Bereikbaar op vakantie
op pad met een GPS horloge
De zomervakantie is voorbijgevlogen. Samen met mijn kleuter ben ik een ruime week naar de camping geweest. Als alleenstaande ouder kijk ik dan altijd wel een beetje jaloers naar stellen die met hun kind(eren) kamperen. De ene ouder let op de kinderen bij de speeltuin of zwemvijver, terwijl de ander lekker relaxed voor de tent of caravan een boekje zit te lezen.
Vlak vóór deze vakantie viel mijn oog op het GPS-kinderhorloge van een vriendje van mijn zoontje en ineens ging er bij mij een lampje branden. Ik zag meteen al voor me hoe ik daar straks óók eens vakantie kan vieren op de camping zonder steeds op het andere veld bij mijn kind te hoeven kijken. En wat zal hij het fijn vinden om er lekker zelfstandig rond te rijden op zijn skelter en/of fiets en makkelijker nieuwe vriendjes maakt zonder zich steeds achter mama te verschuilen.
Dus naast het horloge, ging er dit jaar ook een boek voor mama mee op vakantie.
Vlak na aankomst op de camping, kwam meteen de vraag: “Mama, zullen we naar het springkussen gaan?” Ik deed zijn nieuwe horloge om. “Ga jij maar alvast, ik kom straks wel even kijken.” Heerlijk zeg! Terwijl ik ongestoord verder kon puzzelen met de stokken van de voortent, kon hij zich lekker vermaken. We hadden afgesproken dat hij mij belt met zijn horloge als er iets is, dan kom ik meteen naar hem toe. Én andersom. Als ik hem bel, komt hij meteen naar de onze kampeerplaats. Héél handig dat je elkaar met het horloge kunt bellen. Onder het mom van: ‘geld overhouden voor een ijsje’ laat ik hem niet opnemen. Maar vooral om ongewenste discussies te voorkomen.
Het horloge had ik thuis van tevoren al een keer uitgeprobeerd toen mijn zoontje bij opa en oma speelde. Toen kwam ik erachter dat de GPS niet altijd werkt. Hij bleef offline bij het verversen van de locatie. Via de klantenservice had ik dezelfde dag nog antwoord. Dit probleem kwam waarschijnlijk simpelweg door een matig lokaal 2G netwerk is en de isolatie van de woning. Dankzij een instructievideo leerde ik hoe het horloge de locatie kan leren.
Aan het einde van de dag zag ik in de geschiedenis wel het één en ander verspringen aan de locaties. Toen ik mijn moeder vertelde dat ik zag dat ze tussen 11 uur en half 12 naar de speeltuin waren, voelde zij zich wel wat ongemakkelijk/gecontroleerd. Ik zie er wel de voordelen van. Wat nou als er ineens wat met opa of oma zou gebeuren? Dan drukt mijn zoontje gewoon de SOS knop in op zijn horloge en dan gaat mijn telefoon over.
Het datagebruik
Bellen met het horloge gaat gelukkig over een ander netwerk als de dataverbinding. Het horloge kan dus wel bellen zonder dat je de locatie kan zien via de app. Dat komt mooi uit, want ik heb zelf geen internetabonnement op mijn telefoon. Wat ook handig is, is dat je alarmpjes op 3 tijden per dag kunt instellen (de moderne versie van naar huis komen als de lantarenpalen aangaan). Er is ook een mogelijkheid om spraakberichten te sturen van en naar het horloge, maar die van mij komen dus pas aan wanneer ik bij een WiFi spot ben. Net als het verlaten van “veilige zones” die je in kunt stellen, zodat ik weet dat hij buiten een afgesproken gebied is gegaan.
Wel grappig was dat ik via de WiFi in de Apenheul toch aardig nauwkeurig kon zien waar hij zich bevond in het grote doolhofhuis van de Naäap. Ineens vroeg ik me af wie dat allemaal nog meer zouden kunnen zien. Ik las dat One2Track in ieder geval veel aandacht besteedt aan databeveiliging. Daar ga ik dan maar vanuit. Privacygegevens zijn maximaal beveiligd en loopt via hun eigen betrouwbare Nederlandse app, online GPS-platform en eigen GSM-prepaidnetwerk. Die heeft een strenge beveiliging waardoor onbekende én anonieme nummers het horloge nooit kunnen bellen. De simkaart heeft ook een anti-diefstalbeveiliging, zodat misbruik van de simkaart bij diefstal van het horloge niet mogelijk is. Ik moest me er wel een beetje overheen zetten dat mijn kind een horloge draagt van ongeveer 100 euro.
Het was even wennen, maar….
Het was dus even wennen in het begin en het is misschien niet ideaal om niet altijd en overal te beschikken over internet. Maar met mijn zoontje heb ik goede afspraken kunnen maken over hoe wij elkaar kunnen bereiken wanneer het nodig is. Hoe het horloge werkt had hij snel door en de stappenteller vindt hij leuk om bij te houden. Hij heeft zich heerlijk kunnen vermaken tijdens de vakantie. En ik? Ik ben niet verder gekomen dan alleen het openslaan van mijn boek! Het was veel leuker om te zien hoe mijn grote jongen vriend(innet)jes maakte zonder zich te verschuilen achter mama en lekker vrij rond te hobbelen zonder dat hij wist dat ik stiekem naar hem keek.
Lees ook van Deli: low budget zomertips
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!