Doubleren op de basisschool, wie bepaalt dat.
Zitten blijven, doubleren met een duur woord, komt in Nederland regelmatig voor. Voor een groot deel is het aantal doubleurs te wijten aan het relatief grote aantal kleuters-die-langer-kleuteren.
Voor veel ouders is het langer kleuteren niet zo’n probleem, hoe het door de kleuters ervaren wordt, daar heb ik weinig informatie over. Maar blijven zitten in de hogere klassen, dat is toch vaak problematisch. Daarbij is het de vraag of doubleren ook helpt. En daar is men het niet helemaal over eens…
Je kind doubleert: wie beslist dat?
De Wet op het Primair Onderwijs schrijft voor dat ieder kind recht heeft op een ononderbroken ontwikkeling. Kwaliteitsaspect 13 van het waarderingskader van de inspectie van het onderwijs stelt: “leerlingen doorlopen in beginsel de school binnen de verwachte periode van acht jaar. Het is echter mogelijk dat een kind een vertraagde dan wel versnelde ontwikkeling doorloopt en meer of minder tijd nodig heeft voor de basisschool dan acht jaar.” bron Bron https://wij-leren.nl/doubleren-doorstromen-zittenblijven-voordelen-nadelen.php
Zonder doubleren door de basisschool
Dat betekent dus dat het de bedoeling is dat een kind in 8 jaar de basisschool afrondt. Eerlijk gezegd, vraag ik me wel een beetje af of dat ook gewoon niet een financieel verhaal is: doubleren kost nu eenmaal geld. Maar dit terzijde.
Hoewel het de bedoeling is dat ieder kind 8 jaar over de basisschool doet, laat de wet ruimte aan de scholen om een kind daar langer over te laten doen.
Wat de wet niet doet is aangeven onder welke voorwaarden een kind mag/moet doubleren. Dat mag een school zelf bepalen.
Kan een school dan maar doen waar ze zin in heeft?
Nee, de onderwijsinsepctie houdt goed in de gaten of er op een school niet meer dan het gemiddelde aantal kinderen laat zitten.
De regels die jouw basisschool hanteert voor zitten blijven, moet je terug kunnen vinden in de schoolgids.
Heb jij als ouder invloed op de beslissing dat je kind doubleert?
Nou….nee dus. De onderwijzers zullen de beslissing uitgebreid met de ouders bespreken, nadat ze in een docentenvergadering met elkaar hebben vastgesteld, dat zittenblijven de beste optie is.
Maar als ouder heb jij geen doorslaggevende stem in dit proces.
Dat vind ik, eerlijk gezegd, heel logisch. Als ouder ken je je kind als geen ander, maar er zijn weinig ouders die weten wat er van een kind verwacht wordt aan kennis en kunde, per leerjaar.
En daarom ligt die beslissing bij de school
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!