Die ouderwetse kinderspelletjes, wat leert je kind daarvan?
Van die ouderwetse kinderspelletjes, wat leert je kind daarvan?, nou veel meer dan je denkt! Lees mee!
Nu het vakantie is en er lekker buiten gespeeld wordt, op straat op de camping of in het bungalowpark, is het een goed moment om die hele ouderwetse spelletjes eens van stal te halen. Goude oude zullen we maar zeggen, want ze worden al generaties lang door kinderen gespeeld. En dat is niet voor niks, het zijn leuke gezellige spelletjes waar vaak veel beweging inzit. Niets is zo gezellig als met een groep kinderen lekker buiten in de weer zijn. En weet je wat het allerfijnste is? De kinderen hebben er bijna helemaal niks voor nodig. Wat knikkers en een bal, dat is het wel. Geen schermpje, geen batterij, geen oplaadkabeltje…word je niet
heel zen van het idee alleen al.
Zo weinig als je kinderen nodig hebben, zoveel leren ze al doende van kinderspelletjes. We zetten het eens voor je op een rijtje
Ouderwetse kinderspelletjes op een rij
Knikkeren
De megabonk, een suup, de turtle of de looier. Er zijn veel soorten knikkers en zo verschrikkelijk veel namen. Kinderen schijnen die als vanzelf te weten en leggen je moeiteloos uit wat een uppie is en wat een oliedok .
Hoe ze dat weten? Niemand weet het. De kinderen zelf ook niet waarschijnlijk. Weet je: het is gewoon zo.
Wat leert je kind:
*Razend snel rekenen en kansen inschatten: je loopt het risico dat je al je mooie knikkers kwijt raakt, als je een foutje maakt.
*En daarmee is knikkeren ook een heel sociaal spel. Een goede knikkeraar kan wel wat vriendjes kwijtraken op het schoolplein, als hij met een hele dikke knikkerzak naar huis gaat. Geeft hij wat knikkers terug??
Het gaat tenslotte om het spel, niet om de knikkers, dat is de wijze les die hier geleerd wordt
*Knikkeren vraagt natuurlijk weinig fysieke inspanning, maar is is wel heel goed voor fijne motoriek en oog-handcoördinatie.
Verstoppertje
Iedereen verstopt zich, op eentje na. Die moet op de buutplaats met de ogen dicht tot 10 of honderd tellen. De rest stuift weg om zich te verstoppen. Bij 10 draait de teller zich om en gaat zoeken. Roepen jullie kinderen nog steeds: 8, 9, 10 wie niet weg is is gezien?? Hou je adem in, maar stik niet! We vonden dat als kind een reuze stoere kreet.
Wat leert je kind?
*Het is een heerlijk spannend spel, word je gevonden of niet?
* Je moet creatief zijn: wat is een goede verstopplek?
*Concentratie is belangrijk: door te giechelen kan je je aanwezigheid verradend
*Fysiek vraag het spel niet heel veel, maar als je hard kan lopen wil het beter lukken voor de zoeker op de vindplaats te zijn en je vrij te “buten”
Stoepranden
Twee spelers staan aan weerszijden van de weg op de stoep. Zij proberen de bal tegen elkaars stoeprand aan te gooien. Soms gaat het om punten, dus hoe vaak je de bal heen en weer kan gooien zonder hem kwijt te raken. Soms om wie het eerste de bal niet vangt
Wat leert je kind?
*Razend snel reageren, want anders vang je de bal niet.
*Het is ook een sociaal spel: je moet wachten op je beurt, dat geeft ruimte om te kletsen.
*Als het lukt om de bal te vangen, geeft dat een fijn succesgevoel!
*Fysiek vraagt het niet heel veel, behalve dat je soms moet rennen om de bal op te halen
* het is een prima spel om de oog-handcoördinatie mee te oefenen
Tikkertje
Tikkertje is een misschien wel het oudste en meest bekende ouderwetse kinderspelletje. Er zijn honderden varianten op. We houden het hier even bij de oervorm. Eén speler is de tikker, de rest van de kinderen rent weg. Wie getikt wordt, is de nieuwe tikker. Meteen terugtikken mag niet.
Wat leert je kind:
*Opletten!:, zorg dat je niet bent waar de tikker is, uitkijken en vooruit denken dus!
*Het is ook een heel spannend spel, want je kan succes hebben, maar ook pech! Dat leert je kind incasseren en ontdekken dat het soms goed gaat en soms ook niet…….
*Lichamelijk is het een inspannend spel, dus voor het ontwikkelen van conditie en uithoudingsvermogen is het heel goed.
Elastieken
Twee kinderen staan in lichte spreidstand met een lang stuk elastiek om hun onderbenen, zodat er een rechthoek ontstaat. De elastieker gaat in het midden van de rechthoek staan en maakt sprongen. Hoe beter de sprongen, hoe hoger het elastiek komt te hangen en hoe moeilijker het spelletje wordt. Soms wordt het nog moeilijker gemaakt door ingewikkelde draaien te maken die voor knopen zorgen
Wat leert je kind:
*Nadenken!! Hoe hoger het elastiek hoe moeilijker het is om uit de knoop te komen, nadenken voor je wat doet dus.
*Het is een heel gezellig spel: de competitie is laag: je speelt het met z’n 3-en. Maar als het je lukt om uit een ingewikkelde knoop te komen, dan geeft dat wel een goed gevoel: je kind leert dat inspanning wat oplevert
*Lichamelijk vraagt het niet erg veel, dus een prima spel als er even wat rust nodig is.
Paaltjesvoetbal, het beste ouderwetse kinderspelletje op een warme avond.
Iedereen bewaakt een eigen pion en moet tegelijkertijd de pion van de andere spelers met de bal omver zien te schieten. De zomerse variant is iets spannender: met plastic flessen gevuld met water. Is je fles omgeschoten, dan zet je deze weer rechtop. Je hebt verloren als jouw fles als eerste leeg is. Het meest perfecte zomerspel voor een warme dag!
Wat leert je kind:
*Keuzes maken: blijf je op je plek of ga je schieten?
*Het is een spel waarin in principe iedereen voor zichzelf speelt, en dat maakt het tegelijkertijd ook heel spannend: iedereen is je “vijand”
*Fysiek is het matig-intensief, behalve af en toe een sprintje trekken als de fles om ligt, valt het wel mee
Tot Slot
Zie je nu? Die ouderwetse kinderspelletjes, daar leert je kind een heleboel van, moedig ze vooral aan! Of beter nog, speel een potje mee. Dat vinden echt het toppunt van leuk. En het haalt jou ook even uit je luie stoel…
En wie weet brengt het je weer even terug naar vroeger.
Lees verder Mijn kind: vrije tijd -Spelen en speelgoed 6 tot 12 jaar- Spelen onderweg
Lees ook: Hoeveel groente en fruit moet je dreumes nu echt eten??
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!