoede..
De koters rapen van alles op en stoppen dat in hun zakken. Vervolgens gaan broek en jas in de was…
Voel je hem komen? Nee?? Dan ben jij een keurige moeder die voor de spullen de machine ingaan, even de zakken controleert… Zo ben ik dus niet…. Er rolt van alles uit die wasmachine. En soms heb ik een kostbaar collectors item volledig verpest..
De museum directeur komt om de hoek kijken
Een ander probleem is, al die prachtige verzamelingen wel erg veel ruimte in een kinderkamer in beslag gaan nemen. Daar moet je als moeder natuurlijk wel voorzichtig mee omgaan.
Samen met je kleuter kan je oplossingen bedenken, we hebben al gezien dat kleuters prima sorteersystemen kunnen bedenken.
Maar jij kan altijd nog verder denken dan je kleuter. Nu komt de museumdirecteur om de hoek kijken. In een groot museum heb je voortdurend andere tentoonstellingen!
Neem je kleuter gerust eens mee naar zo’n wisselexpositie.
Je kleuter vindt het vast fantastisch om om de zoveel tijd een nieuwe uitstalling te maken.
Als de belangstelling vervaagt, en dat gebeurt op zeker moment, betekent dat nog niet dat je de verzameling de deur uit mag doen! Er wordt wellicht niet meer op gekleurde papiertjes of – zoals in mijn geval Suskes en Wiskes – gejaagd. Maar het gevoel blijft! Om je een idee te geven: ik heb de stripboeken weggedaan toen hij het huis uit was en ze niet wilde meenemen…
Waar komt dat verzamelen vandaan en kan het kwaad?
Je vraagt je misschien af: waarom doet mijn kind dat toch? Dat eindeloze verzamelen?
Er zijn mensen – en ik ben daar een van – die dat terug brengen naar de prehistorie.
Wat deden wij mensen in de prehistorie om aan de kost te komen? Juist! Jagen en verzamelen.
Verzamelen zit diep in onze genen. Je hebt niet voor niks zo’n tevreden gevoel als je de weekboodschappen in de kast hebt geruimd: Ziezo ! De buit is weer binnen…
Er zijn weel eens moeders die zich afvragen: is dal dat verzamelen nu wel gezond? Eerlijk gezegd, denk ik dan dat die een beetje teveel naar die reality-tv programma’s hebben gekeken waar hoarders geholpen worden hun huis weer bewoonbaar te krijgen. Troost je: maar 1,5 procent van de hele wereld bevolking is serieus een hoarder.
Geniet van het verzamelen en van je kleine museum directeur
lees ook: hoe lang moet een kind van 4
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!