Die vlogger bepaalt het koopgedrag van je kind niet!!
Wie bepaalt het koopgedrag van je kind, de influencer, de Youtuber, of doe je dat toevallig zelf
Youtuber bepaalt koopgedrag kinderen, las ik Een paar weken terug in het AD. “Nou jaaaa, dacht ik. Zulke onzin heb ik nu nog nooit gehoord!”
Natuurlijk bepaalt een of andere vlogger (zelfs niet me een miljoen volgers) wat jouw kind koopt.
Dat doe jij namelijk zelf.
Die Youtuber probeert natuurlijk wel jou (en je kind) over te halen tot de aanschaf van dat ene T-shirtje. Of dat paar schoenen, of die weet-ik-veel. Dat mag die vlogger ook best: die wil ook graag een inkomen. Niks mis mee. Er zijn heel veel mensen die hun geld verdienen met het overhalen van mensen om dingen te kopen. Die maken grappige reclame spotjes, of stellen dikke Sinterklaas-gidsen samen. Of zorgen dat de favo-groep van het moment, kleding van een bepaald merk draagt. En zo zou ik moeiteloos een bladzij met voorbeelden kunnen vol tikken.
Al die mensen geven we toch ook niet de schuld van het koopgedrag van onze kinders?
Die Youtuber is niet zo boeiend
Kortom: zo’n Youtuber zijn helemaal niet boeiend als het gaat om al dan niet geld uitgeven.
Als het gaat om dingen kopen en dingen willen kopen, dan is er maar een iemand belangrijk voor je kind: JIJ.
Het is aan jou en jouw regels over omgaan met geld, om uit te maken of er wel of niet iets wordt aangeschaft. En dat is niet omdat jij zo’n bazige moeder bent, die in alles haar zin wil hebben.
Die wil dat haar kinderen precies doen wat zij zegt… Helemaal niet. Dat is omdat je een heel verantwoorde moeder bent. Zo eentje die wil dat haar kinderen nadenken over waar het geld naar toe gaat. Die ze wil leren keuzes maken. En bij leren keuzes maken hoort ook: geen T-shirt kopen omdat die Youtuber het zegt. Of omdat het meest popi-meisje in de klas er een heeft… Of het wel kopen, maar dan ook weten dat je die Lalloopsi, of wat dan ook, niet kan kopen.
Je kinderen leren met geld omgaan, dat mag gerust betekenen dat ze iets kopen waar ze reuze spijt van krijgen. Daar leren ze van. Daar leren ze van dat ZIJ bepalen wat ze kopen. En niet de vlogger.
Dit artikel schreef ik vier jaar geleden. Ondertussen is het er niet beter op geworden, op het NOS-journaal van afgelopen maandag, hoor ik dat 70 procent van de kinderen het moeilijk vindt om de verleiding te weerstaan om spullen te kopen (of er bij hun moeder over te zeuren) die influencers op internet aanbevelen. Het komt naar voren in een onderzoek naar aanleiding van de Week van het Geld en ik geloof het direct. Kinderen zijn zich er niet zo direct bewust van dat ze in de maling genomen worden en dat de bedoeling is dat ze iets kopen.
Een juf ontdekte dat haar dochter heel gevoelig was voor de praatjes van een influenceer. Ze ging met haar kind zitten en liet haar zien hoe het trucje van deze persoon werkte… En weet je: dat hielp! Later deed ze het met haar hele klas en ook daar nam de gevoeligheid voor verleiding af.
Dit soort lessen zouden op school verplicht moeten zijn! Elk jaar op nieuw. Lekker met de juf keihard gaan zitten, lachen om de trucjes van die malle influencers, geweldig toch?
Een andere manier waarop kinderen geld uit de zak geklopt wordt, is verleiden tot aankopen tijdens het gamen. Dat is een hele goede, als je snel rijk wil worden! De game geef je gratis, lekker spelen maar. Alleen het is zo jammer dat je telkens dood gaat. Geen nood! koop meer levens! In-app aankopen heet dat. Er zijn regels voor. De spelaanbieder moet duidelijk maken dat het hier gewoon om heel echt geld gaat en geen game-geld uit het spel. Maar omdat er vaak een creditkaart gekoppeld is aan een appstore account, is die aankoop zo gedaan…
Ho! He, wacht even….heeft jouw kind toegang tot een creditkaart en mag hij daar geld vanaf halen????
Lieve mede-moeders, ik wacht met spanning op jullie antwoord
lees ook: ruzie in huis!
Eens! Wel denk ik dat een youtuber veel meer invloed heeft dan bijvoorbeeld een tv-spotje omdat kids vaak echt fan zijn van deze personen. Maar uiteindelijk bepaal je inderdaad zelf wat er wordt aangeschaft. 🙂
o ja als een kind fan ergens van is, dan is dat beslist een extra trigger! Maar dat geld ook voor bv K3…
Ik haat het dat mensen hun kijker af en toe bewust iets in beeld brengen!
Ik merk het dagelijks dat bepaalde van die youtube gasten toch wel heeeeel populair zijn bij mijn kinderen.
Dat wil niet zeggen dat ik hen zomaar alles laat kopen maar zeker de games die op Youtube veel voorkomen zijn erg gewild. Het is te zeggen, de games hebben ze al maar om echt mee te zijn moet je allerlei extras in de games kopen.
Wij hebben daar duidelijke regels over gemaakt: een goed rapport, echt heel erg je best doen voor iets, enz. dat is een redden om eens iets te kunnen kopen. Niet zomaar elke week het zakgeld uitgeven aan die games.
geweldig ! Dat lijkt me heel duidelijk voor je kids
goh wat supergoed dat jullie zo duidelijk zijn: Hulde!
Of het nu een YouTuber is, hun held op televisie is of omdat iets in de mode is, ik denk dat zowel volwassenen als kinderen beïnvloedbaar zijn. Dit omdat anders geen reclame zou bestaan, het is maar net hoe jij ermee omgaat als persoon en wat je kind uiteindelijk leert.
precies!
Mijn zoon van 9 spaart een gedeelte van zijn zakgeld en geeft een gedeelte uit (ook daar leer ik hem dat hij geld opzij moet zetten voor grotere uitgaven en niet zomaar kleine hebbedingetjes koopt). Ik heb hem laatst (toch wel met een beetje pijn in mijn hart) bewust een voor hem grote aankoopfout laten maken. Ik kan het hem heel vaak zeggen, maar dat komt bij hem gewoon niet binnen. Het hem laten ervaren werkt veel beter. Daarna over praten en hij gaf me welles waar gelijk!
Van ervaring leert de mens toch het meest. Mits er iemand is die spigelt wat er gebeurt. Dus best heel goed van je dat je hem die ervaring gunde. Maar die pijn in het hart, die snap ik heel goed hoor!
Helaas weten Youtubers en reclamemakers dat maar al te goed: het is immers de manier om geld te verdienen, dus maken ze veel reclame. Ik denk dat kinderen daarin begeleiden eter werkt dan alles strikt verbieden. En ook het doen van miskopen (je moest het zonodig hebben, maar in de praktijk valt het tegen) hoort daar denk ik gewoon bij.
Ben ik met je eens hoor, verbieden is voor mij ook niet de weg. Grenzen stellen wel, maar dat is iets heel anders
Youtubers hebben denk ik net als bloggers wel een bepaalde invloed…. Niet voor niets worden ze vaak influencers genoemd. Maar inderdaad, als ouder heb je natuurlijk ook wel wat in te brengen.
Ik denk wel dat er invloed is… als kinderen in mijn omgeving naar die youtube-filmpjes zie kijken en dat dan zeker ook willen hebben….
tsja, maar vroeger was dat dan weer meer met de reclame op tv, denk ik
nieuwe tijden, nieuwe methoden, niet waar en uiteindelijk blijft alles hetzelfde.
en mijn ouders beslisten was ze kochten, ook dat het enkel iets met de verjaardag, sinterklaas en nieuwjaar was en daarbuiten niets (want je krijgt niets voor niets in het leven, tot treurens toe gehoord, lol) en ik zal blij mijn kind ook belissen wat ik al dan niet koop. dat kan zijn dat het iets is wat hij of zij op eender welke manier ergens gezien heeft of ook helemaal niet. Simpel, eens ze zakgeld krijgen, is dat weer iets anders natuurlijk…. Maar dan leren ze pas echt dat je niet alles zomaar kan kopen! 😉
absoluut! Zakgeld is leergeld, zeg ik altijd!
Mijn kinderen krijgen wel ideeën van wat ze willen door het kijken naar de filmpjes op YouTube. Maar dat krijgen ze ook van het zien van reclame of door te kijken in de schappen van de supermarkt. Op kinderhoogte staan daar ook niet voor niets de kinderproducten. Ik zeg natuurlijk niet op alles ja, waar ze dan mee aankomen
hahaa, dan zou je waarschijnlijk failliet gaan
Vroegah (haha) hadden we wel een stuk minder invloeden van buitenaf. Ik kan me tenminste niet herinneren dat er op tv zoveel reclame was en die speelgoedgids kwam ook maar 1x per jaar. Je hebt het als ouders zelf in de hand. Onze zoon wil regelmatig in de speelgoedwinkel kijken en vergaapt zich dan aan alle Lego. Op een gegeven moment gaan we dan ook weer en er is nog nooit een moment geweest dat hij vervelend deed omdat hij iets wilde hebben. Blijkbaar is even kijken dan ook genoeg.