De geboorteaangifte van je baby: hoe doe je dat?

geboorteaangifte

Je hebt er negen maanden op gewacht en eindelijk is het zo ver. Je kindje is geboren! Natuurlijk doe je niets liever dan eindeloos kijken naar dat kleine wondertje. Maar als je baby is geboren, moet je wel geboorteaangifte doen. Je bent in Nederland verplicht om geboorteaangifte te doen binnen 3 dagen na de geboorte. Óók als je kindje wordt geboren in bijzondere omstandigheden, bijvoorbeeld in het ziekenhuis bij vroeggeboorte. De geboorteaangifte van je baby: hoe doe je dat eigenlijk?

Wie doet de geboorteaangifte van jouw kindje?

De overheid heeft verschillende regels over wie aangifte van de geboorte moet doen. Een aantal mensen is zelfs verplicht om aangifte te doen. Dat klinkt heel streng, maar de regels zijn eigenlijk best logisch.

  • Als eerste is de vader van het kind of de niet-biologische moeder verplicht om aangifte van de geboorte te doen. Ben je zelf net bevallen, dan begrijpt de overheid best dat je niet fit genoeg bent om rechtstreeks uit het kraambed aangifte te gaan doen. Je hebt wel andere dingen aan je hoofd! De vader kan meestal best een halfuurtje tijd vrijmaken om de geboorteaangifte te regelen.
  • Mocht er geen vader in beeld zijn, is de verloskundige, arts of kraamhulp die bij de bevalling aanwezig was verplicht de aangifte te doen. Bijvoorbeeld als er geen vader bij betrokken is of als de vader van het kindje onbekend is. Je geeft als moeder de gegevens door aan degene die je heeft geholpen tijdens de bevalling en hij/zij regelt dan de rest.
  • Anderen die bij de bevalling aanwezig waren moeten aangifte doen als ze weten dat niemand anders het (kan) doen. Bijvoorbeeld als de bevalling zomaar ineens gebeurt en er geen professionele hulp bij was.
  • Is er helemaal niemand die aanwezig was bij de geboorte die aangifte kan doen? Dan kan de burgemeester de aangifte doen. Of hij/zij geeft toestemming aan een ambtenaar om dat te doen. Diegene fungeert dan als getuige voor de administratie.

Deze regels klinken zakelijk, maar zijn heel begrijpelijk. Als moeder ben je gewoon niet in staat om binnen drie dagen de geboorteaangifte te doen. En in Nederland is het zo geregeld dat er altijd iemand is die dat voor je kan doen. Wel handig, toch?

Hoe doe je de geboorteaangifte?

Geboorteaangifte doe je meestal in het gemeentehuis. Gaat het om een vrouw die alleenstaand is of die een partner heeft zonder duidelijke binding, zoals een partnerschap of trouwakte? Dan is alleen het ID-bewijs van de moeder voldoende. Is het kind geboren binnen een partnerschap of huwelijk, dan is het ID-bewijs van beide ouders nodig. Is het kind niet het biologisch kind van een van de partners, dan kan hij/zij het moeten erkennen met een officiële erkenningsverklaring. Dit is zo geregeld om te zorgen dat alleen degenen die echt verantwoordelijk zijn voor het welzijn van het kindje worden geregistreerd als voogd.

Aangifte van geboorte met aantekening in het trouwboekje

Ben je getrouwd? Dan wil je waarschijnlijk ook dat het kindje wordt bijgeschreven in jullie trouwboekje. Je neemt dan het trouwboekje mee naar het gemeentehuis. Daar schrijft de ambtenaar de naam van het kindje bij in jullie trouwboekje. Een mooi symbolisch gebaar om jullie kindje zo op te nemen in het gezin.

Aangifte bij verzekeringen

Naast de geboorteaangifte bij de gemeente moet je ook de verzekeringen op de hoogte brengen van de gezinsuitbreiding. Met name voor je zorgverzekering is dit belangrijk. Als je aangifte hebt gedaan zijn de medische kosten van je kindje automatisch gedekt binnen jouw verzekering. En natuurlijk wil je graag de beste zorg voor jouw kindje als er iets aan de hand is! Je hebt bij de meeste verzekeraars maximaal 4 maanden om je kindje in te schrijven. Meestal is dat vrij eenvoudig en gemakkelijk te regelen. Je kind bijschrijven bij de FBTO zorgverzekering is bijvoorbeeld super simpel: je past gewoon je persoonlijke gegevens aan en je kindje is meteen meeverzekerd. Er zijn ook andere verzekeringen die je op de hoogte moet stellen. Zoals de aansprakelijkheidsverzekering en de uitvaartverzekering.

Aangifte doen is verplicht in Nederland. Gelukkig is het niet zo ingewikkeld. Je kunt vrij eenvoudig aangifte van de geboorte doen bij de gemeente. Het inschrijven in de verzekering is ook gemakkelijk geregeld. Er is nog een voordeel: zodra je kindje is ingeschreven krijg je automatisch recht op kinderbijslag. Je krijgt er vanzelf bericht over zodra de gegevens zijn verwerkt.

lees ook  stoppen met roken 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *