Hoe geef je een kind van 6 jaar zelfvertrouwen??

zelfvertrouwen

Laten we eens kijken wat we nu precies verstaan onder zelfvertrouwen, voor we gaan kijken wat je als moeder zou kunnen doen om het zelfvertrouwen van je zesjarige te vergroten.

wat is nu eigenlijk zelfvertrouwen


Persoonlijk versta ik onder zelfvertrouwen: een blijmoedig geloof in je zelf en in je vermogen om na vallen weer op te staan. Een mens met een gezond zelfvertrouwen weet: ik kan niet alles perfect, maar dat is geen reden om niet te genieten van wat ik doe. En geen reden om er niet beter in te willen  worden.

Als we het er over eens zijn dat zelfvertrouwen helemaal niet hoeft te betekenen dat je jezelf ieder moment van de dag geweldig vindt, maar dat je graag iedere dag iets leert, dan kunnen we verder.

een kind van zes….

Een kind van zes begint zich steeds bewuster te worden van haar omgeving en van wat die omgeving over haar denkt. Natuurlijk zie je vijfjarigen zich ook zorgen maken als een ander kindje haar stom vindt. Maar let maar eens op: die onzekerheid is van veel kortere duur. Wanneer een kind zes jaar is, kan het zichzelf aardig vergelijken met anderen en niet bij ieder kind valt die vergelijking in het eigen voordeel uit…

Zelfvertrouwen is geen aangeboren eigenschap, het is een eigenschap die je ontwikkelt.


Maar de een gaat dat makkelijker af dan de ander. Wanneer je het gevoel hebt dat jouw kind er wel handig in wordt zichzelf naar beneden te halen, dan heb ik hier wat tips.

zelfvertrouwen

 tips om je kind van zes te helpen

1 Roep niet: je kan het !!!!
Zo he, jij maar denken dat je je kind positief stimuleert. Sorry, dit komt misschien als een schok, maar je doet het tegenovergestelde. Je kind is niet zeker van zich zelf, aarzelt…kan ik dit??
En dan staat je moeder daar: “JE KAN HET” . Zou je daar niet heel onzeker van worden?? Ikke wel !
Zeg: probeer het maar!, zeg : wie niet waagt die niet wint. Zelfvertrouwen is toch het vermogen te leren van je fouten? Maak je kind dus duidelijk dat  je niet direct iets hoeft te kunnen. Dat zij “alleen maar” hoeft te proberen.

2 Roep niet: mama is trots op je !

Ho, stop, wacht even. Wil jij dat je kind dingen doet om jou te plezieren?? Nee toch, je wil dat je kind plezier in het leven heeft. En dat begint bij plezier in dingen leren en durven.
Dus…wat is het compliment dat je geeft: Goed gedaan! Wees trots op jezelf!

3 Stel vragen

Let maar eens op hoe weinig vragen we als ouder stellen. We zijn voortdurend bezig gerust te stellen, uit te leggen, te regelen en te overtuigen…Echt waar! We zeggen niet : ”waarom ben je bang van dat hondje??” We zeggen :Je hoeft niet bang te zijn hoor ! Het is hartstikke lief bedoelt, maar het gaat je zesjarige echt niet meer zelfvertrouwen geven.
Leer je kind te uiten wat haar onzeker maakt. Dat geeft vreemd genoeg zelfvertrouwen!

Wil je meer weten over de ontwikkeling van je kind per jaar? Klik dan hier

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *