Echt waar! je peuter weet wanneer jij jokt!
Peuters weten al heel jong wanneer volwassenen ( of kinderen) niet de waarheid vertellen.
Tot nu toe namen we aan dat peuters in de leeftijdsgroep twee tot drie jaar, nog niet in staat waren gecompliceerde gedragingen te begrijpen.
In Amerika heeft men dat niet zo lang geleden onderzocht.
Een groep peuters vanaf twee en half jaar oud kregen de zogenaamde false belief task. Dat is best leuk om te doen. Volgens mij is het een “spel” dat we allemaal automatisch met onze kinderen spelen.
Wat is een false belief task?
Een kind krijgt het volgende te zien. Een volwassen persoon, laten we haar Marie noemen, stopt een voorwerp, laten we zeggen een appel in een doos. En loopt vervolgens de kamer uit. Een andere volwassene haalt die appel uit de doos en stopt hem, in laten we zeggen een la.
Marie komt weer binnen. De onderzoeker vraagt aan het kind: “waar denk je dat Marie nu naar de appel gaat zoeken?”
Het kind dat voor de false belief task slaagt zal zeggen: “In de doos”, het kind dat niet voor de test slaagt zal zeggen: ”In de la”
Kind een begrijpt al dat hij iets weet wat de ander niet kan weten. Kortom, dat kind kan zich verplaatsen in een ander en snapt dat verschillende mensen verschillende informatie kunnen hebben. Kind twee denkt nog rechtlijnig. Waar is de appel? In de la. Dus daar gaat Marie kijken. Dat Marie niet kan weten dat de appel daar ligt, dringt nog niet door. Met andere woorden: kind twee beseft nog niet dat andere mensen andere informatie kunnen hebben dan hijzelf.
Er is lang gedacht dat kinderen veel ouder moesten zijn dan twee en een half om dit proces: van wie heeft welke informatie te doorgronden. Het onderzoek toont nu dus aan dat kinderen al heel jong door hebben wanneer de informatie vals is… Dus pas op, jok niet in het bijzijn van je peuter! ( en misschien beter nooit..)
lees ook: het Peuterbrein: razendsnel
Bron The sun
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!