Een vechtscheiding voorkomen doe je zo
Scheiden is een ingrijpende gebeurtenis die je liever niet meemaakt. Een vechtscheiding wil je al helemaal voorkomen. Dit is een problematische echtscheiding die uit de hand gelopen is. Helaas komt het nog regelmatig voor dat een scheiding verkeerd afloopt en de conflictsituatie tussen de partners escaleert. Wanneer er kinderen in het spel zijn, heeft dit ernstige gevolgen voor hun welzijn. Maar hoe voorkom je zo’n vechtscheiding wanneer de liefde voorbij is en er zoveel praktische zaken geregeld moeten worden? Van een ouderschapsplan tot afspraken rondom de opvoeding, een zorgregeling en een omgangsregeling… Allemaal kwesties die vastgelegd moeten worden. Om teleurstelling in de toekomst te voorkomen.
Scheiden met behulp van een mediator
Wanneer er sprake is van een conflict, kan een mediator als bemiddelaar ingezet worden en ondersteunen in het proces. Met elkaar kan het conflict worden uitgesproken. En er worden vervolgens goede afspraken gemaakt zodat er zonder ruzie uit elkaar kan worden gegaan. Dit is belangrijk, zeker wanneer er kinderen betrokken zijn bij een scheiding. Je kunt voor het inzetten van een mediator kiezen bij een scheiding, wanneer de communicatie tussen de partners goed verloopt.
De inzet van een mediator is erg waardevol wanneer er afspraken gemaakt moeten worden over uiteenlopende onderwerpen die bij een scheiding relevant zijn. Denk daarbij aan het ouderschapsplan en de omgangsregeling. Een mediator bij het scheiden kan voorkomen dat een scheiding uit de hand loopt. Waardoor heftige gevolgen en veel impact voor de kinderen kan worden vermeden. Veel mensen die in een scheiding zitten, schakelen hulp in om alle kwesties op de gewenste manier te regelen en af te stemmen. Deze periode is al intens genoeg, extra fijn als er op juiste wijze kan worden toegewerkt naar een goed einde.
Verwerkingsproces voor de kinderen
Een scheiding is voor de partners een intense en emotionele achtbaan, maar ook voor de kinderen kan een scheiding veel verandering én gevolgen teweegbrengen. Wanneer je als ouders respectvol met elkaar om blijft gaan, er goede afspraken worden gemaakt én de ouders zich aan de afspraken houden zal dit de kinderen helpen de scheiding beter te verwerken. Komt de ex-partner de zorgregeling of omgangsregeling niet na? Dan kan op dat moment ook een mediator ingeschakeld worden, zodat deze als bemiddelaar kan optreden en er een oplossing gezocht kan worden voor het probleem. Na een scheiding blijven beide ouders verantwoordelijk voor de opvoeding en verzorging van de kinderen, tenzij dit anders is vastgelegd.
Zorgwekkend: toenemend aantal vechtscheidingen
Pijnlijk maar waar, de Rechtspraak maakt zich zorgen over het toenemend aantal problematische echtscheidingen (vechtscheidingen). Zeker als er kinderen betrokken zijn bij een scheiding is het belangrijk om de schade voor de kinderen zoveel mogelijk te beperken. Jaarlijks moeten zo’n 70.000 (!) kinderen omgaan met deze praktische, financiële en emotionele gevolgen van een scheiding. Een ongelooflijk hoog aantal!
Helaas lukt het 20 procent van de scheidende ouders niet om tot een goede regeling te komen; een vechtscheiding is bij hen een feit met ingrijpende gevolgen van dien voor de kinderen. De emoties kunnen zeer hoog oplopen wat veel schade kan veroorzaken bij de kinderen, denk aan verlatingsangst, bindingsangst, concentratieproblemen en hoge mate van stress. Door het belang van de kinderen centraal te zetten in een scheiding, kan een vechtscheiding worden voorkomen. Een scheiding is een ingrijpende verandering, vraag om hulp door bijvoorbeeld het inschakelen van een mediator om een vechtscheiding te voorkomen.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!