Zo bereken je de tandartsverzekering en zorgpremie
Ben je op zoek naar een goede tandartsverzekering? Dan kan jouw premie sterk verschillen dan de premie van iemand anders binnen jouw huishouden. De tandartsverzekering berekenen is een goede manier om erachter te komen hoeveel je daadwerkelijk betaalt. Er gaan echter veel factoren met deze berekening gepaard. Zelfs factoren waar je eerst niet over nagedacht hebt. Maar wat kan je dan allemaal verwachten van de berekening? En hoe zit dat dan met jouw zorgverzekering? Onderstaande informatie voorkomt dat je niet voorbereid bent op het afsluiten van jouw nieuwe verzekering.
Enkele factoren voor de premie
Het berekenen van de tandartsverzekering begint allemaal bij het bekijken van de factoren die hiermee te maken hebben. De premie is het bedrag dat je iedere maand betaalt om de verzekeringsdekking te houden. Je kan het als het ware zien als een lidmaatschap. Maandelijks gaan deze kosten automatisch van jouw rekening af. De verzekeringsmaatschappij dekt dan een bepaald percentage van de behandelingen die je ondergaat. Heeft de maatschappij een bepaalde behandeling op 80 procent gezet, dan dien je de overige 20 procent zelf te betalen. Ook moet je er dan rekening mee houden dat je nog een eigen risico hebt. Dit komt dus nog boven op het percentage.
Het jaarlijks maximum als vergoeding
De tandartsverzekering zorgt dat je veel behandelingen uit kan laten voeren, zonder je heel druk te maken over het financiële plaatje. Echter hanteren veel maatschappijen wel een jaarlijks maximum bij deze claims. Dit jaarlijks maximum is het plafond dat de verzekering je uitbetaalt binnen een jaar. De eventuele extra kosten dien je dus alsnog zelf te betalen. Het kan daarom aan te raden zijn om meerdere verzekeringen met elkaar te vergelijken en te ontdekken waar je het beste mee uit bent. Hiervoor houd je jouw behoeften in het achterhoofd.
Letten op de juiste dekking
Stap je over van zorgverzekeraar? Dan is de zorgpremie berekenen heel belangrijk. Hiervoor begin je eerst bij het vaststellen van jouw behoeften. Ben je regelmatig bij de dokter, maar maak je weinig gebruik van tandheelkundige zorg? Dan kan de basisverzekering soms al voldoende zijn. Voor alle extra zorg die je nodig hebt en niet uit eigen portemonnee wilt betalen dien je een aanvullende verzekering af te sluiten. Deze komen dus boven op de basispremie. Let erop dat alles gedekt wordt wat je nodig hebt, zodat je hoge kosten kan voorkomen.
De dekking en de maximale eigen bijdrage
Als je een nieuwe zorgverzekering afsluit, is het ook van belang dat je naar de medicijnendekking kijkt. Vooral als je afhankelijk bent van bepaalde medicijnen is dit een belangrijk uitgangspunt. Zorg er dus voor dat deze meegenomen zijn in de dekking. Sommige plannen hebben een lijst van gedekte medicijnen, bekend als een formularium. Daarnaast is er een maximale eigen bijdrage. Dit bedrag is wat je zelf moet betalen voor alle zorg die je afneemt. Alles wat hierboven komt, zal de verzekering voor zijn rekening nemen. Alles goed doornemen geeft de beste verzekering voor jouw situatie.