De ontwikkeling van je dreumes van 13 maanden

De ontwikkeling dreumes 13 maanden: eet mijn kind wel genoeg, je kind wordt kieskeurig, over dreumesen die dromen en …de eerste stapjes

ontwikkeling dreumes 13 maanden

Ontwikkeling dreumes 13 maanden: Eet mijn kind genoeg?

Niet verbaasd zijn als die holle bolle gijs, ineens niet meer zoveel wil eten. Het is typerend voor kinderen in deze leeftijd dat ze ineens een beetje kieskeurig beginnen te worden. Dat lijkt raar, je kindje is nu reuze actief en je zou denken, dat hij dan ook meer voedsel nodig heeft. Maar nu hij niet meer zo hard groeit als in zijn eerste levensjaar, heeft hij ook wat minder eten nodig. Dus maak je niet te snel zorgen en geef hem niet te veel tussendoortjes onder het motto: “”dan heeft hij toch wat binnen!” Want dat is niet gezond, niet voor nu en niet voor later!

Dwing je kind niet meer te eten. Als hij honger heeft, eet hij echt! Waar je natuurlijk wel controle over hebt, is wat hij eet. Zeker als je merkt dat je kindje wat minder begint te eten, is het verstandig om hem geen lekkere tussendoortjes te geven! En dat klinkt gemakkelijker dan het is. Je kunt je best zorgen maken. Omdat je bang bent dat je dreumes niet genoeg naar binnen krijgt. En ja, als hij dan dat lekkere wel koekje wel wil eten….
Ik heb een moeder gekend die in zo’n geval een moorkop ging halen. Nee ik verzin het niet!

ontwikkeling dreumes 13 maanden

Emotionele ontwikkeling: dromen

Op deze leeftijd kunnen kinderen ’s nachts wakker worden, zelfs die kindjes die tot nu toe zo heerlijk doorsliepen. Dat kan natuurlijk altijd en het kan een heleboel verschillende redenen hebben. Maar in deze fasen kunnen voor het eerst dromen de oorzaak van nachtelijke onrust zijn. Tussen 12 en 14 maanden beginnen kinderen actief te dromen. En een droom kan je kind dus letterlijk doen wakker schrikken. Een vast naar-bed ritueel, waarvan je zeker weet dat je kind het fijn vindt, kan helpen.

Stemgebruik

Tip: Het kan zijn dat dreumes-lief ineens ontdekt dat hij zijn stem op heel veel verschillende manieren kan gebruiken en dat schreeuwen daar een van is… Je dreumes vindt het kicken: ineens is hij een echte sirene. Hoe mooi kan het zijn. Ondertussen begin jij de term gillend gestoord te begrijpen. Schreeuw niet terug ( ik geef toe het is verleidelijk…)ga zachtjes zingen, net hard genoeg dat hij het kan horen…wedden dat het schreeuwen stopt.

Motorische ontwikkeling van je dreumes: Lopen

Vanaf het moment dat hij geboren is, is je baby aan het oefenen om te leren lopen. Hij heeft z’n spieren getraind en z’n coordinatie. De mijlpalen: omdraaien, zitten en kruipen heeft hij allemaal genomen. Hij is, zich vasthoudend aan alles wat hij tegen kwam, de kamer door gewandeld. Daarna is het een kwestie van genoeg zelfvertrouwen om los te laten en…te lopen.
Het is als ouder een geweldig moment wanneer je je kind in eens rechtop door het leven ziet gaan.

ontwikkeling dreumes 13 maanden

Leren lopen: een stap voor jullie allebei

Leren lopen is een enorme stap voor je kind, maar ook voor jou. Over wanneer een kind leert lopen is eigenlijk geen zinnig woord te zeggen. De een kan het al met 7 maanden, de ander met 17. Maar gemiddeld gesproken lopen kinderen tussen de 12 en 14 maanden.

Lees verder: de ontwikkeling van je dreumes maand 14

Wil je meer weten over de ontwikkeling van je dreumes van maand tot maand? Klik dan hier

4 antwoorden
  1. Anna Baron zegt:

    Beste Felice,

    Mijn dreumes is nu 13 maanden en wordt de laatste 4 weken opeens snachts wakker rond 2 a 3 uur en is dan een uur klaarwakker. Ze huilt dan niet maar ligt dan druk te woelen en te kletsen. Ze sliep eigenlijk al vanaf dag 1 door. We moesten haar echt wakker maken voor de fles. Die heeft ze dus alleen gehad snachts tot ze op haar geboortegewicht was en dat was anderhalve week later, daarna sliep ze alle nachten door. En nu opeens wordt ze wakker snachts. We reageren nu niet direct omdat ze ook niet huilt. Maar na een kwartier ofzo lopen we even naar haar kamer toe (direct naast die van ons, en we slapen met de deuren open) en dan geef ik haar even kort een knuffel, speentje en stop ik haar weer in en loop weer weg. Maar ze blijft dan wakker! Heeft u misschien tips voor ons?

    Beantwoorden
    • Felice Veenman zegt:

      Beste Anna, volgens mij doen jullie het prima! Al lijkt het me niet makkelijk elke avond tegen twee uur je bed uit te moeten…
      Maar je zegt dat ze niet huilt of anderzins laat merken dat ze ongelukkig is. En kennelijk slaapt ze na een tijdje toch weer in.
      Als ik het zo hoor, zou ik me niet al te veel zorgen maken. Maar het wel even bespreken bij het volgende bezoek aan het consultatiebureau. Want zij zien je kindje ook in het echt en dat doe ik natuurlijk niet

      Beantwoorden
  2. Hazall Bagsöken💕 zegt:

    Goeiendag ik heb een zoon 14 maanden is hij word vaker wakker in de nacht maar hij was een doorslaper tot 7 half8u
    En nu word hy rrond 3/5j wakker ennnog ook huilend wat kan dit zijn 😩

    Beantwoorden
    • Felice Veenman zegt:

      Beste Hazall, wat naar dat je kindje ineens s nachts wakker wordt. Zeker als je daar niet aan gewend bent, is dat even schrikken.
      Van hier uit, met zo weinig informatie, is het lastig te zeggen wat er nu aan de hand kan zijn. Je kindje wordt wat ouder, maakt dingen bewuster mee….Heeft misschien ook ontdekt dat het wel gezellig is, als mama ’s nachts nog even komt kijken…
      Als je kindje verder gezond is zou ik me er geen zorgen over maken. Als hij huilt , ga dan even naar hem toe, aai hem over zijn hoofdje ( geef desnoods een slokje water) en zeg “ga maar weer lekker slapen”.
      Bespreek het wel even op het consultatie bureau. Succes en laat je nog even horen hoe het verder gaat?

      Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *