22 maanden
De ontwikkeling van je dreumes van 22 maanden. Je dreumes wil uitdagingen en leert (een beetje langzaam) om te gaan met teleurstellingen. Het eigen willetje van je dreumes is leuk, maar eerlijk is eerlijk: ook wel eens vermoeiend. Kijk hoe je dreumes nieuwe smaken leert waarderen!
De emotionele ontwikkeling dreumes 22 maanden: Uitdagingen aangaan
Zo ondertussen begint je kind duidelijk ideeën te krijgen over wat hij wil bereiken in z’n leventje. De grasmaaier over het pad duwen om, maar eens iets te noemen. Wanneer jij die mooie plannen verstoord, is hij uit z’n doen. Je kunt zien wanneer hij blij is en trots op zichzelf en wanneer hij zich gefrustreerd voelt. Het is allemaal onderdeel van z’n ontwikkeling naar zelfstandigheid.
Prijs de pogingen, niet de successen, help je dreumes om te leren omgaan met teleurstellingen.” Goed zo, je kan al bijna zelf je schoen aan trekken”, klinkt echt beter dan: “zal mamma het maar doen”. Want ook al wil je hem nog zo graag helpen, je kind wil het graag zelf doen!
Een weg om het willetje
Machtsstrijd lijkt wel overal op de loer te liggen, over de eenvoudigste dingen kan je, dank zij je kind’s werkelijk formidabele wilskracht, ruzie krijgen. Hoe kun je ruzies voorkomen, of op z’n minst hanteerbaar houden.
Afleiding is het sleutelwoord. Omdat de concentratie van je dreumes hooguit 10 minuten duurt, kun je hem makkelijk afleiden met iets anders of een grapje. De wens, die daarnet nog zo sterk was, is omgebogen naar iets anders, zonder dat de vonken er af spatten.
Een heel erg koppige dreumes, kan meegaan in de verandering en zich dan opeens herinneren dat hij eigenlijk iets heel anders wilde, en zijn hele verhaal opnieuw beginnen. Maar dan nog heeft de afleidingstruc hem lang genoeg afgeleid, om jouw tijd te geven te bedenken wat je met de situatie aan moet.
De eisen van je dreumes
Je onderbreken in een gesprek is een heel goede manier voor je kind om je aandacht te krijgen. Het is lastig, maar het werkt!
Dreumesen vragen het liefst aandacht als hun ouder lijkt te verdwijnen (letterlijk of figuurlijk), bijvoorbeeld als je aan de telefoon zit. Op deze leeftijd is het nog gewoon het handigst als je zaken als lekker telefoneren uitstelt tot je kind z’n middagslaapje doet. Als je druk bezig bent, zorg dan dat je contact met je kind houdt door hem regelmatig aan te kijken, over z’n bol te aaien en dat soort dingen. Zeg niet: “over 5 minuutjes”, want weet een dreumes veel wat 5 minuutjes is! Elke minuut kan voor hem een eeuwigheid zijn. En controleer even vlug of je kind alleen aandacht wil, of dat er ook andere zaken zijn (een vuile luier bijvoorbeeld) die aandacht nodig hebben.
Als je kind je onderbreekt, geef niet onmiddellijk toe. Door onmiddellijk op hem in te gaan, leer je hem dat een gesprek doorbreken effectief en sociaal geaccepteerd is. Maar blijf realistisch! Je dreumes kan best 2 minuten wachten. Maar geen half uur.
Nieuwe smaken
Hoe krijg je je kind zover dat hij onbekende dingen wil eten? Blijf ze op het menu zetten. Ook als hij zelfs maar weigert ze aan te raken, laat staan ze te proeven. Laten zien is de manier. Er zijn deskundigen die zeggen dat een kind wel 20 keer iets gezien moet hebben, voor hij het gaat eten
Hou de porties erg klein, dan zien ze er minder intimiderend uit. Probeer het op verschillende manieren te koken, voor inspiratie kun je een kookboek speciaal voor kinderen aanschaffen. Een roosje broccoli ziet er heel anders uit in kaassaus, bijvoorbeeld. Dwing je kind niet iets te eten en dwing hem ook niet z’n bord leeg te eten. Je wil dat eten geassocieerd wordt met gezelligheid. En trouwens: niemand lust alles.
En nu we het er toch over hebben: verwacht ook nog geen perfecte tafelmanieren op deze leeftijd.
Taal
Je dreumes begrijpt veel meer woorden dan hij kan zeggen, begrip van de taal is een onmisbaar instrument om taalvaardigheid te verwerven. Er is ook veel educatief speelgoed wat kan ondersteunen bij het ontwikkelen van taalvaardigheid. Dus zijn woordenschat is waarschijnlijk veel groter dan je denkt. Op deze leeftijd nemen kinderen ook intonaties over. Let maar eens op. Zeg jij altijd OOH nee, HE, dan hoor je dat nu precies zo uit de mond van je kind…
Je kind kan lichaamsdelen benoemen of aanwijzen en min of meer meezingen met kinderversjes.
Lees verder de ontwikkeling van je dreumes met 23 maanden
Wil je meer weten over de ontwikkeling van je dreumes van maand tot maand? Klik dan hier
Met plezier lees ik de informatie over de ontwikkeling van peuters. Ik hoop echter dat mijn kleindochter in de toekomst haar kennis niet op deze site gaat zoeken, want het aantal spelfouten is enorm, wat niet bijdraagt in haar taalontwikkeling. Doe er alsjeblieft iets aan.
dank, je hebt gelijk