Wat zijn cognitieve vaardigheden

cognitieve vaardigheden

Wanneer je je verdiept in de ontwikkeling van je kind kom je vaak de term cognitieve vaardigheden of cognitieve ontwikkeling tegen.

Ik kan me voorstellen dat je je stiekem afvraagt: wat was dat ook alweer? Dat had iets te maken met kunnen leren, toch? Maar omdat het overal staat, aarzel je dan toch om er eens naar te vragen. Niemand wil dom overkomen. Dat is heel begrijpelijk. Lees hier rustig verder, ik vertel het niemand…

Wat betekent cognitieve vaardigheden of cognitieve functies?

Cognitie komt van het Latijnse cognoscere, wat weten of kennen betekent en heeft dus te maken met het verstand. Dat Latijnse woord mag je van mij direct vergeten. Waar het om draait is dat cognitie verstand betekent.
Dus als we het hebben over cognitieve vaardigheden, bedoelen we iemands vermogen om zijn verstand te gebruiken.

Een mens begint als hij drie maanden oud is, zijn cognitieve vaardigheden te ontwikkelen. En dat gaat een leven lang door.

Over welke functies hebben we het dan.

Je snapt dat “het vermogen om je verstand te gebruiken” een wat kort door de bocht uitleg is. Laten we eens kijken wat je allemaal nodig hebt, om je verstand te gebruiken: je moet kunnen waarnemen: wat zie ik hier gebeuren, je hebt taal nodig om wat je iet gebeuren te kunnen benoemen, je hebt een geheugen nodig om te onthouden wat je gezien en benoemd hebt. Je moet aandacht kunnen besteden aan wat je gezien hebt en je moet je kunnen concentreren om te begrijpen wat je gezien hebt.
Kortom: er zijn nogal wat cognitieve vaardigheden en dan ga ik er nu nog in vogelvlucht doorheen.

Intelligentie

De cognitieve vaardigheden zoals ik hierboven beschrijf, hebben eigenlijk alles te maken met wat we in een woord intelligentie noemen. Of gewoon slim. Intelligentie is – dat weten we allemaal – voor een groot deel genetisch bepaald. Een cadeautje dus. Maar je kan je kind wel degelijk helpen zijn cognitieve vaardigheden te ontwikkelen.

lees ook eens: wat zijn ontwikkelings gebieden

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *