wat kun je doen als je kind te dik is?
Help mijn kind is te dik!
Overgewicht bij kinderen
Een op de acht kinderen in Nederland is te zwaar. Dat is een verdubbeling ten opzichte van 20 jaar geleden. De verwachting is dat de groep te dikke kinderen de komende jaren nog meer zal toenemen. De oorzaak? Een verkeerd eetpatroon en te weinig beweging. Tijd om in actie te komen.
Dit schreef ik 10 jaar geleden. Inmiddels is een op de vier kinderen te zwaar: alle waarschuwingen, op tv en in de kranten hebben dus helemaal niks geholpen…
Vaak ligt bij kinderen met overgewicht het probleem niet in de hoeveelheid die ze eten, maar in het eetpatroon. Niet zo vreemd, want zoete en vette verleidingen liggen overal op de loer. Dat was 10 jaar geleden zo en dat is alleen maar erger geworden. Menig schoolkantine van een middelbare school, kan de concurrentie met een snackbar makkelijk aan.
En als je kind eenmaal te dik is, is het moeilijk om het overgewicht kwijt te raken. Gelukkig zijn er genoeg dingen die je als ouder kunt doen om te voorkomen dat je kind te dik wordt.
Het voordeel is dat kinderen meestal niet hoeven af te vallen; tenzij het overgewicht al vergevorderd is. Door de groei in lengte en het constant houden van het gewicht vermindert het overgewicht meestal vanzelf. Dat vraagt echter wel om discipline. Niet alleen van het kind, maar zeker ook van de ouders. Enkele tips voor een goede basis.
Ontbijt? Altijd!
Wist je dat kinderen twee keer meer kans lopen op overgewicht als ze niet ontbijten? Na een nacht slapen hebben kinderen hun voedingsstoffen hard nodig. En die koek die ze later op de ochtend eten omdat ze honger krijgen, is lang niet zo gezond als een boterham met kaas en een glas melk.
Natuurlijk is heeft deze tip niks aan kracht ingeboet: na een lange nacht slapen, moet het lichaam weer gevoed worden. Gezond gevoed. Ik voeg aan de ontbijttips twee opmerkingen toe:
- We ontbijten en snoepen niet, Geen chocopops en dikke lagen hazelnootpasta op je boterham! Gezond eten: met hooguit ene boterham met zoetigheid als de boterham met hartig beleg op is. Enfin je snapt heel goed wat ik bedoel.
- We leven jachtig en dat maakt ook dik….ga even met z’n allen zitten voor dat ontbijt. Eet even rustig voor je de drukke dag instormt
Verborgen suikers
Sportdrank, frisdrank en zelfs ‘onschuldig’ vruchtensap; daar zit heel veel suiker in. En van suiker word je dik. Beperk daarom de hoeveelheid zoete dranken en kies voor water of thee zonder suiker.
Het moet even een gewoonte worden: 1 glas limonade als je om 4 uur uit school komt en verder gewoon water. Wel eens een takje munt of kruizemunt of een beetje citroen in het water gedaan?
Eet gevarieerd
Het is best lastig om je kind gezond te laten eten. Vaak denken ze al dat ze iets niet lusten voordat ze het geproefd hebben. Laat ze daarom kennis maken met zoveel mogelijk gezonde voedingsmiddelen en blijf volhouden. Vertel je kind waarom bepaalde dingen goed voor je zijn en andere niet en laat het meehelpen met koken. Meer leren over eten helpt je kind om betere keuzes te maken.
Na 10 jaar voeg ik aan deze tip een vraag toe: hoe makkelijk zeg jij dat ze het dan niet hoeven te eten?? Je hoeft het mij niet te vertellen, als je maar heel eerlijk naar jezelf bent.
Goede koolhydraten
Door te veel tussendoortjes in de vorm van koek en snoep raakt de alvleesklier van slag. De bloedsuikerspiegel gaat hevig schommelen en het lichaam blijft het signaal ‘honger’ afgeven. Kies daarom voor volkoren producten en tussendoortjes als fruit en rauwkost en leer je kind niet te snel te eten. Dan zal het vanzelf het signaal ‘vol’ weer gaan voelen.
Ook nog steeds helemaal waar. De tip om niet te snel te eten: je mag pas weer een volgende hap pakken( dus stukje koek afbreken, vork vol scheppen) als je je mond leeg hebt. Let maar eens op : met malende kaken, schuiven we de volgende brok alweer naar binnen….
Het heeft mij persoonlijk moeite gekost dat te doorbreken, maar het heeft me heel veel opgeleverd.
Snoep en snacks
Betekent dit nu dat je kind nooit meer wat lekkers mag? Natuurlijk niet! Wat je wel kunt doen is het aantal snoepmomenten beperken. Maak het weer speciaal. Een klein bakje chips op vrijdagavond, een snoepje na school. Als je minder snoep in huis haalt, is ook de verleiding minder groot.
Nooit meer wat lekkers, is de domste maatregel die je kan verzinnen. Maar hoe vaak geef jij wat lekkers? En hoeveel geef je?
En nu komt de hamvraag: hoeveel snoep jezelf?
Bewegen
Het lijkt een open deur, maar in een tijd waarin we met de auto naar school gaan en veel computeren en televisie kijken, is bewegen niet vanzelfsprekend meer. Pak wat vaker de fiets, stuur de kinderen naar buiten met een bal of springtouw en kijk welke sport ze leuk vinden om te doen.
Monkey does as monkey sees
Ooit hoorde ik een moeder zeggen: “ik vind het lekker op de bank met een bakje chips en dat gun ik mijn kinderen ook.” Dat klinkt natuurlijk hele lief en gezellig. Maar wat leer je je kinderen daarmee? Dat is natuurlijk wel een vraag die je aan jezelf zou moeten stellen en – nog belangrijker – beantwoorden.
Wanneer je kinderen zien dat jij met veel plezier een appeltje eet, een glas water inschenkt als je dorst hebt etc…dan vinden ze dat normaal en doen zij dat ook. Met alle geweldige effecten voor hun gewicht.
Zoek hulp wanneer je kind te dik wordt
Is je kind echt te zwaar en kom je er zelf niet uit? Schaam je dan niet om professionele hulp te zoeken. Er zijn zelfs diëtisten die gespecialiseerd zijn in eetprogramma’s voor kinderen. Besef dat dikke kinderen meestal ook dikke volwassenen worden met alle gevaren van diabetes, hoge bloeddruk en een laag zelfbeeld van dien. Nu ingrijpen is niet gemakkelijk, maar wel noodzakelijk.
Koop ook het boek: Help mijn kind is te dik
lees ook frisdrank is niet de boosdoener
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!