21 maanden
De ontwikkeling van je dreumes van 21 maanden. Je dreumes kan onrustige nachten hebben waarin hij bang wakker wordt. De koppigheid van je kind,daar kan je wel eens moe van worden. En Kijk! je kind leert delen.
Inhoudsopgave
Emotionele ontwikkeling:
Onrustige nachten
Wakker worden van een angstige schreeuw is niet prettig. Een dreumes heeft nog niet zo vaak nachtmerries als een kleuter of een ouder kind, maar als jouw kind er één heeft, is hij waarschijnlijk klaarwakker en valt niet makkelijk weer in slaap.
Geruststellen, over de rug wrijven, z’n knuffellapje/beestje, het helpt allemaal om hem weer rustig te krijgen. Het kan verleidelijk zijn, hem maar even veilig bij je in bed te nemen, maar pas op: je kunt zo een gewoonte starten die je niet meer zo makkelijk verbreekt! De meeste kleintjes die wakker worden uit een nachtmerrie, slapen na een tijdje weer rustig in en zijn ’s morgens alles weer vergeten. Het is dus wel belang om in deze periode de babyfoon nog even te laten staan!
Nachtelijke angsten zijn iets anders dan nachtmerries, tijdens zo’n nachtelijke angst zijn de ogen van je kind wijd open, beweegt hij en slaat met armen en benen en kan schreeuwen. Je kind lijkt wakker, maar is het niet. Dit soort angsten komen niet veel voor bij kinderen van deze leeftijd. Het nare voor jou als ouder is dat je weinig lijkt te kunnen doen. Troost je er in ieder geval mee, dat dit niet schadelijk voor je kind is. Als je hem kunt geruststellen, moet je dat natuurlijk doen, maar dwing geen lichamelijk contact af. Blijf rustig, blijf dicht bij en zorg er alleen voor dat hij zichzelf geen pijn doet. Na een poosje valt hij weer rustig in slaap. Kinderen vinden het in deze periode ook vaak prettig om een nachtlampje aan te hebben, dit kan hen gevoel van veiligheid vergroten.
Wat gebeurt er verder in de ontwikkeling van je dreumes van 21 maanden?
Koppigheid
Dreumesen hebben de dingen graag “zo”. Samen met driftbuien en onderzoekingsdrang is koppigheid wel het meest kenmerkende aan een dreumes. Respecteer de wensen en voorkeuren van je kind en laat hem ook kiezen, bijvoorbeeld welk shirt hij aan wil en of hij leverworst of smeerkaas wil. Maar maak duidelijk dat er over een aantal zaken (en dan met name die op zijn veiligheid betrekking hebben) met jou niet te onderhandelen valt.
Leren delen
Delen is waarschijnlijk niet het sterkste punt van je kind. Verwacht dat voorlopig ook nog niet. Want op dit moment leert je kind net iets over bezit. “MIJ !!!” En dus heeft hij niet veel zin z’n bezit weer af te staan. Niet omdat hij zo’n naar karakter heeft: hij begrijpt nog weinig van tijd (straks krijg je het terug?? Wat is straks??) en “voor wat hoort wat” is ook nog een veel te ingewikkeld begrip.
Prijs je kind op het moment dat je ziet dat hij speelgoed van zichzelf aan een vriendje of een baby aanbiedt. Laat zien hoe je zelf deelt en gebruik daarbij woorden die je kind begrijpt. Probeer bijvoorbeeld eens aan je kind te vragen of hij een speeltje waar hij mee bezig is aan jou wil geven. Als er geprotesteerd wordt, dwing dan niks af, zeg alleen maar:”mag ik ook een keertje?” Door het speeltje over en weer te geven, geef je je dreumes een idee van samen delen. Eis niet van je kind dat het z’n speelgoed deelt als er een ander kind komt spelen. En zelf het speelgoed van je kind aan het bezoek geven, is ook een minder goed idee. Haal speelgoed dat uit veel onderdelen bestaat (de blokken bijvoorbeeld) weg, en laat het de kinderen samen uitzoeken.
Tip:
Wanneer je je kind bekritiseert, zorg er dan voor dat je het gedrag wat je niet bevalt, bekritiseert en niet het kind zelf. Voorbeeld: “ik wil graag dat je komt als ik je roep.” In plaats van: “van jij komt ook nooit als ik je roep”.
Lees verder de ontwikkeling van je dreumes maand 22
Wil je meer weten over de ontwikkeling van je dreumes van maand tot maand? Klik dan hie
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!