Zindelijk maken
Zindelijk maken: ’s nachts droog blijven
In bed plassen is bij kleintjes natuurlijk heel gewoon, en geen reden om je zorgen te maken. Maar het kan geen kwaad om eens even te controleren of er misschien een andere reden is dan leeftijd alleen.
Heeft je kind misschien last van constipatie? Dan komt er druk op de blaas en dat kan “ongelukjes”veroorzaken. Als je kind wat moeite heeft met poepen en ook hele harde ontlasting heeft, geef hem dan wat meer te drinken en zorg voor vezelrijke voeding. Dat lost de constipatie waarschijnlijk wel op en daarmee ook de ongelukjes.
Bedplassen
Kan tussen kinderen onderling een genant onderwerp zijn, maar eigenlijk is het heel gewoon en komt het heel vaak voor.
Volgens het Amerikaanse: National Institute of Health states, komt nachtelijke incontinentie ( de officiële term voor in bed plassen ) tot een leeftijd van 5 of 6 jaar voor en zijn er meer dan 5 miljoen kinderen die er last van hebben.
Ongeveer 15 procent van de kinderen plast op de leeftijd van 5 jaar nog regelmatig in bed.
En nog eens 5 procent van de kinderen doet dat nog steeds als ze tussen de 8 en de 12 jaar oud zijn.
Opmerkelijk is het dat bedplassen een familiekwaal blijkt te zijn, en meer jongens dan meisjes hebben er last van: ongeveer 2 maal zoveel jongens als meisjes hebben moeit het ‘s nachts droog te houden. De meeste kinderen groeien vanzelf uit deze fase.
Maar mocht je hulp willen hier zijn 8 stappen waarmee je je kind kan helpen
1 Weg met de druk
Boos worden heeft geen enkel nut, en maakt de druk ( en daarmee de zenuwen ) om droog te blijven alleen maar groter. Het is moeilijk om bedplassen te voorkomen . Maak je er als ouder niet teveel zorgen om, tenzij je kind zelf aangeeft zich naar te voelen bij de situatie. Maar maak ook dan niet teveel drukte: troost je kind en laat hem ook vooral weten dat hij echt de enige niet is
2 Praat eens met je huisarts
Vertel je huisarts ook over de situatie, zodat hij het een beetje in de gaten kan houden en misschien ook wat hulp kan bieden. Als het bedplassen onverwacht rond het 5-de levensjaar begint, dan is dat een hele goede reden om je af te vragen wat er aan de hand is en met je huisarts te gaan praten. En hou dan in je achterhoofd dat er ook heel goed medische redenen kunnen zijn: blaasonsteking om er maar eens eentje te noemen
3 Moedig een bezoekje aan de WC aan, voor hun bedtijd, en de jouwe….dat helpt bij het s nachts droog blijven
Zorg ervoor dat je kind gaat plassen voor het gaat slapen. Maar draag hem ook nog een keer naar de badkamer voor jezelf naar bed gaat. Tenslotte: wat in het toilet komt, kan niet meer in het bed komen. Deze methode geneest het bedplassen niet, maar het is wel een heel goede manier om het bed droog te houden.
4 De beloningskaart
Die kennen we allemaal , maar kan ook prima helpen bij het ’s nachts droog worden. Voor elke droge nacht een mooie sticker( die je natuurlijk zelf uit mag zoeken !) En 10 stickers zijn een klein cadeautje. Maar denk erom , er zijn kinderen die het echt niet kunnen helpen en dan is zo’n beloningssysteem misschien minder leuk…
5 Pas op: verstopping
We zeiden het in de inleiding al: Verstopping is een heel gebruikelijke oorzaak voor nachtelijke ongelukjes ( en eigenlijk ook ongelukjes overdag ) dat is ook logisch: het rectum zit vlak naast de blaas. Wanneer dat rectum gevuld is met veel en harde poep, drukt dat tegen de blaas aan. En dat veroorzaakt blaas instabiliteit. Dus…check de stoelgang! Poept je kind elke dag? is de poep keihard? Zorg dan voor veel vocht, appelsap bijvoorbeeld, veel fruit en vezels, om het systeem weeraan de gang te krijgen. Er zijn ook medicijnen… Maar de meeste lossen eigenlijk niks op, en sommige kunnen heel nare bijwerkingen hebben zoals misselijkheid en hoofdpijn.
6 Koop een plas wekker ook een goede als het gaat om ’s nachts droog blijven
een plas wekker wekt je kind op het moment dat hij in bed plast. De onderbreking tijdens de slaap kan de hersenen conditioneren en op die manier helpen om ’s nachts droog te blijven. Deze methode lijkt bij 75 procent van de kinderen te werken. Maar dan moet het kind wel op een punt zijn, waarop hij zelf graag ‘snachts droog wil blijven
7 Investeer in een waterproof-matras
Als plaswekkers en medicijnen je ding niet zijn. Probeer dan iets eenvoudigs. Zorg ervoor dat je een waterproof matras hebt, investeer in luierbroekjes, leg een zeiltje over kussens, en een schone pyjama naast je kind’s bed. Zo kun je hem ’s nachts snel verschonen. Als je kind dwars door het plassen heen slaapt, en dus de hele nacht in een nat bed ligt, kan je hem ook vragen je even te helpen het bed te verschonen. Niet om het ” in te wrijven ” , maar om hem te laten helpen de gevolgen van het probleem op te lossen.
8 En blijf in alle gevallen ontspannen.
Het gaat echt over !!
zindelijk maken: tips van moeders
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!