Speciaal design voor kinderen en jongeren met een handicap

jongeren met een handicap

Volgens trendbureau trendwatching.com hebben medewerkers van grote kinderkledingmerken een lans gebroken voor kleding voor kinderen en jongeren met een handicap. Er wordt nu voor jongeren met een handicap speciaal kleding ontworpen. Hoe zit het met tassen en andere accessoires?

Veel mensen staan er nauwelijks bij stil, maar als je in een rolstoel zit, hoe werkt dat dan met kleding? Past dan zomaar alles? Wat is er eigenlijk voorhanden voor jongeren met een handicap die ook volgens de laatste mode gekleed willen, en stijlvol voor de dag willen komen? 

Gemiddelde confectiekleding is niet altijd geschikt

Als je als kind of jongere in een rolstoel zit, moet de stof van een broek niet steeds wegglijden van de zitting. Een muts voor iemand met hoorapparaten zal anders voelen en vooral minder lekker zitten, dan bij een kind zonder. Het zijn zomaar twee willekeurige voorbeelden waarbij de gemiddelde confectiekleding niet altijd zonder meer geschikt is voor kinderen en jongeren met een handicap. 

De merken Kohl’s, Jumping Beans, SO en Urban Pipeline hebben zich over deze problematiek geboden en ontwerpen nu kleding met aanpassingen voor gehandicapte kinderen. Daarbij kun je denken aan rolstoelvriendelijke kledingstukken en bijvoorbeeld minder gevoelige stoffen. 

Het idee is afkomstig van medewerkers van deze wereldmerken die zelf kinderen hebben met een speciale (medische) behoefte aan andere ofwel aangepaste kledij. 

Er is vooral aangepaste kleding voor de kleinste kinderen

Een rondje google laat zien dat er heus merken zijn (Pien & Polle) die ook aangepaste kleding creëren, maar veelal voor de allerkleinsten. Broeken die van achter wat hoger zijn en van voor wat lager, zodat er extra ruimte is voor een luier bijvoorbeeld. Truitjes die gemakkelijk aan te trekken zijn bij kinderen die stijf zijn of spastisch in de armen. Of kleding voor kinderen die een tijd een spreidbroekje nodig hebben in verband met heupdysplasie. 

Naadloze sokken en t-shirts zonder labels voor overgevoelige huidjes, spijkerbroeken met slijtvaste kniestukken voor kinderen die veel en lang over de grond kruipen. En je kunt ook denken aan hulp bij het openen en dichtdoen van ritssluitingen. En aangepaste schoenen. 

Jongeren met een handicap willen er ‘gewoon’ bijhoren

In de tassenbranche treffen we louter de sondevoeding-rugzak aan. Ze kunnen op maat worden gemaakt. Maar een rugzak speciaal voor jongeren met een rugprobleem, een handicap aan de armen of anderszins? Die zijn we nog niet tegengekomen. En terwijl iedereen weet dat met name jonge mensen juist niet willen opvallen met hun handicap en net als hun vrienden ‘gewoon’ de laatste mode willen dragen en dus ook de meest trendy rugzak of schooltas. Ook zij horen er gewoon bij. 

Welk tassenmerk gaat hulpmiddelen bieden? Een waterdichte rugzak creëren voor een kind met een handicap, zodat ook voor hem of haar een wandeling door de regen prima te doen is. Misschien iets voor RAINS

Of een schooltas ontwikkelen die gemakkelijk aan een rolstoel bevestigd kan? Of een rugzak die de huid niet irriteert, dus van een prikkelarme stof. Is dat misschien een idee, wie buigt zijn hoofd erover? 

lees ook eens : welke sport voor een kind van 10 jaar

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *