Praat jij met je kinderen over geld?
Met je kinderen over geld praten, doen we dat ? en waarom wel of niet?
Je mag alles vragen behalve mijn pincode, zeiden ze een aantal jaren geleden in een tv-spotje.
Nou dat is echt niet waar: jullie zouden heel raar staan te kijken als ik vroeg: zeg wat verdienen jullie ? En hoeveel verdient je partner?? Je zou me gewoon ongelooflijk onbeleefd, om niet te zeggen onbeschoft vinden. Dat is het ook, wij Nederlanders praten wel graag over hoeveel iets kost, maar niet graag over hoeveel we verdienen. In Amerika is dat heel anders, daar zijn mensen er volledig open over hoeveel ( of hoe weinig ) ze verdienen. De eerste keer dat ik dat meemaakte, vond ik het ook wel een beetje vreemd moet ik zeggen: iemand stelde zich voor ( op een buurt BBQ ) en voegde eraan toe hoeveel hij verdiende. Ik was toen nog t ekort in Amerika om te kunnen beoordelen of het veel of weinig was…
Open zijn over je inkomen is natuurlijk wel heel rustgevend: je hoeft geen te dure auto/boot/villa te kopen om de schijn op te houden….En ook je kinderen weten precies waar ze aan toe zijn.
Dat brengt mij het onderwerp van dit artikel: praat jij met je kinderen over geld?
En vanaf welke leeftijd en wat zeg je dan?
2 geld zaken die ik altijd duidelijk heb gemaakt
Als ik naar mijzelf kijk, moet ik bekennen dat ik niet erg open ben over de inkomsten ( nog steeds niet trouwens ) Maar wel heb ik ze van kleins af aan een aantal dingen duidelijk gemaakt.
- Als het geld op is, kan ik niet naar de automaat om meer te halen. Dat geld is door mijn baas in die automaat gestopt en die stopt er niet elke dag nieuw geld in. Dat snapt een kleuter al. Dus dat gevoel dat er altijd geld in overvloed is, dat heb ik er van kleins af aan uitgestampt.
- Te duur is te duur en daar viel bij mij niet aan te tornen. Ik heb wel altijd uitgelegd dat er 2 soorten “te duur” zijn. De ene is: daar heb ik dus echt het geld niet voor. En de ander is: dat is teveel geld voor wat je er voor krijgt.
In gesprekken heb ik ze geleerd dat lenen heel dom is en sparen heel slim. Ik heb ze altijd zakgeld gegeven, dat ze volkomen naar eigen inzicht mochten beheren, maar met dat ze zakgeld kregen, kregen ze ook verplichtingen….Toen dochterlief ging werken, bevroor ik haar maandgeld. Als zij haar eigen geld kon verdienen, had ze het mijne niet meer nodig. Maar als de verdiensten minder waren, die maand, dan vulde ik de zaken met zakgeld weer aan. Ik wilde ten koste van alles voorkomen dat mevrouwtje liever ging werken dan leerde.
Achteraf gezien was de fase dat het geld lonkte, heel kort. Ze had al snel door dat er meer geld te verdienen viel als ze diploma’s had. En met het gat in haar hand, moest er serieus verdiend worden..
Dit ter gerustelling van moeders die op ditm moment worstelen met pubers, die dollartekens in hun ogen hebben.
En nu zullen jullie wel nieuwsgierig zijn naar het resultaat van mijn inspanningen om mijn kinderen te leren met geld om te gaan.
Nou dochterlief heeft met heel veel moeite ( ik zei heel veel moeite) geleerd dat gat in haar hand te dichten, en zoonlief is Dagobert Duck: te zunig voor woorden….
Vertel eens: wat doen jullie aan financieel bewust maken?
lees ook eens : er staat geen geldboom in de tuin!
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!