Over straf geven

straf

Het is niet het leukste deel van de opvoeding: straf geven; hoe doe je het zo min mogelijk.

Volgens mij heeft bijna iedere ouder wel eens een tik op een( luier) bil gegeven. Dat is niet fraai,maar is dat erg? Nee. Behalve als je er een gewoonte van maakt.

Een ouder is een mens: geen opvoedmachine. En als zodanig kan je wel eens uit je slof schieten. Accepteer dat van je zelf,des te groter is de kans dat het niet nog eens gebeurt. Want echt helpen doet een tik niet. Ja de eerste keer misschien. Van schrik.

Wat helpt wel

Narigheid kan je ook voorkomen. Bijvoorbeeld door je kind af te leiden als je ziet dat ze iets wil doen wat niet mag. Of biedt bijvoorbeeld een alternatief aan: dit mag niet, maar dat mag wel. En leg altijd uit waarom iets niet mag, ook al zijn ze nog zo klein! Als je daar nu al mee begint,ontwikkel je een gewoonte waar je in latere jaren ( als ze leuke dwarse pubers worden) heel veel plezier van hebt! (geloof me, hier spreekt persoonlijke ervaring)

Een paar ijzersterke tips over zinvol straf geven

– als je boos bent, mag je dat best laten merken: je hoeft niet meteen te vergeven

– laat de straf onmiddellijk op de overtreding volgen: dat is voor je peuter het duidelijkst. Weet je wel: peuters hebben nog weinig met tijd. Dat je straks geen tv mag kijken omdat je NU je broertje zat te pesten, dat is voor een peuter onlogisch

– als het even kan, verzin dan een straf die past bij de overtreding

– hou bij de duur van straf rekening met de leeftijd van je kind: Bij peuters gaat het om minuten want voor hen gaat de tijd stukken trager dan voor volwassenen. Te lange straffen komen het gezag van de ouders niet ten goede.

– maak het achteraf altijd weer goed !

– zorg dat je op zijn minst voor de ogen van je kind als ouders een lijn trekt. jullie verschillen van inzicht bewaar je tot je peuter naar bed is…

– en onthou : belonen van goed gedrag helpt beter, en is leuker. en hoe kan het toch dat we dat weer zo makkelijk vergeten

meer lezen over omgaan met een lastige dreumes? lees dan Help mijn peuter luistert niet

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *