Mama! Mag ik ….Over sjoppen met je dreumes
Sjoppen met een kleuter: is mijn kind hebberig?
Wanneer je met een kleuter een winkel binnen stapt, dan kan je helemaal stapel, horen, gierend dol worden van het “”mag ik, mag ik, mama ik wil…..”
Het zijn van die momenten dat je je zelf afvraagt waar en op welk moment je in je in je opvoeding hopeloos hebt gefaald: je hebt duidelijk ’s werelds grootste hebberd geproduceerd. Want de stroom vragen om: snoep, koek, ijs, ballonnen, balletjes uit de automaat…het houdt niet op.
En als het even tegenzit, dan eindig je met een brullend blèrend kind. Zo leuk, boodschappen doen…
Troost je, het is een fase. Ja echt het hoort bij kinderen tussen de drie en de vijf jaar. Ze zijn er gewoon nog niet goed in hun wensen en verlangens onder controle te houden: ze uiten al hun wensen direct en zonder gene.
Laat staan dat ze gehoord hebben van “uitgestelde behoefte bevrediging” Nou ja, daar hebben wij volwassen het nog wel eens moeilijk mee. Ik moet eerlijk zeggen: als ik koffie wil, dan wil ik hem ook NU.
Goed, dit gezegd hebbende, zit jij toch maar mooi twee of drie jaar met een kind dat bij alles roept: Mamma!! Ik wil….!!!
Wat kan je doen aan die “hebberigheid”
1 Zeg nee.
Dat is eenvoudiger gezegd dan gedaan. Want wat is er leuker dan een tevreden stralende kleuter? Helemaal als jij die tevreden glimlach tevoorschijn hebt getoverd? Tel daarbij op dat winkelen met een blije kleuter veel en veel leuker is dan met een kleuter die krijsend op de grond ligt omdat hij een krentenbol wil ( niks mis met een krentenbol, toch?) En toch moet je nee zeggen. Behalve dat er een duidelijke bodem in je portemonnee zit, wil je van je kind geen hebberd maken. En dat is natuurlijk precies wat er gebeurt als jij ervoor zorgt dat er elke boodschappenbeurt wel wat te halen valt..
Wees duidelijk voor je gaat sjoppen.
Wanneer je nog op de fiets of in de auto zit, vertel je wat de bedoeling is. “we gaan alleen groenten en vlees kopen, geen andere dingen. We gaan vandaag kleren kopen, geen speelgoed” Op het moment dat je de winkel instapt herhaal je die mededeling. Kleuters zijn dol op duidelijkheid. Ze weten graag waar ze aan toe zijn. Het enige wat jij nu nog moet doen is je houden aan wat je hebt gezegd en niet stilletjes toch andere dingen meenemen…
Weet dat je ook weer kan gaan
Als ondanks al jouw pogingen je kind blijft zeuren en zaniken, ga dan gewoon naar huis. “Sorry”, zeg je dan “maar jij blijft zeuren, we gaan naar huis” Dat laat duidelijk zien dat jij als moeder meent wat je zegt! Natuurlijk is dat lastig, want je moet op de een of andere manier je spullen toch in huis zien te krijgen. Maar kom op! Daar kan je wel een list op verzinnen. En geloof mij, heel vaak zul je dit niet hoeven doen.
Schrijf het op.
Je kind heeft op deze leeftijd geen benul van geld, of iets nu 50 cent kost of 50 euro, wat maakt het uit? Dat betekent niet dat je bij alles moet roepen: “dat is veel te duur” Dat is gewoon niet gezellig. Je kan ook meeleven en zeggen dat jij het ook een heel mooie, vlieger, autoped, legodoos vindt, maar dat dat voor dit moment even te duur is. Stel voor het op te schrijven als verjaars/kerst/sinterklaas cadeau. Veel kleuters gaan daar van harte mee akkoord. Zo’n benadering maakt het samen sjoppen echt een stuk plezieriger dan steeds nee te moeten verkopen
Probeer zonder kind boodschappen te doen.
als het even kan, doe dan regelmatig alleen de boodschappen. Doe ze als papa thuis is, of beter nog, laat papa de boodschappen doen ( zo’n leuke klus is het nu ook weer niet. En mannen kopen minder impulsief, dus het kan nog geld besparen ook)
Je zou ook iets met een buurvrouw of vriendin kunnen regelen. De buurvrouw wil vast ook wel een keer sjoppen zonder dreumes…
Als je je koter niet altijd aan je rokken hebt hangen, worden de keren dat hij wel mee gaat ook dragelijker.
Succes ! En onthoud: het is een fase
Lees ook: Wanneer praat mijn kind in zinnen?
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!