Pas op met energiedrankjes!
Cafeïne houdende drankjes: ze zijn echt geen goed idee!
Kent u de beruchte energiedrankjes? Persoonlijk zou ik niet weten hoe het smaakt maar onder scholieren vinden ze gretig aftrek. Ook bij ‘mijn’ supermarkt zie ik jonge kinderen in hun pauze deze blikjes aanschaffen. Vaak niet één, maar meteen twee of drie blikjes. Tja, scholier zijn is schijnbaar een pittig bestaan en daar schijn je dus wel wat energie bij te kunnen gebruiken.
Toch zit er een gevaar aan deze cafeïne houdende drankjes. Zeker als kinderen onder de twaalf jaar ze nuttigen.
Het voedingscentrum kwam vandaag met een officiële richtlijn: Kinderen onder de twaalf jaar moeten niet langer onbeperkt allerlei cafeïnerijke producten kunnen kopen en consumeren. Een te hoge dosis cafeïne kan op jonge leeftijd leiden tot rusteloosheid, hartkloppingen, hoofdpijn en duizeligheid.
Maar wie denkt dat cafeïne alleen voorkomt in deze energiedrankjes komt bedrogen uit. Ook in een aantal ander producten zit deze stof. Cola natuurlijk, maar ook snoepjes met de naam Energy van het merk Napoleon en ook in chocolade komt deze stof voor.
Pepsi komt deze maand met Pepsi Kick, waarin nog meer cafeïne zit dan in de gewone Pepsi. De naam is aansprekend voor kinderen en zal wel gretig aftrek vinden, maar er zit wel net zoveel cafeïne in als in een energiedrankje. Veel ouders weten dat niet.
Ook al staat er op de verpakking dat deze drankjes of snoepsoort wordt afgeraden aan kinderen en zwangere. Want ook voor die laatste groep is het nuttigen van deze producten niet aan te raden.
Maar was doet die cafeïne nou precies en waarom stopt men die stof overal in?
Cafeïne
Cafeïne is een opwekkende stof , Kleine hoeveelheden cafeïne zorgen voor een verhoogde alertheid en minder moeheid. Dat kan prettig zijn. Maar er kleven naast voordelen ook nadelen aan deze stof en één van die nadelen is dat het verslavend werkt.
Bij regelmatig gebruik neemt het effect per hoeveelheid af. Er is dan meer cafeïne nodig om hetzelfde effect te bereiken. Er kan dan dus een verslaving optreden en plotseling stoppen met de inname kan dan zorgen voor hoofdpijn, een sterke afname van de bloeddruk en andere ontwenningsverschijnselen. Dit komt regelmatig voor bij mensen die op het werk veel koffie drinken en dan in het weekeinde hoofdpijn hebben.
Tevens kunnen er bijwerkingen ontstaan: slapeloosheid, rusteloosheid en risico van aantasting van hart- en bloedvaten.
En dit geldt over het algemeen voor een volwassen lichaam, je kunt dus denk ik wel nagaan wat het effect op jonge kinderen is. Ze worden er hyper van, kunnen last krijgen van hoofdpijn , duizeligheid en zelfs hartkloppingen.
Niet iets dat je een kind wilt geven dus die cafeïne houdende producten. Let er eens op en waarschuw je kind voor de effecten van die hippe drankjes en snoepjes. Want al lijken ze onschuldig, ze zijn het dus niet.
lees ook : is het erg als mijn kind een snoepkont is?
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!