Een lekke fietsband; de juf is er blij mee!!

fietsbanden

Zo heb je nog nooit nagedacht over fietsbanden..

Het komt nooit goed uit; net wanneer jij op de fiets naar het werk, bootcamp of de supermarkt wil fietsen, tref je je fiets aan met een lekke band; baal! Daar gaat dan je Netflix-avond, dat wordt bandenplakken! Maar je wist vast niet dat je leerkrachten en leerlingen heel erg blij kunt maken met die kapotte fietsbanden…

Fietsbanden?!? Ja, fietsbanden!

Op mijn werkdag appt mijn man mij wat fotootjes van onze kinderen op school. ’s Avonds bekijk ik de foto’s eens beter en zie ik dat er onder de tafel van mijn zoon een fietsband geknoopt zit. Als ik mijn man deze ingezoomde foto laat zien grapt hij; ‘goh, is het al zo slecht met het meubilair gesteld dat het met fietsbanden aan elkaar geknoopt moet worden..?’ Hij heeft duidelijk vraagtekens bij dit gebeuren. Als juf begrijp ik het wel en herken ik het van onze school, waar het in één van de middenbouwgroepen gebruikt wordt. Officieel wordt het de ‘bouncy band’ genoemd; een elastiek welke tussen de poten van de tafel hangt. Kinderen kunnen hier hun voeten op zetten om de benen te strekken of te wiebelen, zonder dat het hun uit hun concentratie haalt.

Prikkelgevoelige kinderen

Je kunt je vast voorstellen dat deze fietsbanden fijn zijn voor prikkelgevoelige kinderen. Kinderen die alles horen en zien en zich moeilijk kunnen concentreren. Kinderen waar de hele dag tegen gezegd wordt: “zit eens stil / ga recht op zitten / houd je voeten onder de tafel”. Hoe frustrerend moet dit zijn voor zo’n kind. Natuurlijk doet hij of zij echt zijn best om stil te zitten, maar het lukt gewoon niet. Deze kinderen kom je tegemoet door ze iets aan te bieden waarbij ze hun energie kwijt kunnen, door bijvoorbeeld met de voeten op de fietsband te bewegen; lekker wiebelen zonder storend te zijn voor een ander. En de meeste kinderen vinden het heerlijk! Maar eigenlijk pleit ik er voor dat iedere leerling een fietsband onder zijn tafel heeft, want urenlang stil zitten in de klas?! Dat is toch niet te doen?

En alsof ik het over mijzelf oproep…. De dag nadat ik een start heb gemaakt met mijn blog fiets ik naar mijn werk. Halverwege mijn fietstocht door de Hollandse regenbuien hoor ik “pssssss….” en ja hoor, mijn achterband is lek!! Oeps, nog 6 km te gaan en de kinderen staan over 45 minuten bij mij in de klas. Help!! En opeens ben ik een stuk minder blij met mijn blog-titel; een lekke fietsband; deze juf is er nu even NIET blij mee!

 

 

18 antwoorden
  1. Kaat Krabbel zegt:

    ik heb hier een artikel over gelezen en ik kan me echt voorstellen dat het kinderen kan helpen door onder de tafel te mogen wiebelen.

    Hoop dat de kinderen niet te lang op de juf hebben hoeven wachten 😉

    Beantwoorden
    • Petra IJpma zegt:

      Interessant hè, Kaat Krabbel! Geef het door!!

      Gelukkig was ik nog op tijd op school en kon ik later op school met mijn collega’s wel lachen om deze gebeurtenis!

      Beantwoorden
    • Petra IJpma zegt:

      Maar snel de leerkracht van jullie zoon tippen ?

      Omdat het ’s ochtends nog vroeg was kon ik in eerste instantie niemand telefonisch bereiken.. Dat was wel even spannend, maar mijn lieve man was mijn redder in nood! Hij heeft mij bij een benzinepomp opgepikt en zo kwam ik toch nog op tijd op school!

      Beantwoorden
  2. karin zegt:

    ik had er nog nooit van gehoord, maar ik kan mij inderdaad voorstellen dat het voor sommige kinderen een uitkomst is. Ik heb zelf een dochter die snel overprikkelt is en ik denk dat het voor haar wel had geholpen.

    Beantwoorden
  3. Stefaan De Winter zegt:

    Ik ben ook zo een wiebelaar, kan ook moeilijk stil zitten. het helpt me bij het concentreren als ik met mijn been gewoon kan bewegen 🙂 raar e 🙂

    Beantwoorden
    • Petra IJpma zegt:

      O heerlijk, ik houd van beweging! Ik ben zelf ook altijd actief en moet altijd iets in en of om handen hebben. Dus begrijp wat je bedoelt Stefaan!

      Beantwoorden
  4. Floortje zegt:

    Fietsbanden op deze manier hergebruiken, I’m all for recycling:) Alleen jammer dat het probleem van de platte band hiermee niet is opgelost…

    Beantwoorden
  5. Thirsa zegt:

    Hoi Petra,
    Voor school (Social Work – HBO) doe ik een onderzoek naar meer beweging tijdens schoolse taken voor kinderen tussen de vijf en twaalf jaar. Zou u meer informatie kunnen geven over de ervaringen en de effecten van de fietsband?

    Met vriendelijke groet,
    Thirsa Ellens

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *