programmeren voor kinderen: Micro:bit
programmeren daar kan je jong mee beginnen
De BBC Micro:bit is een programmeerbaar elektronica bordje speciaal ontwikkeld voor kinderen. De Micro:bit foundation is een stichting uit het Verenigd Koninkrijk. In 2016 werden er een miljoen Micro:bits gegeven aan leerlingen uit het Verenigd Koninkrijk. Inmiddels zijn we een paar jaar verder en is er een tweede versie uitgebracht van dit fantastische bordje. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over de (nieuwe) Micro:bit!
Wat is een Micro:bit?
De Micro:bit is een klein elektronica bordje die je kunt programmeren door middel van codeblokjes, Python of JavaScript (twee programmeertalen). De Micro:bit zit volgebouwd met sensoren, lampjes en knoppen. De programmeeromgeving is online en gratis te gebruiken. De Micro:bit zelf kost rond de €18. Kinderen leren op spelende wijze programmeren. Kinderen krijgen de mogelijkheid om hun creativiteit om te zetten naar een interactief project. Door Micro:bit te gebruiken leren ze naast programmeren extra creatief te denken, maar ook om systematisch te redeneren. Micro:bit is van oorsprong Engels talig. Echter is het volledig vertaald en in het Nederlands te gebruiken. Dit is natuurlijk erg fijn voor kinderen die de Engelse taal nog niet beheersen.
Hoe programmeer je een Micro:bit?
De Micro:bit is op verschillende manieren te programmeren. De meest gebruikte en makkelijkste manier is via codeblokken. De codeblokken kun je naar elkaar slepen om deze te verbinden. Dit is veel makkelijker om te begrijpen dan om zelf regels code te schrijven. Hierdoor is het dus uitermate geschikt voor kinderen van ca 7 jaar oud. Werkt de code toch niet helemaal zoals je het zelf fijn vind? Geen probleem! Haal gewoon een codeblokje weg of voeg er een toe. Zodra je deze manier van programmeren onder de knie hebt kun je overschakelen naar Python of JavaScript.
Elk Codeblokje beschikt over een eigen Python of JavaScript code regel. Als je eerst programmeert aan de hand van de codeblokjes. En je schakelt over naar bijvoorbeeld Python krijg je vervolgens een volledige Python code te zien. Hierdoor is het makkelijker om deze nieuwe programmeertaal te leren.
Nieuwe Micro:bit V2
De nieuwe Micro:bit V2 is de verbeterde versie van de originele Micro:bit. Het nieuwe bordje komt nu met een ingebouwde microfoon en een ingebouwde speaker. Het is nu dan ook mogelijk om ontzettend veel nieuwe projecten te verzinnen. Andere nieuwe functionaliteiten zijn een Capacitieve aanraaksensor, Energiebesparende modus en meer rekenkracht.
Alle functionaliteiten op een rijtje:
- 25 LED lampjes
- 2 Druk knoppen
- Radio & Bluetooth antenne
- Compas sensor
- Accelerometer sensor
- Microfoon
- Speaker
- Capacitieve aanraaksensor
- Connector voor accessoires (Lampjes, motortjes en zelf robots)
- Micro-USB & batterij aansluiting
De nieuwe Micro:bit en accessoires zijn verkrijgbaar bij Elektronica Voor Jou.
Conclusie
Het is tegenwoordig veel makkelijker om op jonge leeftijd aan de slag te gaan met de wonderen van programmeren. Kinderen vanaf ca 7 jaar kunnen op een leuke spelende wijze leren programmeren. Zelf hebben ze vaak niet eens door dat ze bezig zijn met programmeren! Wacht dus niet en ontdek samen met jouw kind de wonderen van Micro:bit!
lees ook eens: wanneer begin je met opvoeden
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!