Beweging en het peuterbrein
Waarom beweging zo belangrijk is voor de ontwikkeling van het (peuter)brein.
Verbindingen in ons brein.
We weten allemaal dat in onze hersenpan voortdurend allerlei verbindingen worden gelegd, die verbindingen hebben we nodig om te kunnen functioneren.
Nu is het opvallende dat hele jonge kinderen enorm veel verbindingen in hun hersens opslaan. Veel meer dan wij volwassen mensen hebben. Als ze ergens rond de twee drie jaar zijn, hebben ze meer verbindingen dan jij en ik!
Dat blijft niet zo: vanaf een jaar of tien neemt het aantal verbindingen weer af. Waarom is dat, het lijkt in eerste instantie erg inefficiënt.
Bewegen en het brein.
Het brein gooit die verbindingen weg, die niet nuttig meer zijn. Kijk bijvoorbeeld eens even naar de manier waarop je peuter loopt. Super schattig, die wankelende pasjes, dat zoeken naar evenwicht, die zwaaiende armpjes… Maar reuze onhandig als je op een dag een flinke wandeling wil maken! En dus leert een mensenkind al die overbodige bewegingen, die eerst reuze noodzakelijk waren om maar te kunnen lopen, langzaam maar zeker weer af. En daar past het brein zich op aan.
Kijk ook eens naar peuters en kleuters die vriendjes worden. Dat gaat met een boel beweging gepaard! Ze rennen achter elkaar aan, ze springen op elkaars rug, ze hangen om elkaars nek, ze kruipen samen over de grond en klimmen in klimrekken.
Hun brein combineert bewegen met vriendschap sluiten. Wanneer we ouder worden, hebben we die verbinding minder nodig, we sluiten vriendschap door te praten. Maar toch verdwijnt de behoefte aan beweging nooit helemaal: wie heeft nog nooit een lieve vriend of vriendin een knuffel gegeven?
Het (peuterbrein) en spelen
Spelen bevordert de doorbloeding van de hersenen en stimuleert daarmee belangrijke functies. Zoals bijvoorbeeld cognitieve en sociale vaardigheden, zegt Jantje Beton, die heel hard pleit voor meer buiten spelen. Dat mag ook wel want in 2016 hadden wereldwijd 41 miljoen kinderen tot vijf jaar overgewicht of obesitas…. Het is ondertussen niet beter geworden.
Jantje Beton spreekt van een zit-pandemie.
Ik hoop dat ik jullie gestimuleerd heb om je peuter veel te laten bewegen. Voor nu en voor later .
Lees ook eens: het belang van liedjes en spelletjes
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!