Tip voor Pinksteren: gratis naar de Open Boerderijdagen! door Deli

open boerderijdagen

Vorig jaar ging ik voor het eerst naar de Open Boerderijdagen.

Melkveehouders door heel Nederland laten tijdens die dagen zien waar onze zuivel vandaan komt. En dat beviel mij en vooral ook mijn toen 5-jarige kleuter erg goed. Het was leuk én leerzaam voor ons allebei. Ik meldde me aan op de nieuwsbrief, zodat ik het dit jaar niet zou missen. Het bleek ook op de dag na Hemelvaart te zijn. En omdat mijn kind haast niet meer kon wachten tot Pinksteren om te gaan, regelde ik met mijn werk dat we de dag na Hemelvaart óók konden gaan.

Op pad naar de open boerderijdagen

 


Wij gingen naar een biologische melkveehouderij met zo’n 90 melkkoeien. Behalve koeien van dichtbij bekijken, konden we kalfjes aaien. En lammetjes, zo schattig! En naast een koppel schapen waren er kippen. Midden in de polder kunnen de koeien kunnen op zo’n 45 hectare de wei in. Dat doen ze daar van eind maart tot oktober. Gemiddeld 200 dagen en bijna 3.000 uur per jaar. De boer nam elk half uur op twee aanhangers aan zijn tractor grote en kleine bezoekers mee de wei in. Langs de koeien reden we door een groene polder waar we weidevogels gingen spotten. De boer liet zien waar het kievitsnest was en had een volgelopen stuk weiland waar onder andere futen, tureluren en meerkoeten broeden.

Deze boerderij is een dag in de week actief als zorgboerderij en heeft een kinderdagverblijf op het erf. Maar deze dag waren ze er dus voor ons. Naast het voor zich sprekende “Ontmoet de koe”, waren er een hoop andere leuke activiteiten te doen, zoals een boerderijbingo en zonnepanelen puzzelen. Als eerste wilde mijn kind zich laten schminken. Terwijl we in de rij stonden voor het schminken (mijn kind dus), was er de mogelijkheid om kleurplaten te kleuren en windmolentjes te knutselen.

 De zuivelbar en blind proeven

Bij de entree waren er speurtochten uitgedeeld. Er waren 10 weetjesborden met vragen verspreid over de boerderij. Zo stond er eentje vlak naast het koeien voeren, oftewel pittenzakken gooien naar de open mond van een koe. (Nee, niet naar een echte koe, maar een houten variant!) We kregen zelf eigenlijk ook wel een beetje trek. Dus: op naar de kraam met Campina producten die we (blind) konden proeven bij de zuivelbar. Wat de boer niet kent… dat probeert ze toch. Ik heb de laatste tijd alleen maar houdbare melk in huis, omdat de melk in het verleden te vaak over de datum is gegaan. Dus ik was benieuwd naar verschillende melkvarianten. Ik kon al proevend niet meer onderscheiden welke de biologische halfvolle was en welke de lactosevrije. Maar ik proefde wel dat het anders was dan houdbare melk, haha.

Op naar de melkwegrace! Op een stuk weiland was een parcours uitgezet. Eerst een stukje zaklopen en vervolgens slalommend rennen om pionnen heen. Klimmen over een stapel hooibalen en via een glijbaan weer terug naar de finish.
Bij het verlaten van de boerderij kregen de kinderen een welverdiende medaille mee. De photobooth deed deze dag doen lijken op een uitje naar een groot en duur pretpark of dierentuin. Dan kies ik toch liever voor puur natuur.

Dus ik zou zeggen, als je deze Pinksteren niet kan? Zet dan zeker alvast de data van de open boerderijdagen van volgend jaar in je agenda: 10 mei (de dag na Hemelvaart) en 20 mei (2e Pinksterdag) 2024.

lees ook van Deli: mindfull eten met je kind

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *