Help! mijn kind heeft vaak ongelukjes: de motorische ontwikkeling van je kind
Over de motorische ontwikkeling van je kind
Sommige 3-jarigen, stappen op een fietsje en rijden er mee weg. Sommige peuters ruiken water en kunnen zwemmen. Er zijn vierjarigen die een duidelijke top-voetballer in de dop zijn, en er zijn peuters die maar niet leren fietsen, bang zijn in het water en bij het schoppen aar de bal zelf omvallen , terwijl de bal blijft liggen….
Maak je geen zorgen! De definitie van een ¨normale¨ motorische ontwikkeling is enorm ruim. Want er is geen kind dat tegelijk zijn oog-handcoördinatie, balans, diepte perceptie, oog-voet-coördinatie en evenwicht in een keer en tegelijk ontwikkelt.
Eigenlijk zijn de meeste kinderen ergens gedurende hun motorische ontwikkeling wel klungelig en onhandig. Juist daarom waarschuwen experts ervoor kinderen te snel te labelen als ,onhandig of klungelig of wat dan ook. Want daarmee zou je je kind wel eens onbedoeld kunnen afremmen in zijn ontwikkeling.
Kinderen hebben een uitstekend gevoel voor wat ze kunnen zegt Karl Rosengren, Ph.D., professor in psychologie aan Northwestern Universiteit, in Evanston, Illinois. Als een kind zichzelf gaat ervaren als onhandiger (dommer) dan zijn leeftijdsgenootjes, dan zal hij zich daar ook naar gaan gedragen. En dus minder onbekommerd gaan spelen en zich dus ook minder goed motorisch ontwikkelen.
Hoewel maar heel weinig kinderen echt serieuze motorische problemen hebben, is er wel een grote groep kinders (ongeveer 30 procent is de schatting) die baat hebben bij gerichte hulp.
Niets bijzonder, er hoeft geen deskundige aan te pas te komen: gewoon leuke spelletjes die je kind helpen met evenwicht , oog-handcoördinatie en dat soort zaken.
Help de motorische ontwikkeling van je baby door:
Kun je nog zingen?
Zing gekke liedjes voor je baby terwijl je zijn armen op en neer beweegt.
Ritme en beweging helpen je baby geweldig om te leren coördineren, volgensLisa Chiarello, Ph.D. Van de Drexel University, in Philadelphia. En als ze zich vergist : nou dan hebben jij en je baby in ieder geval een heleboel pret gehad.
De bal is rond
Baby´s die al een klein beetje ouder zijn , zijn dol op een bal, en zo leren ze basisvaardigheden voor een heleboel spelletjes later.
Als je kind kan zitten, ga dan tegenover hem zitten en rol een bal op en neer tussen jullie twee. Je kind vind het prachtig! En zo leert hij omgaan met een bal, nog voor hij kan lopen.
Help de motorische ontwikkeling van je peuter door:
Dekens kloppen
Als je de dekens, of een tafellaken uitklopt, laat je peuter dande andere kant vast houden en klop samen. Maak het helemaal leuk door, een speelgoedje in het midden van de deken of het laken te leggen. Zo leert je kind met z´n armen te zwaaien ( en wel gelijk met jou ) en wat op en neer is.
Gaat dat heel erg goed? Maak er dan ook eens pasjes bij: voeten naar buiten , voeten naar binnen…
Grijp de bal
Voor je kind echt balspelen kan spelen, met spelregels en al: dat duurt echt nog wel even. Maar peuters zijn dol op ballen. Sommige peuters vinden het reuze stoer om tegen een grote, zware bal aan te trappen: dat voelen ze ook beter.
Andere kinderen vinden een lichtere bal prettiger, omdat ze die minder eng vinden. Ideaal zijn ook strandballen: laat ze een beetje leeg lopen: dan kan je peuter hem makkelijk grijpen.
Schilder de tuin
Kinderen zijn dol op spelletjes met water. Geef je peuter een emmer met een bodempje water en een grote blokkwast. Daar kan hij heerlijk de tuin mee ¨schilderen¨.
Dolle pret om te doen, en ondertussen oefent hij het vast houden van pennen en potloden, lang voor zijn fijne motoriek toe is aan het hanteren van echte pennen en krijtjes.
Help de motorische ontwikkeling van je kleuter door :
Een hinkelbaan maken
Tegen de tijd dat je kind 4 is, moet hij eigenlijk wel kunnen hinkelen.
Maar er zijn genoeg kinderen die die balans, die hinkelen vraagt , best lastig vinden. En je hoeft natuurlijk ook maar een keer onzacht op je achterwerk beland te zijn, om het geen leuk spelletje meer te vinden….
Maak eens een hinkelbaan in de kamer of de tuin, die je vol legt met kussen. Daar moet je kind langs hinkelen. Grappig, en je valt lekker zacht!
Hard en zacht gooien.
Hoort jouw kleuter bij de groep kinderen die werkelijk geen kidde hebben van hun eigen kracht? Dan wordt het tent een ouderwetse ballentent in te richten.
Maak een torentje (van blikjes, maar die oude stapeltorenjes van plastic uit de box kunnen nu ook goede diensten bewijzen) en laat je kind van ver af en van dicht bij gooien. Laat hem het verschil in kracht die nodig is om de toren om te krijgen ervaren. En doe dit regelmatig. Het is echt niet iets wat kinderen in een keer onder de knie hebben.
Huppel en hinkel
Geef het goede voorbeeld en ga huppelend met je kinderen door het leven , terwijl je naar de supermarkt loopt, bijvoorbeeld.
Touwtje springen
Middagen konden we het vroeger volhouden, en dat kunnen jouw kinderen ook als ze de smaak te pakken hebben,Touwtje springerig is een fantastische oefening voor balans en coördinatie, En bovendien prima voor je conditie!
Dus: doe het gezellig samen!
lees ook: Bescherm de tanden van je peuter
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!