Is het handig als je kinderen bij elkaar in de klas zitten?
Het kan natuurlijk gebeuren. Bijvoorbeeld door dat de school even niet goed heeft opgelet en geen plekje in een andere groep een heeft vrijgehouden. Of omdat de school zo klein is dat er maar een groep kleuter groep is.
En zo zitten er dan ineens twee familieleden in een klas. Is dat nu een goede of een slechte zaak.
Ik vroeg het twee docenten op twee verschillende basisscholen.
En ze waren het roerend met elkaar eens :
- Dat hangt helemaal van de kinderen af.
- Ik heb nog nooit gehoord dat het tot werkelijke problemen leidde.
Een van de twee is juf op een heel kleine dorpsschool. Bij haar op school gebeurt het regelmatig dat er een broertje of een zusje of twee broertjes of twee zusjes bij elkaar in de klas zitten. Het levert over het algemeen geen enkel probleem op. “Soms”, zegt ze “is het wel eens even zoeken. Dan wil de oudste bijvoorbeeld wel erg graag zorgen. Maar dan kan het dus ook heel goed zijn, als een kind leert dat hij/zij echt niet hoeft te zorgen…”
Omgekeerd is natuurlijk ook waar. Wanneer de jongste denkt : “nou dat is mooi makkelijk Mijn grote broer/zus regelt het wel voor me!” , dan kan het heel goed zijn, als de jongste leert dat hij/zij het zelf moet doen. En dat net als thuis het oudere kind wel in de buurt is, maar dat die niet voor zijn haar karretje gespannen kan worden.
Kortom : in de klas bij je oudere broer of zus, kan nog wel eens heel leerzame bijeffecten hebben!
De tweede juf die ik sprak maakte een interessante vergelijking met tweelingen.
Er zijn ouders die tweelingen vanaf dag een niet in dezelfde klas zetten. Soms gaan ze zelfs zover dat ze de kinderen naar verschillende scholen sturen.
Andere ouders vinden dat niet aardig tegenover de kinderen. Ze zijn altijd al samen geweest, ze zouden maar onzeker en ongelukkig worden als ze uit elkaar zouden moeten.
Het is dus koffiedik kijken of het goed of fout is, wanneer je kinderen bij elkaar in de klas zitten. Maar de kansen dat het prima gaat , zijn het grootst!
lees ook : vier dingen die kinderen moeten weten als ze naar de basisschool gaan