Gezinsuitbreiding: wat verandert aan financiën?
Gezinsuitbreiding: wat verandert aan financiën?
Het volgende onderwerp is vast niet het eerste wat in je gedachten komt wanneer je zwanger bent of bent geweest. Echter is het niet minder belangrijk, want hoe verandert jouw financiële situatie nu eigenlijk wanneer een kleine op komst is? Het is een onderwerp om vooraf goed bij stil te staan, omdat de gezinsuitbreiding impact zal hebben op financieel gebied. Met welke verandering van vaste lasten kun je vooraf rekening houden?
Verzekeringen voor de zorg
Wanneer jouw gezinssituatie verandert, is het ook van belang dat jouw verzekeringen hierop worden aangepast. Iedere Nederlander heeft bijvoorbeeld de verplichting een zorgverzekering af te sluiten om zo verzekerd te zijn tegen mogelijke zorgkosten. Waar je bij een gezinsuitbreiding toch rekening mee moet houden, is dat jouw pasgeboren kind moet worden aangemeld bij de zorgverzekeraar. Het termijn van aanmelden is maar 4 maanden na geboorte, dus het is belangrijk om hier vroegtijdig bij stil te staan. Wanneer je jouw kind aanmeldt bij de zorgverzekering, krijgt hij of zij dezelfde verzekering die jijzelf ook hebt. Kijk daarom goed wie van beide de uitgebreidste zorgverzekering heeft: jij of jouw partner. Helaas toch te laat met het aanmelden? Dan moet je de gemaakte zorgkosten tot de datum van aanmelden zelf betalen.
Denk ook aan de inboedel- en reisverzekering
Wanneer je een baby hebt gekregen, krijg je er ook allemaal meubels en spulletjes bij. Denk hierbij aan een gehele babykamer met bedje en alle kleding voor de baby. Daarom is het verstandig om nog een blik te werken op de inboedelverzekering die je al een tijdje hebt afgesloten. Vallen deze toegevoegde meubels van waarde ook nog onder de som van de afgesloten verzekering? Is dit niet het geval, dan heb je er baad bij dat de totale som van de verzekering omhoog gaat.
Wanneer je op vakantie gaat, is het goed om de doorlopende reisverzekering te checken. Het is logisch dat je dit mogelijk vergeet wanneer jouw gezinssituatie daadwerkelijk veranderd is. Vergeet niet deze verandering van gezinssituatie door te geven wanneer je graag op vakantie wilt!
Energiekosten gaan omhoog: overstappen?
Wanneer jouw gezinssituatie verandert, is het verstandig jouw kosten te controleren voor de energie, vooral als de energiekosten zijn gestegen. Misschien is het juist verstandig om naar een andere energieleverancier over te stappen nu jouw huishouden is gegroeid. Met een energievergelijker bekijk je eenvoudig welke energieleverancier het voordeligst is voor jouw vernieuwde gezinssituatie met bijbehorende lasten.
Niet alles zelf betalen: toeslagen
Gelukkig kun je voor een verandering van deze kosten ook een tegemoetkoming ontvangen vanuit de overheid. Voorbeelden van toeslagen zijn de zorgtoeslag en de kinderopvangtoeslag. De kinderopvangtoeslag kun je aanvragen nadat je kind voor het eerst naar de kinderopvang is geweest: doe dit binnen 3 maanden! De zorgtoeslag moet je ook zelf aanvragen en dit doe je bij de Belastingdienst. De kinderbijslag krijg je in principe automatisch. Houd wel altijd in de gaten of je de juiste hoeveelheid aan toeslagen krijgt, zowel als dit te veel is als te weinig.
lees ook: lector ouderschap
Goed verwoord allemaal. Zelf vond ik de kosten van luiers echt schokkend, helemaal bij een twweeling..