Hoe versterk je zelfvertrouwen in groep 3

zelfvertrouwen in groep 3

Hoe kan het dat zelfvertrouwen in groep 3 ineens  lijkt te verdwijnen?

Je kind ging altijd vrolijk en vol zelfvertrouwen naar school, en ineens in groep 3 merk je tot je grote schrik dat je onbezorgde kleuter verandert in een tobbende 3de groeper, die je zorgelijk vertelt dat alle andere kinderen beter zijn in….(zeg het maar) dan hij.
Daar hoef je dus echt niet van te schrikken. Op deze leeftijd gaan kinderen ineens om zich heen kijken. Hun wereld wordt letterlijk ruimer. Ze zien zichzelf niet langer als het stralend middelpunt van de wereld Ze zijn nu in staat zichzelf te vergelijken met andere kinderen. En ja, die vergelijking valt natuurlijk niet altijd in hun voordeel uit. Welcome in the real world, met al haar pijn en onzekerheden.
Natuurlijk is dat enorm lastig voor onze zesjarigen, want ze willen er dolgraag “bijhoren” ze willen net zo zijn als alle anderen en tja, dat lijkt ineens niet meer zo goed te lukken. Want al die anderen kunnen wel..(vulmaarin)
Als ouder kan je je kind niet zijn zorgen ontnemen, maar je kan je kind wel helpen!

Drie tips om je kind te helpen zelfvertrouwen in groep 3 te ontwikkelen

 1- Wees reëel

Je kind vertellen dat er in hem een Messi, een Mozart of een Picasso schuilt, is hoogstwaarschijnlijk niet waar, en dat weet je kind ook wel. Doe dat dus niet!
Ik hoor vaak moeders zeggen: “maar mijn kind wil profvoetballer, prima ballerina, topturnster etc. worden  en ik neem dat serieus”
Het is heel erg goed om de wensen van je kind serieus te nemen. Maar dat gaat niet op voor zeer oog gegrepen carrièrewensen…
Laat je kind lekker, voetballen, turnen, dansen. Toon belangstelling, help als moeder de club, praat met je kind over de hobby en negeer de ambities volledig en totaal.

Deel twee
Dat is deel een  het reëel zijn. Deel twee is het tegenovergestelde van belangrijk maken en dat is dat je de zaak onbelangrijk maakt:
“Wat hindert het dat Pietje beter kan voetballen dan jij?? Je kind vindt dat dat hindert, dus dat is een opmerking waar hij helemaal niks aan heeft.
Wat je wel kan doen is zeggen: Piet heeft misschien langer geoefend. Of:  “Ja, hij kan beter voetballen dan jij, maar jij kan heel goed zwemmen.  Niet iedereen kan alles!”
Vooral dat laatste is heel belangrijk. Iedereen heeft zo zijn eigen talent en je hoeft er heus niet mee in de Voice Kids te komen

2- Vraag door

Als je kind dingen zegt als: iedereen kan beter lezen( of wat dan ook) dan ik, kan het inderdaad zo zijn dat het gewoon waar is. Dat je kind achter loopt en extra hulp nodig heeft. Dus vraag in zo’n geval door en ga naar de juf.
Als je kind vaak begint te zeggen dat een (of alle) kinderen in de klas mooier zijn dan hij, dan kan daar een veel diepere onzekerheid onderliggen.
Goede doorvraag vragen zijn: hoe merk je dat, waar zie je dat aan, gebeurt dat vaker? Blijf rustig en gezellig, trek geen bezorgd gezicht wordt niet boos op andere kinderen in de klas. Besef je goed dat je kind een onzekerheid met je deelt. Geef je kind het vertrouwen dat het alles mag zeggen. Mochten zaken jou raken, dan uit je dat als je kind in bed ligt. Bij je partner of je vriendin of allebei
En ga met deze info ook naar de juf!

3- Let op je woorden!!

Moedig je kind nooit aan door te vertellen wat andere kinderen wel: kunnen fietsen, hun tafel diploma al hebben, de hoofdrol spelen in de weeksluiting. Je denkt nu waarschijnlijk: dat doe ik nooit! Maar let maar eens goed op, hoe vaak en hoe makkelijk je andere kinderen en hun prestaties ter sprake brengt. Natuurlijk mag je vertellen dat een ander kindje iets heel goed deed. Maar onthoud: ieder kind heeft zijn eigen talent!

Lees verder  Wanneer is mijn kind toe aan groep 3

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *