In blijde verwachting van een (eerste) kindje? Deze stappen moet je nemen!
Ben jij in blijde verwachting van een (eerste) kindje? Meestal noemen we het tegenwoordig zwanger of in verwachting, maar de ouderwetse term klinkt eigenlijk zoveel leuker en dierbaarder. Hoe je het ook noemen wil, het is een tijd vol emoties, verwachting en opwinding. Natuurlijk moet er daarbij een boel geregeld worden. Wij hebben de belangrijkste stappen voor je op een rijtje gezet.
1. Verloskundige
De belangrijkste en allereerste stap die je moet zetten als je weet dat je zwanger bent, is het vinden van medische begeleiding. Je verloskundige zal de komende tijd een van de belangrijkste personen in jullie leven zijn. Natuurlijk omdat zij de gezondheid en ontwikkeling van je kindje controleert. Maar je krijgt ook mentale ondersteuning en ze checkt jouw gezondheid. Het is dan ook slim om al vroeg in je zwangerschap een verloskundige te kiezen, zodat je op tijd voor een eerste afspraak kunt gaan. Bij deze afspraak worden er verschillende zaken besproken, zoals je medische geschiedenis en eventuele vragen die je hebt. Kies voor een praktijk die alle ondersteuning biedt die je nodig hebt en die dicht bij je in de buurt is. Woon je bijvoorbeeld in Almere of omgeving? Dan is een goede verloskundige Almere een must.
2. Medische stappen voor jou en je kindje
Verder zijn er ook een aantal medische stappen die je moet nemen. Denk hierbij aan:
- Vitamines krijg je met een goed voedingspatroon meestal voldoende binnen. Maar helaas eten we vaak te veelzijdig en tijdens je zwangerschap is het belangrijk om geen tekorten te hebben. Een essentiële vitamine, vooral tijdens de eerste drie maanden, is foliumzuur. Dit helpt namelijk bij de ontwikkeling van de neurale buis van je baby, draagt bij aan de weefselgroei en de vorming van de placenta en verkleint de kans op aangeboren afwijkingen.
- Medische onderzoeken en inentingen: Tijdens de zwangerschap zal je verloskundige je informeren over de verschillende medische onderzoeken die beschikbaar zijn, zoals de combinatietest en de 13-weken echo en de 20-weken echo en de 22-wekenprik, tegen kinkhoest.
- Gezondheidscontroles: Regelmatige controles zijn natuurlijk super belangrijk om de gezondheid van zowel jou als je baby in de gaten te houden. Meestal gebeurt dit bij de verloskundige, maar als je een medische indicatie hebt, kan dat ook bij de gynaecoloog.
3. Naam kiezen
De keuze voor een naam is een van de leukste, maar ook uitdagende stappen in de zwangerschap. Het is verstandig om samen met je partner een lijst te maken van namen die jullie mooi vinden. Vergeet niet dat het kiezen van een naam ook veel tijd kan kosten, dus begin hier op tijd mee. Houd rekening met de betekenis, de klank en eventueel de combinatie met de achternaam.
4. Babykamer
Een andere belangrijke stap is het inrichten van de babykamer. Dit is een plek waar je kindje veel tijd zal doorbrengen, dus het is goed om hier aandacht aan te besteden. Denk hierbij aan:
- Verf en decoratie: Kies een rustgevende kleur en leuke decoratie die past bij de stijl van je huis.
- Meubels: Zorg voor een goede wieg of ledikant, een commode en eventueel een stoel voor het voeden.
- Veiligheid: Denk aan de veiligheid van de kamer, zoals het afdekken van stopcontacten en het veilig plaatsen van meubels.
5. Gender reveal party en/of babyshower?
Zijn jullie van plan om een gender reveal party of babyshower te organiseren? Dan moet je dit ruimt van tevoren plannen. Je kunt ervoor kiezen om het gewoon thuis te vieren en een familielid of vriend de organisatie in handen te geven. Maar je kunt natuurlijk ook een zaaltje afhuren.
6. Taakverdeling
Om onnodige stress en onvrede te voorkomen, is het slim om eens samen om de tafel te gaan zitten en afspraken te maken over de taakverdeling. Spreek samen af wie verantwoordelijk is voor welke taken als jullie kindje eenmaal is geboren. Dat is ook nog eens goed voor je relatie!
7. Anticonceptie
Voordat je kindje geboren is, is het ook goed om na te denken over anticonceptie na de bevalling. Bespreek met je partner wat jullie wensen zijn en welke opties er zijn. Dit kan variëren van de pil, een spiraaltje tot andere vormen van anticonceptie. Het is belangrijk om dit op tijd te bespreken, zodat jullie goed voorbereid zijn.
Al met al kun je met de bovenstaande stappen ervoor zorgen dat jouw zwangerschap én de komst van je kindje zo soepel mogelijk verlopen. Neem de tijd om alles te regelen, zorg voor open communicatie met je partner en betrek vrienden en familie die ook veel steun kunnen bieden. Vergeet niet dat elke zwangerschap uniek is, dus voel je vrij om je eigen pad te kiezen in deze spannende tijd! Zo kun je optimaal genieten van deze bijzondere tijd en echt ‘in blijde verwachting’ zijn!
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!