een jaar: 12 maanden
De ontwikkeling van je dreumes van 12 maanden, ineens is je baby is geen baby meer!
Nu je baby 12 maanden is, is het een echte dreumes!. Lees alles over lopen en tanden krijgen en hoe een dreumes alles nadoet (en dan bedoelen we ALLES)
Leren lopen van je dreumes:
Veel kinderen zetten hun eerste stapjes als ze ergens tussen de 9 en 12 maanden zijn en kunnen goed lopen als ze ongeveer 14/15 maanden zijn. Maar maak je geen zorgen als jouw kind nog niet om de salontafel wandelt. Er zijn genoeg kinderen die pas met 15/16 maanden lopen, en sommigen zelfs nog later! Moedig het bewegen van je kind aan door hem zoveel mogelijk gelegenheid te geven, om zonder hulp vooruit te komen.
Til hem niet te vaak op, om ergens naar toe te dragen. Je kunt je dreumes ook aanmoedigen door je meubels zo neer te zetten dat het veilig voor hem is, en dat hij van meubel naar meubel kan lopen. Pas wel op voor gevaarlijke zaken als afhangende tafelkleden en elektriciteitskabels.
Veiligheid bieden bij het leren lopen
Als je kind probeert te lopen, voelt hij zich misschien wel veilig als hij nog een vinger van je kan vasthouden. Sommige kinderen steken hun handjes in de lucht, loop achter hem aan en hou hun hand vast. Loop en duw speelgoed helpen je kindje ook te leren lopen, maar zorg ervoor dat deze stevig en stabiel zijn.
Welke schoenen?
Binnen zijn schoenen echt niet nodig, blote voetjes, sokjes met antislip, of de bekende zachte babyschoentjes helpen de beginnende wandelaar zijn balans en coordinatie te vinden.
Tandverzorging je dreumes
Op deze leeftijd heb je nog geen tandenborstel nodig, je kunt gewoon met een nat washandje of een gaasje de tandjes schoonvegen, echt poetsen doe je als de kiezen doorkomen (ergens tussen maand 20 en 30) Wel kun je je dreumes, terwijl je zijn tanden poetst, alvast een tandenborstel in handen geven.
leek ook eens iets over de ontwikkeling van de botten van je baby
Ontwikkeling dreumes van 12 maanden: Taal
Het is echt zo leuk, na maanden brabbelen begint je dreumes nu echte herkenbare woordjes te zeggen. Dat gebeurt niet van de ene dag op de andere en het tempo varieert enorm per kind. Maar een ding is duidelijk: hij begrijpt meer dan hij kan zeggen. Zaken waar je op kan letten:
- Gebaren zeggen meer dan woorden. Je zult zien dat je kindje een heleboel gebarentaal spreekt. Armen omhoog: til me op, uitgestrekt vingertje: wat is dat? En zo zijn er nog veel meer!
- Woorden met veel betekenissen. Je dreumes kan makkelijk een woord of klank voor meer dingen te gelijk gebruiken.
- Woorden uit het dagelijks leven. De eerste woordjes zijn vaak pappa en mamma. Daarna komen woordjes die je dreumes vaak gehoord heeft, de namen van broers of zusjes, huisdieren bijvoorbeeld, de volgende woordjes die je dreumes oppikt hebben vaak te maken met eten of spulletjes (een favoriet speelgoedje of knuffel.)
Pas op!!
Zo langzamerhand heeft je dreumes zijn “pincetgreep” prima ontwikkeld, hij kan nu dus met gemak kleine voorwerpen op pakken. En…dat vindt hij waarschijnlijk heel erg leuk!! Let er dus goed op dat er geen kleine en gevaarlijke voorwerpen, spelden, pillen etc. rondzwerven! Ze verdwijnen voor je het weet in de mond van je dreumes.
Nadoen
Je kind ziet alles wat je doet en….doet het na. Dat is de manier waarop kinderen leren. Een dreumes vindt het geweldig om gedrag na te doen, vooral dat van hun ouders. Dat is de manier waarop ze leren hoe het moet. Je moet dan ook niet raar staan te kijken als je ziet hoe je dreumes probeert z’n bolletje te kammen, of met een slab het aanrecht afveegt, de knopjes van je mobiele telefoon indrukt, of probeert de tv aan te zetten. Maar aan dat nadoen zit ook een schaduwkant. Je kind kan bijvoorbeeld zien hoe jij je vitaminepillen inneemt en beslist even later om dat ook maar eens te doen. Dus let heel goed op en hou met name medicijnflessen goed gesloten en buiten bereik van je dreumes.
Lees verder de ontwikkeling van je dreumes maand 13
leuke verhalen, opvoedkundige tips? Lees verder in Dreumes
Wil je meer weten over de ontwikkeling van je dreumes van maand tot maand? Klik dan hier
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!