Je peuter 26 maanden
ontwikkeling van je peuter 26 maanden over bijten en stilzitten en wat je verder van je peuter mag verwachten
Sociale ontwikkeling van je peuter: Bijten
Peuters bijten wanneer ze kwaad of gefrustreerd zijn, meestal omdat ze het moeilijk vinden te communiceren over hun gevoelens. Geen woorden, maar daden en…..HAP.
Maar ook al is dat begrijpelijk, dat betekent nog niet dat het goed is.
Laat je kind heel duidelijk weten dat dit soort gedrag niet is toegestaan. Blijf kalm, maar duidelijk: “Niet bijten. Bijten doet mensen pijn.” En geef dan aandacht aan het kindje dat werd gebeten. Als je al teveel aandacht aan de bijter besteed, zal hij waarschijnlijk deze prachtige aandachttrekker nog een keer uit proberen! Iets later kun je gevoel voor de situatie laten zien. “Ja, jij was boos omdat Paul je auto afpakte. Maar dan mag je niet bijten, want dat doet pijn. Als je boos wordt, moet je alleen woorden gebruiken, of mamma roepen.” Soms lijkt het wel of in de peuterspeelzaal of op het kinderdagverblijf een “bijt-epidemie”heerst. Dat komt omdat peuters hele goede “afkijkers” zijn en graag gedrag kopiëren wat de aandacht van volwassenen lijkt te trekken. Dus nog een heel goede reden om over bijten rustig, maar beslist te zijn!
Motorische ontwikkeling van je peuter: stilzitten.
Hoe lang kan een twee-jarige stil zitten? In ieder geval veel minder dan lang dan bijvoorbeeld een kerkdienst of een officiële ceremonie duurt. Impulsief en bewegelijk als ze zijn, zal je dreumes het nog echt niet redden zich in zo’n situatie te gedragen! Een goede vuistregel is: 3 tot 5 minuten per levensjaar. Als je er niet onderuit kunt je kind mee te nemen naar een gelegenheid waar het lang stil moet zijn, zorg dan dat je wat “rustige”speeltjes bij je hebt. En ga zo zitten dat je makkelijk en zonder onrust te veroorzaken met je kind weer weg kan.
Wat kan je verder verwachten van de ontwikkeling peuter 26 maanden?
Je kind moet nu ongeveer – onthoud elk kind is anders – het volgende kunnen:
- Een voorwerp aan wijzen dat jij zegt
- De namen van zijn familieleden en andere bekenden weten
- Delen van zijn lichaam kunnen benoemen
- Korte 4 woord zinnetjes kunnen zeggen.
- Simpele aanwijzingen opvolgen
- Woorden herhalen die hij hoort.
- Een voorwerp kunnen vinden zelfs als jij het onder 2 dekens hebt verstopt
- Spullen sorteren op vorm
- Doen alsof
Taalontwikkeling van je peuter
In de leeftijd van 2 jaar tot 3 jaar kan je kind zo’n 300 woorden zeggen, hij begrijpt er wel zo’n 900! Lang niet alle kinderen praten rond hun 2de in hele zinnen. Sommige gebruiken nog veel gebaren, anderen kletsen de oren van je hoofd, maar…in een taaltje dat alleen pappa en mamma verstaan Al deze situaties kunnen volledig normaal zijn. Gewoon een kind dat in zijn eigen tempo op zijn eigen manier zich een taal eigen maakt. Verkeerd uitspreken is ook heel gewoon. De R de G, ze kunnen lastig zijn hoor. Maar wat zijn nu de waarschuwingssignalen als het niet goed gaat met de taalontwikkeling?
- Bijna niet praten
- Niet napraten
- Klinkers weglaten (ond in plaats van hond)
- Op 3-jarige leeftijd nog geen 4 woordzinnen maken
- Geen vragen stellen of niet gefrustreerd lijken als hij niet wordt begrepen.
Lees verder de ontwikkeling van je peuter maand 27
Wil je meer weten over de ontwikkeling van je peuter maand tot maand? Klik dan hier
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!