de ontwikkeling van je dreumes van 15 maanden

De ontwikkeling van je dreumes van 15 maanden Je dreumes kan ineens verlegen worden, dat is heel normaal. Lees lekker veel voor,dat is goed voor de taalontwikkeling. Pas op Het nee zeggen gaat beginnen.

Taalontwikkeling van je dreumes: Boekenwurm

Het zou best eens kunnen dat je dreumes dol is op boeken…om van de planken te trekken, om lekker op te kauwen, om op te stapelen, of om door heen te bladeren. En soms om rustig en gezellig met jou te lezen…. Op deze leeftijd kunnen sommige dreumesen dat al heel goed, terwijl voor anderen een minuut voorlezen al te veel is. Maar geef in dat laatste geval de moed niet op. Heus, het komt wel. Hou rustig vol, en blijf op gezette tijden voorlezen en boekjes kijken. En je zult zien, je dreumes gaat het steeds leuker en boeiender vinden.

Voorlezen

Met voorlezen help je je kind niet alleen z’n woordenschat uit te breiden, je geeft hem ook de kans te vertellen en eigenlijk ben je al bezig met hem voor te bereiden op leren. Dat zijn een hoop beloningen voor zoiets gezelligs als samen een boekje lezen.

dreumes 15 maanden

Gebruik in het begin boeken met stevige kartonnen bladen. Lekker stevig en voor kleine handjes makkelijk vast te pakken en om te slaan. Kies boeken met fel gekleurde duidelijke tekeningen. En stel vragen terwijl je voorleest: waar is het hondje, kan jij het hondje aanwijzen? Dat soort zaken vind je dreumes geweldig boeiend. De boeken van Dick Bruna zijn hier bijvoorbeeld heel geschikt voor.
Vindt hij het boekje niet meer leuk? Neem een volgende. Wees er ook op voorbereid, dat je dreumes een favoriet boek kan hebben. Een boek dat hij telkens opnieuw wil horen en uiteindelijk uit z’n hoofd kent. Jij kan Nijntje niet meer zien of horen, maar je dreumes vindt het nog steeds een wereldboek!

Voor een kind van deze leeftijd is het heel geruststellend te weten wat er komen gaat.

ontwikkeling dreumes 15 maanden

Emotionele ontwikkeling  van je dreumes:

Willetje.

Waar een wil is, is ook een “ik wil niet”. En dat ontdekt je dreumes nu. EN HOE! Je makkelijke en meegaande dreumes van een paar maanden geleden verandert in een kind dat als favoriete woord het woord NEE heeft. Dat starre, dwarse gedrag betekent dat je dreumes een enorme ontdekking heeft gedaan: hij is een persoon. Een eigen persoon, niet een stukje van pappa of mamma!

Nee, nee, nee

De “machtsstrijd” zal over van alles en nog wat gaan. Geen schone luier aan willen, geen schone kleertjes, geen tanden poetsen, niet in de kinderwagen willen zitten (en 5 minuten later weer wel). Ga zo min mogelijk de strijd aan, maak je niet druk om een vies T-shirt dat je niet mag verwisselen. Houd je adem in en spaar je krachten voor de echt belangrijke zaken. Niet slaan bijvoorbeeld.

ontwikkeling dreumes 15 maanden

Wat gebeurt er verder in de ontwikkeling van je dreumes van 15 maanden

Hoe help je een verlegen dreumes?

In de eerste plaats door het niet verlegen te noemen. Je dreumes is misschien een beetje terughoudend als het gaat om kennis maken met nieuwe mensen, maar dat zijn ze bijna allemaal, vooral in een onbekende situatie. Scheidingsangst treft zowel de stoere als de verlegen dreumes.

ontwikkeling dreumes 15 maanden

Hoe hou je ze bezig?

Sleutels, potloden, lippenstiften, ze zijn allemaal machtig interessant voor een kind van 15 maanden, en omdat hij ziet dat jij ze gebruikt, wil hij ze ook!! Het probleem is, dat jij er nu niet zo’n zin in hebt, dat hij je favoriete lippenstift als viltstift gebruikt. Behalve dat het zonde is, is het nog gevaarlijk ook.

Nadoen

Aan jou de uitdaging om speeltjes te vinden, die tegemoet komen aan je peuters behoefte om na te doen. Een set plastic sleutels, een oude kam, een goedkoop portemonneetje. En er zijn nog veel meer dingen te bedenken waarmee je de kleine zoet kan houden. Vul bijvoorbeeld een wasmand vol met veilige “rommeltjes”: plastic doosjes met deksels, sjaals, petten, een houten keukenlepel en ander groot keukengerei. Op deze leeftijd vinden ze het geweldig om voorwerpen in handen te hebben, die ergens voor dienen en dan uit te zoeken waarvoor het nu precies dient.

ontwikkeling dreumes
ontwikkeling peuter 15 maanden

Hoe ga je om met bijten?

Bijten is natuurlijk a-sociaal gedrag, maar laten we eerlijk zijn, je dreumes is nog een beetje a-sociaal. In de betekenis van: hij heeft nog niet zoveel sociaal gedrag kunnen leren. Als een kind van deze leeftijd bijt is dat meestal omdat hij nog niet de mogelijkheid heeft om het in woorden uit te leggen.

Wat kun jij als ouder doen?

Blijf in ieder geval rustig met beide kinderen (de bijter en de gebetene). Het heeft geen enkel nut om tegen het bijtende kind te schreeuwen. Bedenk dat ook die zo emotioneel werd, dat hij ging bijten. Het kan heel gemakkelijk zelfs zo zijn dat de bijter nog harder huilt dan het kindje dat hij beet. Zeg rustig: “niet bijten” en leidt je dreumes af. Kijk voor jezelf even wat er gebeurde op het moment van het incident. Voelde je kind zich bedreigd, was het eigenlijk al lang tijd voor een dutje? Als je weet wat dit soort gedrag oproept, kun je het soms voor zijn. Bijt nooit terug om hem te laten voelen, hoe het voelt. Op deze leeftijd krijgen ze dan alleen maar het signaal dat bijten dus soms wel mag!

Lees verder de ontwikkeling van je dreumes maand 16

meer info 

Wil je meer weten over de ontwikkeling van je dreumes van maand tot maand? Klik dan hier

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *