Is het normaal dat mijn peuter slaat?
Is het normaal dat mijn peuter slaat?? Ja zeker, dat is heel normaal.
Vraag 2: Gaat het over??? Meestal wel.
Maar waarom slaat mijn peuter ??? Aha, dat is een goede vraag.
Om te begrijpen waarom je peuter er op los mept, zijn er een paar dingen die je moet begrijpen. ( en die weet je allang!)
1) Een peuter heeft heeeel weinig geduld.
Een jaar geleden toen je kind nog een dreumes was, had hij helemaal geen geduld, dus het goede nieuws is: het wordt steeds beter! Maar daar heb je nu weinig aan. Je zal moeten leren leven met het feit dat als je peuter, een koekje, een rood emmertje, een filmpje op tv wil, hij dat NU wil en wel onmiddellijk. Moet je daar aan toegeven? Natuurlijk niet. Als je peuter nu niet leert dat je af en toe op iets moet wachten, wanneer dan wel? Dan wordt hij later een heel vervelend mens.
Tip:
Ga over dit soort zaken niet in discussie. Zeg gewoon Nee, geef kort aan waarom niet en kap alle verdere protesten af. “mamma, heeft toch nee gezegd?”
2) Een inleven kan zich heel slecht inleven.
Dat je peuter zich niet kan inleven , komt niet omdat je een psychopaat in de dop op de wereld hebt gezet. Je kunnen inleven is een ingewikkeld psychologisch proces, dat pas in een latere fase, zeg maar aangezet wordt. Je kan het je bijna niet voorstellen, maar een peuter weet wel dat slaan HEM pijn doet, maar dat een ander pijn heeft als hij slaat, dat wil er nog niet in….
3)Je peuter heeft nog weinig woorden tot zijn beschikking.
Je kan denken, hij kletst me anders de oren van het hoofd, maar praten en de juiste woorden vinden is voor je peuter nog steeds werken!! Een mep geven , gaat echt veel vlugger. Ach we hebben allemaal in opperste boosheid wel eens met iets lopen gooien, in principe is dit gevoel heel makkelijk te begrijpen …
Wat kan je wel en wat moet je niet doen, als je peuter slaat?
Niet
*In ieder geval geef je NOOOIT een klap terug! Daarmee laat je zien dat slaan dus kennelijk mag. Moeders mogen slaan, nou waarom jij dan niet? Bovendien, ik heb je net uitgelegd dat een peuter niet snapt dat de klap die hij krijgt net zoveel pijn doet als de klap die hij geeft, dus je schiet er ook nog eens niks mee op.
*Zeg nooit dat hij niet boos mag worden, of niet lief is.
Wel
*Kijk je peuter aan en zeg vriendelijk maar zeer beslist: “slaan is niet lief”
* Geef even een time out
* Zeg dingen als: ik snap wel dat je boos bent, want…..( koekjes zijn lekker, dat is een mooi emmertje..) maar ….( een koekje is genoeg, het is jouw emmertje niet)
* Een goude ouwe en ik geloof dat hij psychologisch onverantwoord is: afleiden!
Sterkte en succes en geloof een ouwe rot in het vak: het gaat over!
lees ook : Daarom bijt je peuter!
Ik ben voorstander van een time out. Soms helpt dit echt onwijs.
Mooi geschreven. Ik heb pas een training over hechting problematiek gehad voor mijn werk. Ook interessant en belangrijk
dank voor je compliment!
Ben al uit de peuter-fase maar tips komen nog steeds van pas. Mijn jongste is 8 en af en toe een time out of een serieus gesprek is echt nog wel nodig!
Met 2 volwassen zonen ben ik de peuterfase al wat ontgroeid… 🙂
mijn kinderen zijn ook volwassen, dat is ook weer heel leuk!