Alles over de eerste stapjes
Alles over de eerste stapjes. Wanneer je kleine heeft geleerd hoe ze zich op moet trekken, dan wordt het wel heel spannend om uit te zoeken wat er nog meer te vinden is, daar in die grote wereld, die er, als je recht opstaat, toch heel anders uitziet dan wanneer je op je rug ligt…
En dat betekent dat je kind zijn eerste zelfstandige stappen in de grote wijde wereld gaat zetten. Bij het ene kind duurt het dagen, nadat hij is gaan staan, bij het ander maanden, maar als het zover is, dan is het een kwestie van oefenen en oefenen en nog eens oefenen, en waggelen wordt lopen!
Wanneer kan je de eerste zelfstandige stapjes verwachten?
Dat is een lastige vraag, bijna onmogelijk ook. Want wanneer noemen we het stapjes? Is dat als je dreumes zich optrekt aan de tafelpoot ( of aan jouw benen) en, zich daaraan vasthoudend, een paar aarzelende stapjes doet, tot hij weer verbaasd neerploft op zijn luierkontje??Of hebben we het over echte grote-mensen stappen, los en franken vrij de ruimte in?
Vasthouden, optrekken, ondersteund stapjes doen, begint meestal rond een maand of 9 of een maand of 10. Maar de echte onafhankelijke stappen zetten de meeste kinderen pas rond een maand of 14, en geloof ons, 18 maanden is nog helemaal niet raar.
De leeftijd waarop je kind gaat lopen
De leeftijd waarop een kind gaat lopen, is deels genetisch bepaald. Dus als je je zorgen maakt omdat die van jou het wel prima vindt om op handen en knieën door het leven te gaan, ga dan eens informeren wanneer je partner begon met lopen….
Bouw en temperament spelen natuurlijk ook een rol. Een gezellige, gemakkelijke kleine dikke Boedha, komt wat minder snel overeind dan een magere sprinkhaan met te veel energie. Sommige kinderen zijn van nature voorzichtig en laten pas los als ze zeker weten dat ze niet vallen. En andere kinderen zijn wildebrassen en gooien zich ( soms letterlijk ) vooruit.
Wat er ook gebeurt: een ding weet je zeker: op een dag loopt je kind. Maar die dag bepaalt je kind zelf, wat jij ook probeert. Je kan aanmoedigen en helpen, speeltjes kopen die het lopen ondersteunen en stimuleren, dat is allemaal leuk, en zal zeker helpen, maar je kind zet zijn eerste stapjes, als hij er klaar voor is.
lees ook: Opvoedtips waar je vrolijk van wordt
Hoe stimuleer je de eerste stapjes??
Heb je wel eens gehoord van: vrije uitloop kippen? Denk : vrije uitloop baby. Laat je dreumes lekker gaan, hoe meer ruimtes ze kunnen ontdekken, hoe beter. Natuurlijk de box is een hele fijne en veilige plek, vooral als je even wil plassen of de was ophangen, maar geef je kind zoveel mogelijk de vrije ruimte, binnen en buiten!
Andere tips om te helpen bij de eerste stapjes
* maak een heel leuk spoor. Leg een leuk speeltje net buiten het bereik van je dreumes, of net iets hoger dan kruip-hoogte…en wie weet, gaat je kindje nieuwe dingen proberen( zoals staan ) om het ding te pakken te krijgen.
* Activeer de cruise-control. Als je dreumes wel gaat staan, maar erg onzeker lijkt als het op stappen zetten aankomt, dan helpt oefening! Je kind moet leren hoe ze dat gewicht over haar voetjes moet verdelen, terwijl ze op pad gaat. Zorg ervoor dat je meubels hebt met houvast ( zet dat wankele plantentafeltje maar op de slaapkamer). Natuurlijk help je ook door twee handjes vast te houden en …stappen maar. Laat voorzichtig even los, maar zorg dat je je kind onmiddellijk kan vastpakken als ze dreigt te vallen.
* Een loopwagen, een duw-ding, alle speelgoed wat helpt om te lopen is leuk. Dochterlief rende er enthousiast de kamer mee door. Let op: een loopfiets is geen hulpmiddel, want daar beweegt je kind zittend de benen en oefent het niet met staan! Vooral “walkers” van die stoeltjes op wielen zijn absoluut NIET aan te raden, behalve dat ze makkelijk om kunnen vallen ( met alle gevolgen van dien) schijnen ze ook niet best voor de rug te zijn
* Blote voeten, zijn prettiger en comfortabeler dan schoenen! Ik geef onmiddellijk toe: die peuter-schoentjes zien er schattig uit, maar ze zijn absoluut overbodig. Lopend op blote voeten , versterkt je kind haar spieren, ontwikkelt ze haar kuiten en leer ze evenwicht en coordinatie!
Als je perse wil dat je kind schoenen draagt, neem dan lichtgewicht en flexibele schoenen. En laat je niet wijsmaken dat de enkeltjes steun nodig hebben! Die enkels worden al lopend vanzelf sterk. Als je ze inklemt in strakke schoenen, belemmer je die ontwikkeling
Wat je moet weten over de eerste stapjes
Struikelen en vallen
Wanneer je dreumes begint te lopen dan ziet ze er een beetje als een bokser: ze aarzelt, ze struikelt, ze maait met haar armen in de rondte en duikt soms letterlijk voorover. Niet alleen moet je dreumes het lopen nog oefenen, voor ze het echt kan lopen, ze ziet nog geen diepte op de manier waarop wij dat doen. Tel daar bij nog eens op dat ze ook nog niet goed kan coördineren. En vindt het nu nog maar eens raar dat ze tegen een stoel opbotst. Niets om je zorgen over te maken.
Platte voetjes
Kijk eens naar die schattige mollige beentjes en die kleine platte voetjes. Het is toch een wonder dat ze daar op kan lopen?? Maar maak je geen zorgen, dat is maar babyvet, dat smelt vanzelf weg. Ergens tussen het 2de en het derde levensjaar, is het verdwenen en zie je voet, zoals die eruit hoort te zien.
Kromme beentjes
Wanneer jij negen maanden opgerold hebt gezeten, dan zouden je benen ook wel een tijdje krom staan.. Die schattige kromme beentjes zijn niet iets waar je je zorgen over hoeft te maken. Ergens, tussen anderhalf en 3 jaar, verdwijnen ze vanzelf. Je kan je kind een beetje helpen door, als je met haar wandelt, haar een klein beetje “op te trekken”, zodat de spieren zich strekken
Op de tenen lopen
Sommige dreumesen, willen perse op hun tenen lopen! Geloof het of niet, maar het is een prima methode om te leren je evenwicht te bewaren. In heel zeldzame gevallen kan het een teken zijn, van te strakke spieren. Wanneer je daar ongerust over bent, kun je eens proberen of je dreumes haar voetje wel plat op de grond kan zetten. Kan ze dat , maar wil ze het gewoon niet, dan is er weinig aan de hand. Lukt het niet, dan is het verstandig dateven op het consultatiebureau te bespreken. Echt ongerust moet je pas worden als je kind drie is en nog steeds alleen maar op haar tenen loopt.
Lees ook eens : de 10 mijlpalen van een dreumes
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!