Je kleuter 4 jaar en driekwart jaar
De ontwikkeling kleuter vier en driekwart jaar Dat is dus bijna 5 jaar! Wat gaat je kind allemaal leren dit kwartaal
Sociale ontwikkeling: vriendjes maken
Niet alle kinderen vinden het makkelijk om vrienden te maken, en soms hebben ze een beetje hulp nodig. Met vrienden spelen is belangrijk: spelenderwijs leren kinderen sociaal gedrag zoals delen en om de beurt. EN het is ook gewoon leuk. Als je je het gevoel hebt dat je kleuter hierbij wel een steuntje in de rug kan gebruiken is kleine stapjes het toverwoord. Wat je wil is dat je kleuter positieve ervaringen opdoet als hij met andere kinderen speelt, zodat hij dat graag nog een keer wil doen. En wat je niet wil is dat hij zich in “gedwongen “voelt dingen te doen, die hij gewoon nog te moeilijk vindt.
Verlegen zijn
Je kind kan van nature verlegen of heel voorzichtig zijn en dat is op zich helemaal zo slecht nog niet. In plaats van te proberen hem op dat punt te veranderen kan je hem beter helpen door hem aan te moedigen dat ene stapje extra te zetten. Zodat hij ontdekt hoe leuk het is om met leeftijdsgenootjes te spelen. Praat je kind veel over een ander kindje op school? Vraag hem eens of hij het leuk vindt dat kindje thuis uit te nodigen. En als het antwoord ja is, regel dan een niet te lang afspraakje. Begin met kinderen die je kind aardig vindt, ook al is het er maar een. Jij wordt tenslotte ook niet zomaar vrienden met een willekeurige vreemde!
Speelafspraakjes maken is voor verlegen kinderen heel prettig. Ze hoeven zelf niet zo heel veel initiatief te nemen, en als ze hebben genoten doen ze het de volgende keer uit zichzelf. Maak vooral in het begin je afspraken niet te lang. Een uur is al lang genoeg. En blijf zelf een beetje in de buurt, als ze niet weten wat ze moeten gaan doen, kun je ze een beetje op weg helpen. En weet je hoe leuk het is als pappa of mamma mee doen met verstoppertje spelen?
Delen
VAN MIJ, kan je kleuter schreeuwen terwijl hij z’n knuffel uit de handen van een vriendje trekt. AFBLIJVEN! roept hij als iemand aan zijn kleurpotloden zit. En jij vraagt je wanhopig af of je hem nu echt niet hebt geleerd dat hij ook moet delen. Dat weet en kan een kleuter best, maar hij is nog niet erg consequent. Hij kan misschien wel dagen met andere kinderen spelen, keurig “omstebeurt” doen. En hij is een heel stuk minder op zich-zelf gericht dan 2 jaar geleden. Maar hij is nog steeds heel impulsief en heeft nog steeds niet zo heel veel idee van “tijd”, dus wachten tot hij aan de beurt is, “even” een vriendje met zijn speelgoed laten spelen, is nog best heel moeilijk voor een kleuter.
Cadeautjes maken
De goede kant van het verhaal is dat heel veel kleuters graag tekeningen maken voor hun juf, cadeautjes voor hun ouders, en hun snoepjes delen met hun vriendjes. Kleuters beginnen te ontdekken dat het leuk is om aardig te zijn en dat delen fijn is. Maar dat gaat net als leren lopen, met vallen en opstaan. Prijs je kind als het wil delen. Vertel het hem vriendelijk wanneer je zijn gedrag niet aardig vindt. En onthou: je kind leert nog altijd het meest van jou. Geef het goede voorbeeld!!
Sorry zeggen
Het woord sorry is sneller geleerd dan begrepen! Je kunt een kind nu eenmaal niet dwingen ergens echt spijt van te hebben. Kleuters beginnen te leren zich in anderen te verplaatsen en met ze mee te leven. Dat is de sleutel voor een oprecht Sorry. Egocentrisme, jezelf tot middelpunt maken, overheerst nog steeds in het denken van een kleuter. Eigenlijk kunnen kinderen pas vanaf hun 6de/7de jaar echt een situatie vanuit een ander bekijken. Maar dat neemt niet weg dat je 4-jarige kleuter heel goed weet dat hij iets verkeerd gedaan heeft. Of dat hij iemand heeft pijn gedaan.
Wat kan je nog meer verwachten van de ontwikkeling kleuter vier en driekwart jaar
Wat kun je je kind leren om zich te verontschuldigen?
- Geen woorden maar daden. Een gemompeld sorry zegt niet zoveel. Handen schudden, kusje geven, de boel opruimen als er wat kapot gemaakt is, dat is duidelijke taal!
- Zeg een excuus duidelijk voor en laat je kind het herhalen.
- Moedig aan dat ze zelf hun excuses maken, door bijvoorbeeld te zeggen hebben jullie nog iets te zeggen tegen elkaar? Wat zouden jullie nu kunnen doen. Dat werkt vele malen beter dan eisen dat ze sorry zeggen.
- Beloon vrijwillig gegeven excuses.
Emotionele ontwikkeling: zelfbeeld
Onderzoek toont aan dat kleuters al geloven dat dun mooi is en dik lelijk. Onderschat ook de invloed van de tv niet !! Het is dus nooit te vroeg om ervoor te zorgen dat je kind een positief gevoel over zijn eigen lichaam heeft. Regel een is natuurlijk je eigen houding. Als je altijd maar bezig bent over je gewicht, je dieet, je te dikke….dan geef je je kind ook mee, dat dit dus heel belangrijke zaken zijn. Dat gaat trouwens ook op voor het commentaar geven op hoe anderen eruit zien. Maak er een huisregel van: geen commentaar op andermans uiterlijk.
Geheimpjes
Je kleuter vindt het leuk om te fluisteren (en te krijsen) ze hebben hun stem zo goed onder controle dat ze dat allemaal kunnen! En 4-jarigen vinden het ook geweldig om geheimpjes te hebben (Yes! Ik weet iets wat iemand anders niet weet !!!) Kleuters zijn bezig onafhankelijk te worden en het hebben van een geheimpje geeft hem natuurlijk enig mate van controle over zijn situatie. Hij mag bepalen wie dit wel en wie dit niet mag weten. (sommige psychologen zeggen dat ook dat dit de voorloper is van de behoefte aan meer privacy). Kleuters ontdekken dat woorden macht hebben. De macht iemand uit te sluiten, te kwetsen of iemand blij te maken….
Je kleuter is niet handig
Maar pas op! Je kleuter is nog niet echt handig, niet in vriendjes maken, niet in geheimen. Voor hij het weet, vinden anderen het niet leuk dat hij geheimpjes niet wil vertellen…. Het is daarom belangrijk dat je wel met je kleuter praat over geheimen. En wanneer je ze niet mag vertellen en wanneer wel. Wees je ervan bewust dat je kleuter dat echt niet in een keer door zal hebben, maar …al doende leert men. En verzeker hem ervan dat hij jou altijd al zijn geheimen kan vertellen en dat je nooit boos zult zijn als hij iets “verraad”. Zelfs niet als hij je in het diepst geheim vertelt, wat je voor je verjaardag krijgt… En voor alle zekerheid…. druk je kind op het hart dat als een volwassene tegen hem zegt dat het een geheimpje is tussen hem/haar en je kleuter, dat hij dat dan meteen aan mamma of pappa moet vertellen.
Lees ook: ontwikkeling van je kleuter als ze 4 jaar en een half zijn
meer info: raising children
Wil je meer weten over de ontwikkeling van je kleuter maand tot maand? Klik dan hier
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!