zo bespreek je de gevaren van internet met je kind

social media

Social media,is leuk, het is meer weg te denken uit onze maatschappij. Maar bespreek ook de gevaren met je kind!

Wanneer je kindje van drie een spelletje op je tablet speelt, zul je waarschijnlijk je dataverbinding uitschakelen, zodat hij of zij niet per ongeluk je internet abonnement kan overschrijden of ongepaste content kan tegenkomen. Er zijn veel hulpmiddelen en apps die kunnen helpen om schadelijke inhoud te blokkeren en de tijd, doorgebracht op een gadget of op internet, te klokken. Naarmate je kind ouder wordt, bescherm je hem of haar het beste door een gesprek aan te gaan, maar hoe doe je dat precies?

Waarom moet je social media bespreekbaar maken?

Wanneer je kind naar school gaat, zal het beïnvloed worden door andere kinderen en dit kan al jong beginnen. Veel kids hebben in groep zeven namelijk al hun eigen telefoon. Dat je kind zich al tegen de gevaren van internet moet weren op de basisschool, is misschien iets waar je liever niet aan denkt, maar het is goed om er op tijd bij te zijn. Je bespreekt de gevaren van het internet namelijk liever voor je kind een vervelende ervaring krijgt ter voorkoming dan erna om de schade te beperken. 

Hoe voer je zo’n gesprek?

Je kind weet waarschijnlijk meer over internet dan je denkt. Op school maken ze ongetwijfeld zo nu en dan gebruik van de computer en klasgenootjes zijn ook een bron van informatie. Als je zeker wilt weten dat je kind de juiste informatie krijgt, is het goed om hem zelf zoveel mogelijk te informeren over het internet en de gevaren. Doe dit niet door te preken, maar door vragen te stellen. Vraag je kind bijvoorbeeld wat hij van het internet vindt, of andere klasgenootjes een mobiel hebben en wat hij denkt dat de voor- en nadelen daarvan zijn. Wees niet verwijtend in je gesprek. Anders zal je kind je vragen in de toekomst waarschijnlijk ontwijken. Het doel is juist om social media een normaal gespreksonderwerp te maken. Als je kind dan met een vraag zit of toch iets naars heeft meegemaakt, zal hij makkelijker naar je toe komen met zijn/haar problemen.

Wat moet je bespreken?

Er zijn vele onderwerpen die je in de loop der tijd de revue kunt laten passeren. Denk bijvoorbeeld aan het klikken op reclames en wat te doen wanneer iets ongewenst op het scherm getoond wordt. Hoewel kinderen officieel pas een social media account mogen hebben vanaf hun dertiende, kan het zijn dat ze er eerder mee in aanraking komen door een klasgenootje. Het praten over wat al dan niet gedeeld kan worden over social media dan het potentiële gevaar van TikTok, Instagram en Facebook kun je daarom vaak maar beter tijdig doen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *