hoe werkt het peuterbrein

houden van

Het is fijn wanneer je als ouder begrijpt hoe razendsnel het peuterbrein werkt. Dat voorkomt dat je eisen aan een peuter stelt, waar hij helemaal nog niet aan kan voldoen, gewoon omdat zijn brein dat nog niet goed kan “processen”

Als ouder moet je begrijpen, wat je kind nog niet begrijpt….En natuurlijk is de werking van het brein heel lastig en staat de wetenschap nog in de kinderschoenen, maar er zijn genoeg zaken die al wel bekend zijn

Hoe ziet het peuterbrein eruit en hoe werkt het peuterbrein ? Dr. Laura A. Jana, schrijfster van The Toddler Brain geeft ons daar een aantal heel boeiende antwoorden op.

het peuterbrein werkt heen en weer

Je kent allemaal de situatie dat je peuter van alles loopt te brabbelen en jij brabbelt gezellig terug. Jullie gesprek springt heen en weer als een potje pingpong.

Dat heen en weer springen van jullie gebabbel, is gekoppeld aan neuronen in het brein, het helpt je peuter om de paden aan te leggen in de hersenen. Die paden helpen een mens zaken te onthouden en begrijpen.Spiegelen.

het peuterbrein werkt met spiegelen

Het is je vast opgevallen dat je peuter je in alles na probeert te doen: kijk jij boos, kijkt hij boos terug, lach jij, lacht hij terug.
Je hebt geen idee, hoe belangrijk dit gedrag is! Zo ontwikkelt de peuter spiegelneuronen. Wetenschapper hebben het vermoeden, dat een kind door nadoen, gaat navoelen. Met andere woorden: de peuter spiegelt jouw boze gezicht en …wordt boos. Het zou aan de basis liggen van alle sociale vaardigheden: van een taal leren tot empathie ontwikkelen.

Het klei-brein

Mensen zeggen wel eens dat kinderen net sponzen zijn, ze zuigen alles op. Volgens Laura Jana lijken peuterbreinen meer op klei. Je kan het nog in allerlei vormen duwen….maar als je klei te lang laat liggen, wordt het hard en moet je meer moeite doen een andere vorm te maken.
Idem met het brein. Wanneer we zo ongeveer 5 jaar zijn, is de meeste flexibiliteit uit ons brein. Dat wil niet zeggen dat we niks meer leren. Dat weten we allemaal wel beter. Maar zo makkelijk als in de eerste 5 jaar van ons leven, gaat het nooit meer

Het week-endje stappen brein

We hebben een pre frontale cortex in onze hersenen zitten. Dit uiterst belangrijk stukje brein reguleert onze “uitvoerende functies” oftewel onze impuls controle, onze zelfbeheersing, onze agressie. Deze functie is bij kinderen onder de 5 jaar nog lang niet volgroeit (er zijn zelfs wetenschappers die claimen dat we dat pas doen tegen de tijd dat we 25 jaar zijn). Dat betekent in de praktijk, dat je peuter met regelmaat onverstandige en vooral impulsieve dingen doet (net als jij op een woest week-endje stappen)

De holbewoner

Een peuter kan als de dood zijn van een spinnetje of vliegje. Dat komt omdat het gedeelte van zijn hersens dat de instructie: vlucht of vecht geeft, nog niet is ontwikkeld. Wetenschappers verklaren dat vanuit de evolutie: toen we nog gezellig in holen leefden en met een knots op jacht gingen, was het verstandig jezelf niks af te vragen, maar te rennen als je een eng beest zag…
Dat is dus wat je peuter doet…Maar troost je, hier groeit je peuter overheen!

Bron: Romper  

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *