Kleuters en eten

lekker gezond eten

Lekker gezond eten in een notendop.

Om bij het begin te beginnen: als jij gezond eet en genoeg beweegt, dan hoef je je kinderen een stuk minder uit te leggen over lekker gezond eten en leven dan wanneer je dat niet doet. Onthoud bij alles in de opvoeding: Monkey does as monkey sees…

En zeg nou zelf: je kan toch moeilijk een bakje chips voor jezelf en je hubbie maken en je kleuter een wortel geven?

Wat kun je van kleuters verwachten als je wil dat ze lekker gezond eten ?

Van kleuters mag je getuttebel met het eten en wisselende trek verwachten. Dat is heel normaal.
De ene dag zal je kind rammelen van de honger en alles op eten wat je hem voorzet. Jij denkt: ” zooo, kijk mij, mijn kind eet alles en met smaak!!” De andere dag heeft hij totaal geen trek. Daar gaat je mooie zelfbeeld van moeder met een kind-dat-alles-eet. Denk niet dat je in de maling wordt genomen. Dit gedrag is bij 3 en 4 jarige heel normaal. Hun lichaam ondergaat met regelmaat een groeispurt en echt dat lichaam weet wat het nodig heeft ! Dwing je kind niet te eten als het geen honger heeft, want anders raakt het lichaam die kennis kwijt. En dat kan leiden tot over-eten op latere leeftijd, omdat het kind niet meer weet wanneer het genoeg heeft gegeten.

PS: als je kind geen stamppot eet, maar wel aangeeft een slagroomgebakje te willen, hoef je dat niet serieus te nemen. ( maar dat had je zelf wel door) En niet lachen: ik heb een moeder gekend die een slagroomgebakje ging halen als kindlief niet wilde eten. ”Want”, zei ze dan “ze moet toch iets binnen krijgen….”

Zolang je je kind gewoon lekker gezond eten aanbiedt, wat je kind gisteren smakelijk opat, kan je kind’s trek je vertellen of het genoeg heeft gegeten. En maak je echt geen zorgen , ook al lijkt het alsof je kind niks binnen krijgt.
Het kan je helpen als je weet dat zeurende eters niet zeuren over eten. Negen van de tien keer zeuren ze omdat willen ze zelf beslissen….
Vraag ze gewoon hoeveel ze op hun bord willen, betrek ze bij wat je gaat koken. Dat zijn allemaal dingen die je kind zonder dwang en gedoe aan het eten krijgen.

Een gezond ontbijtje !

Een  lekker gezond ontbijt helpt je kind met het op gang brengen van zijn stofwisseling. Bovendien zorgt een ontbijt voor de energie die nodig is om de dag  te beginnen. Bang dat je kind te dik wordt ?
Onderzoek heeft uitgewezen dat kinderen die hun ontbijt overslaan vaak meer wegen dan kinderen die wel ontbijten.
Waarschijnlijk omdat het kind gedurende de dag honger krijgt en dan meer gaat eten.
Of dat het dan dingen gaat eten die niet gezond zijn.

Oké, de ochtend kan druk en gestrest zijn. Niet het moment voor veel pedagogisch getut over eten. Maar gelukkig zijn er heel veel manieren om razend snel voor iedereen (wij gaven het voorbeeld, weet je nog ) een heerlijk en gezond ontbijtje te maken. Wat dacht je van: yoghurt met cornflakes of muesli of Brinta. Wat denk je van een geroosterd boterhammetje? Ik zette de kinderen aan tafel en vroeg wat ze voor hun ontbijt wilden. Dat maakte ik klaar en zette ik voor hun neus. Ging altijd goed, onder tussen at ik zelf lekker gezond mijn bruine boterham met kaas…

7 tips om te zorgen voor lekker gezond eten

  • “Alles-in-een”, maak lekkere eenpansgerechten waar alles in zit wat je kind nodig heeft. Denk aan chili-con-carne, pasta of rijst gerechten, een goed gevulde omelet.
  • Eet verse groenten en fruit, vitaminen preparaten en voedingssupplementen kunnen daar echt niet tegenop. In plaats van ieder kind een mandarijn, appel of banaan te geven, schil en snipper je verschillend fruit en geef je ze een fruitsalade. Dat ziet er feestelijk uit en de meeste kinderen vinden het heerlijk!
  • Dwing je kinderen niet iets op te eten wat ze echt niet lusten. Laat ze een lepeltje proberen. De oude truc: evenveel spruitjes als je jaren hebt doet het ook prima!
  • Laat je kinderen mee helpen met het koken. Iets dat je zelf hebt gekookt, smaakt veel beter!
  • Over het algemeen kunnen kinderen prima tegen kleur en smaak stoffen. Maar onthoud dat alles waar TE voorstaat niet goed is. (dus wees er matig mee). Als je de indruk krijgt dat er zaken zijn waar je kind niet goed op reageert, ga dan naar de dokter. Trek nooit zelf conclusies!
  • Als je kind naar school gaat stop dan ook gezonde dingen in zijn lunchtrommeltje zoals stukjes komkommer en geschilde appeltjes . Heus echt niet alle kinderen hebben alleen maar snoep en koek bij zich . Denk je dat dat wel het geval is, ga dan eens met de juf praten.
  • Gezonde eet gewoonten zorgen er voor dat je kind niet ten prooi valt aan obesitas. Probeer snacks als : lolly’s, chips, koekjes zoveel mogelijk te beperken bijvoorbeeld door het te koppelen aan speciale gelegenheden. Het weekend, de vakantie, oma komt, etc.
  •  En geef ze vooral niet als je  kind tv kijkt: dan eet hij het gedachteloos weg. Ga voor een snack even rustig zitten !

 Water: het allerbest drankje

Zo krijg je je peuter aan het water:

  • Biedt bij elke maaltijd en elk snoepje water aan.
  • Zorg dat er ene karaf water in de koelkast staat. Doe daar schijfjes citroen , sinas-appel of takjes munt in… Staat leuk, is lekker
  • In de zomer kun je fruit in stukjes snijden en in vriezen. Gooi de ijsklontjes in een glas of karaf water.
  • Zorg dat je altijd een flesje water bij je hebt.
  • Fruitsappen hebben naast een hoop gezonde voedingsstoffen ook een hoop suiker in zich. Geef je kind een kwart vruchtensap/driekwart water te drinken.
  • En opnieuw: drink zelf ook gewoon water. Ik heb mezelf daar op een gegeven moment echt toe moet zetten. Nu snap ik niet meer waar ik die kleffe zoete zooi  van vruchtsappen en frisdrank liet….

en kijk ook eens bij : natasja van spruitjesenzo

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *