Bespaartips voor je huishouden, zo makkelijk is het …

lampen

Ooit vroeg ik aan de loodgieter, die een bij ons stortbak aan het reparen was, hoe ik toch kon besparen op de energiekosten. Had ik de juiste energieleverancier? Moest ik gewoon aan de bak en de energie vergelijken?

Hij keek me aan en zei: “De kinderen de deur uit doen” Ik staarde hem verbijsterd aan.”Echt waar”, vervolgde hij. “Sinds die van mij op zichzelf wonen, betaal ik bijna niks meer. Ik snap niet dat het energie –bedrijf niet komt kijken of ik soms illegaal aftap…”

Op dat moment moest ik nog wel even wachten voor die van mij het huis uit gingen, maar zijn opmerking dat kinderen veel energie ( in de vorm van electriciteit ) kosten, knoopte ik goed in mijn oren.

Douchen mag geen uren duren ( ik geeft toe: toen ze puber werden, verloor ik deze strijd ). Lichten altijd uit! Natuurlijk heb ik ook overal spaarlampen in, dat scheelt op jaarbasis al snel zo’n 65 euro.
Wil je echt wezenlijk op je lampen besparen, dan ga je over op led lampen. Een led lamp is in aanschaf veel duurder dan een gloeilamp, maarrrr…een led lamp gaat vele malen langer mee. En is uiteindelijk veel goedkoper in gebruik dan welke andere lamp dan ook.
Omdat ze duur zijn in aanschaf, is het aan te raden ze niet allemaal in een keer te kopen. Gewoon iedere keer eentje. En begin dan vooral met je halogeenlamp te vervangen: dat zijn echte energievreters!

Bespaar op lampen:

Lamp

2 halogen spots
50 W

Verbruikskosten per jaar
€ 31,68
Lamp
2 led spots
8 W
Verbruikskosten per jaar

€ 5,08

Zuinige lampen, worden een stuk zuiniger wanneer je ze ook uit doet wanneer je ze niet nodig hebt.
Dus leer je kinderen het licht achter hun bips uit te doen! ( heus dat kunnen ze !)

deuren
Niet stoken voor de vogeltjes

We stoken niet voor de vogeltjes, was toen ik kind was een veel gehoorde kreet. Met andere woorden: doe de deur dicht!  Nou die deuren, dat gaat nog wel, maar via spleten en kieren, slecht sluitende ramen en buitendeuren, kan het nog steeds flink tochten in je huis. Zeker als je in een al wat uder huis woont, zonder geiisoleerd glas of glas met dubbele kierdichtheid

Dit soort ramen op termijn aanbrengen kan een goed idee zijn. Het bespaart flink in de stookkosten.
Maar daar kan je even voor moeten sparen. Ik heb voor mijn voordeur een “oma” oplossing.
Onder de deur een flinke tochtstrip, over de brievenbus een klep en naast de deur een gezellig dik gordijn. Als het koud is, gaat dat gordijn  ’s avonds dicht.
Kleine moeite, die heel veel kou tegenhoudt. En waarmee je behoorlijk bespaart.
Iemand nog meer bespaartips?

lees ook : wanneer kan je lijnzaad gebruiken?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *