Persweeën

persweeën

Persweeën, wat zijn dat en hoe ga je ermee om tijdens je bevalling

De persweeën zorgen ervoor dat de baby naar beneden geperst wordt.
Meestal begint de persdrang met een korte poepdrang tijdens het hoogtepunt van de wee. Dit wordt veroorzaakt door het steeds dieper komen van het hoofdje van de baby.

Nog geen volledige ontsluiting

Je kunt persdrang hebben terwijl er nog geen volledige ontsluiting is. De baarmoeder is dan bezig om met krachtige weeën de vliezen en de baby naar beneden te drukken, tegen het laatste randje van de baarmoedermond aan, op de bekkenbodemspieren en de anus. Ook kan het zijn dat de vliezen met een bel vruchtwater door de nog niet geheel geopende baarmoedermond puilen en op je anus drukken. Je kan dit zelfs al hebben bij vier centimeter ontsluiting. Bel altijd de verloskundige als je dit voelt.

Volledige ontsluiting

Bij volledige ontsluiting krijg je een soort oerdrang die niet meer tegen te houden is.

Geen goede persdrang

Als er geen goede persdrang is, is er ook geen reden om hard te persen, ook al is er volledige ontsluiting. Het is beter om vanzelf wat mee te drukken, zodat het hoofdje dieper komt en er vanzelf meer persdrang is. Door te hard persen worden de grote bloedvaten van de moeder nogal eens dichtgedrukt. De zuurstofvoorziening van de baby kan worden verstoord.

 Persweeen en persen

Het begin van het persen voel je vooral als een druk richting de anus. Het schedeltje moet zich nu aanpassen aan de grootte en vorm van het bekken waardoor het hoofdje vervormt. Dit heeft tijd nodig, kan een uur duren, maar op een gegeven moment voel je dat er beweging in komt. Je krijgt een branderig gevoel hoog in de vagina.
Als je gaat persen is het belangrijk dat je een wee goed gebruikt. Laat de wee eerst goed opkomen en neem dan een goede hap lucht. Probeer zo lang mogelijk en zo hard mogelijk te drukken in de richting van je onderbuik en anus. Als je de lucht niet meer kan vasthouden, blaas je zachtjes uit en neem je vervolgens weer een hap lucht en herhaal je het hele proces. Tijdens een wee probeer je drie keer te persen.

Als het hoofdje zichtbaar wordt zal het eerst steeds weer terugschieten in de vagina. Op een zeker moment blijft het hoofdje in de vagina staan. Als het hoofdje staat lijkt het wel alsof je volledig openscheurt, veel vrouwen omschrijven het als een afschuwelijk brandend gevoel. Een warme washand tegen de huid, tussen het hoofdje en de anus, aan drukken vermindert dit vervelende gevoel. Bovendien zorgt de warmte ervoor dat het weefsel soepeler wordt. Hierdoor rekt het makkelijker op en heb je minder kans op een scheurtje.

Dan schiet het hoofdje langzaam maar zeker naar buiten. Het is nu heel belangrijk dat je goed luistert naar je verloskundige. Als je het hoofdje er te snel doorheen perst, verhoog je de kans op flinke scheuren, je kunt beter een aantal keer persen om het hoofdje geboren te laten worden, dan in één wee.

De verloskundige zal nu voelen of de navelstreng niet om de nek van de baby zit. Als dit zo is, moet je nog even zuchten zodat de verloskundige de navelstreng om het nekje kan weghalen.

Als het hoofdje geboren is heeft het ten gevolge van het persen een karakteristieke, langgerekte faraovorm. Bovenop het hoofdje zit ook nog eens een vochtophoping. Deze vervormingen verdwijnen vrij snel na de bevalling.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *