Communiceren met een dreumes
Een van de allerleukste dingen van het communiceren met een dreumes vond ik was wel het communiceren met maar een woord.
Onze zoon was behoorlijk laat met zijn spraak-ontwikkeling. Hij was al ruim twee jaar en kreeg het nog steeds voor elkaar zijn zin te krijgen met niet meer dan het woord DIE! Tot zijn beschikking.
Wanneer wij er te lang over deden om te ontdekken wat of die DIE! Dan wel was, kon hij ook nog ongeduldig zeggen:”Neeeheeeee, DIE !!”. Ouders ook, zo dom he, snappen nu ook echt niks…
Je dreumes begint met een woordzinnen en soms zelfs niet eens een heel woord. Een schoen wordt oen een poes wordt oes. En alle oudere heren worden opa.
In deze fase is het ontzettend verleidelijk lekker in dreumes taal mee te gaan brabbelen. En je dreumes een inger aan te bieden als je een lange vinger bedoelt. En te praten over apen als je bedoelt dat het bedtijd is.
Daar bewijs je je kind geen dienst mee ! Op deze leeftijd zijn kinderen ongelooflijk gevoelig voor het oppikken van een taal. Maar dan moet er wel iets op te pikken zijn, natuurlijk. Dus…communiceer met je dreumes zoals je dat met je vriendinnen doet. In gewoon normaal Nederlands.
Langzaam maar zeker ontdekt je dreumes hoe bepaalde klanken gemaakt worden. Onderschat dat proces niet. Als je ooit aan een buitenlander hebt geprobeerd uit te leggen hoe je sch uitspreekt, weet je hoe ingewikkeld het is bepaalde klanken te leren.
Je dreumes oefent zich dan ook suf. Dat doet hij niet alleen door jou te verleiden met hem te communiceren. Ook in zijn eentje is hij druk bezig. Let maar eens op! Tijdens het spelen kun je je dreumes hele monologen horen houden. En steeds weer hoor je dan bepaalde klanken voorbij komen. Ik vond dat vroeger zo aandoenlijk om naar te luisteren.
Doe dat ook eens: ga stilletjes op een afstandje zitten en luister naar je dreumes. Hij communiceert.
lees ook eens: dreumes: 1 jaar 12 maanden
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!