Wat als je kind te maken krijgt met verlies?

,
Wat als je kind te maken krijgt met verlies?

De dood is voor veel mensen een moeilijk bespreekbaar onderwerp. Het boezemt de een angst in, terwijl de ander gewoon niet weet welke woorden gebruikt moeten worden om zijn of haar emoties te uiten. Wanneer kinderen met verlies worden geconfronteerd kan het voor de ouders een groot dilemma worden wat ze moeten doen: moeten ze het kind afschermen van de gebeurtenissen, of is er een manier om het kind mee te nemen in wat er op dat moment speelt? Om je een beetje te helpen, zullen we je een aantal tips geven voor deze situatie.

Een kind krijgt alles mee, dus biedt informatie en houvast

Wanneer iemand in de nabije omgeving van je kind overlijdt, kun je misschien de neiging voelen om je kind hiervan af te schermen. Dat is weliswaar begrijpelijk, maar het is niet de beste aanpak. Een kind krijgt namelijk heus mee dat er iets aan de hand is en wanneer je probeert dat te verbergen, zal je kind dat ook voelen. Het is daarom veel beter om te zeggen wat er aan de hand is. Is een van de grootouders overleden, dan kun je zeggen dat opa of oma ziek was en dat deze nu overleden is. Gebruik geen termen als ‘slapen’ omdat je hiermee het kind bang kunt maken om te gaan slapen. Duidelijkheid is het beste. Leg uit dat de overledene begraven of gecremeerd zal worden en hoe dit in zijn werk gaat. Dat klinkt misschien hard, maar het biedt wel duidelijkheid aan je kind.

Neem je kind mee in het proces van het afscheid nemen

Net als jij, kan ook je kind het moeilijk vinden om te accepteren dat iemand is overleden. Volwassenen kunnen dit langzaam laten binnenkomen, al kost dat vaak veel moeite. Een kind kan zijn of haar gedachten nog niet zo goed op een rijtje krijgen waardoor het vaak met emoties zal reageren. Laat die emoties er maar zijn. Je kunt je kind helpen met het verwerkingsproces door je kind mee te nemen naar de uitvaart van de overledene. Hiermee ziet je kind wat er aan de hand is en bovendien is het ook fijn dat het kind afscheid kan nemen van de overledene. Je kunt bijvoorbeeld samen met je kind een tekening maken voor de overledene die op de kist gelegd kan worden. Merk je dat het allemaal wat veel is voor je kind, dan kun je besluiten om de oppas in te schakelen wanneer jullie bijvoorbeeld naar de begraafplaats gaan of wanneer jullie naar het crematorium gaan. Doseren is belangrijk.

Zorg ervoor dat je kind niet vastloopt in diens gedachten

Voor volwassenen is het vaak een hele klus om te wennen aan het feit dat iemand overleden is. Voor kinderen kan dit nog moeilijker zijn. Vandaar dat je hen kunt helpen door de gebeurtenissen te visualiseren. Je kunt bijvoorbeeld een boekje maken waarin je met foto’s en eenvoudige beschrijvingen weergeeft wat er gebeurd is. Laat zien wie de overledene was en vergeet niet om ook de mooie herinneringen toe te voegen. Laat zien dat de persoon toen ziek werd en dat deze uiteindelijk is overleden. Door een verhaal te maken van de gebeurtenissen krijgt je kind de feiten goed op een rijtje. Je zult zien dat het kind zelf kan aangeven wanneer het even door het boekje wil bladeren, maar je kunt het ook zelf voorstellen wanneer je denkt dat je kind worstelt met de gebeurtenissen. Net zoals jij zelf, heeft ook je kind tijd nodig om alles te verwerken. Gun je kind die tijd daarom ook en hou in gedachten dat dit lang kan duren. Uiteindelijk komt het goed en zal het verlies een plekje krijgen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *