Als de speelafspraak een veldslag is
Als de speelafspraak een veldslag is….
Je kent het wel…Soms komt er een vriendje spelen en maken ze samen alleen maar ruzie. Of een vriendinnetje komt voor het eerst en ze vervelen zich ontzettend. Niet iedere speelafspraak is een succes. Wat doe je dan?
Als een kind voor het eerst komt spelen, kun je het beste een korte afspraak maken. Twee of drie uurtjes is te overzien als het niet goed gaat. Is het een succes, dan kun je de volgende keer een langere speeldate plannen. Spreek af dat jij het kind thuis brengt, zodat je niet met smart hoeft te wachten op ouders die te laat komen.
Wat kun je doen als ze zich vervelen? In principe is het helemaal niet erg als kinderen zich even vervelen voordat ze besluiten wat ze gaan doen. Je kunt ze vanaf de zijlijn drie dingen noemen waar ze uit kunnen kiezen. Zijn ze na tien minuten nóg aan het vervelen, hak dan gewoon de knoop door en geef een concrete opdracht: ga voetballen/kleien/kleuren/zoiets. Dan kunnen ze óf gezamenlijk besluiten dat ze direct iets anders gaan doen, óf zich erbij neerleggen en aan de slag. Maak desnoods een lijstje van vijf dingen, waarvan ze er minstens twee moeten doen die middag.
Wat als ze allebei steeds iets anders willen
Wat als ze steeds allebei iets anders willen? Soms duurt het even en stellen ze samen een volgorde vast: eerst met delego, dan voetballen, dan een spel doen. Maar dat werkt meestal pas bij oudere kinderen. Dus moet je bij jongere kinderen even ingrijpen. Ze moeten nog leren hoe je dit soort dingen samen regelt. Vraag aan ieder kind wat ze graag willen, stel zelf een volgorde vast en een tijdschema. Dus eerst een kwartier met de lego en dan een kwartier voetballen. Is de lego toch erg leuk? Dan kunnen ze er samen voor kiezen om langer door te spelen.
Wat als het spelletje tot ruzie leidt? Ga gewoon mee doen. Is het speelbord door de kamer gevlogen en zijn alle kaartjes rond gegooid? Ruim even samen met de kinderen op, zorg dat de gemoederen bedaren en probeer het nog een keer. Vaak is de reden dat spelregels te moeilijk zijn of dat een kind niet tegen het verlies kan. Spelregels kun je al doende uitleggen en als jij verliest, is een kind extra blij.
Grenzen stellen voorkomt dat de speelafspraak uit de hand loopt
Wat als het andere kind jouw grenzen overschrijdt? Maakt het moedwillig iets kapot, ondanks een verbod? Slaat, schopt, bijt en vecht je kleine gast? Pest het doelbewust een kleiner broertje of zusje? Er zijn altijd dingen te bedenken die absoluut te ver gaan. Dan moet je grenzen stellen, straf geven en zo nodig het kind naar huis sturen. Het is jouw huis, het kind is jouw gast en daar horen nou eenmaal spelregels bij.
Wat moet je doen als beide kinderen boos of huilend willen stoppen met spelen? Als het nog een kwartiertje duurt tot het einde van de speelafspraak, kun je zeer onpedagogisch een film-met-chips inzetten. Willen ze zelfs dat niet, of is het al vroeg een drama? Breng dat vriendje of vriendinnetje dan gewoon naar huis! Even bellen vooraf, kort uitleggen en gewoon meedelen dat je er nú aan komt. Een speelafspraak hoeft voor niemand een straf te zijn.
Lees veder Mijn kind: vrije tijd – Spelen en speelgoed 6 tot 12 jaar
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!