Samenwerken, waar leer je dat?
Waar leert je kind samenwerken en waarom is het zo verschrikkelijk belangrijk dat je kind dat leert?
Er zijn veel redenen om blij te zijn dat je kind weer naar school gaat. Het feit dat het jouw rust geeft, mag je daar beslist bij zetten. Niet alleen leuk voor jou, maar ook voor de kids. Kinderen zijn net mensen moet je weten: ze hebben liever met een opgewekt mens te maken dan met een stresskip.
Behalve dat, leggen de meeste juffen en meesters beter uit dan moeders en vaders ( ieder zijn vak en boer blijf bij je leest enzo)
Maar de aller, aller, aller belangrijkste reden is dat je kind op school, tussen zijn klasgenoten leert samenwerken. En dat leren ze thuis niet.
leren ze thuis niet samenwerken?
Ik kan me voorstellen dat je, bij deze toch vrij directe uitspraak, je wenkbrauwen omhoog schieten. En dat je zegt: “nou ze zijn hier met z’n drieën hoor, samenwerkingsmomenten genoeg.”
Daar heb je wel een beetje gelijk in, maar weet je: thuis ben jij. En jou kennen ze van haver tot gort. Ze weten feilloos hoe ze bij jou hun zin moetenkrijgen. Dat is geen sport meer. Dat is gewoon de ballen erin koppen. Daar leer je niet zo veel meer van.
kinderen onder elkaar
In een klas, op een schoolplein, zijn kinderen onder elkaar. Dat willen ze ook, kijk maar hoe ze zich aan het oog van de leerkracht proberen te onttrekken. Nu zijn er geen moeders, waarvan je wel weet hoe ze reageren. Hier zijn ineens alleen maar leeftijdsgenootjes. De een is handiger dan jouw kind, de ander is liever dan jouw kind, een volgende is sterker en een ander is slimmer. Ze zijn allemaal wat en samen vormen ze een mini-maatschappijtje, waarin dan weer de ene, dan weer de andere eigenschap nodig is. En omdat er steeds een andere eigenschap nodig is om het gezellig te hebben, leren kinderen samenwerken: niemand bezit toch al die eigenschappen?
samenwerken in het minimaatschappij-tj
In dat mini-maatschappijtje moet jouw kind zich staande moet zien te houden. Vriendschappen sluiten, hulp geven en vragen. Waar hij sommige mensen aardig vindt en anderen vreselijk. Maar hij moet wel letterlijk met al die kinderen door die ene deur van het klaslokaal.
Net zoals wij grote mensen dat moeten op ons werk. Dat procces begint op school. En weet je? Talloze onderzoeken wijzen uit dat mensen die het maken op de arbeidsmarkt, dat ten dele te danken hebben aan hun opleiding. Maar voor een veel groter deel aan het feit dat ze kunnen samenwerken
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!